SlobaBgd
Član broj: 70350 Poruke: 2350
|
Svi se slažemo da imaj pravo na protest, isto kao i malinari i taksisti, valjda. Samo, malo su se zahebali u očekivanjima. Hajde da probam da nacrtam: ja na primer prodajem stan, i u opisu stavim da će na 100 metara od stana biti izgrađena stanica metroa i drugi prateći sadržaji, a sve to na osnovu obećanja nekog iz gradske vlasti. I stvarno, po planu iz 1972. i 1996. stvarno postoji ucrtana stanica metroa. Čak su i aktuelni gradski oci nagoveštavali da će tu biti stanica, čim se izgradi taj krak metroa. Uz ostale benefite koje moj stan ima (blizina dve velike pijace, tri osnovne i šest srednjih škola, fakulteti i biblioteke, banke i državne ustanove) moj stan postigne cenu od 2000 evra po kvadratu, koliko je i inače cena stanova u tom delu grada. Neko ga kupi, ali nikako da dočeka metro stanicu. Čak se šuška da je promenjen DUP i da će ta linija metroa zaobilaziti deo grada gde je bio moj stan, pa ništa ni od stanice a ni od pratećih sadržaja. I sad šta može da se desi, da kupac mog stana(i kupci drugih stanova u komšiluku) izađe na Kneza Miloša ulicu i da blokira saobraćaj, ili da se okupe na mestu "obećane" stanice i da traži da država napravi stanicu metroa i sve prateće sadržaje. I da kao argument potegne - ja sam platio metro stanicu kroz cenu stana.
E tu dolazimo do suštine. Da li sam ja prevario kupca ili sam samo prenosio vesti zasnovane na obećanjima, željama, planovima? Hajde to može da se reši na sudu ako me kupac tuži. Ali na osnovu čega neko može da tvrdi da je platio metro stanicu i prateće sadržaje ako je cena stana bila koliko i za druge u tom kraju? Da podsetim, u Stepi je bila državna stanogradnja, vrlo dobrog i odličnog kvaliteta, izvrsno urbano rešena, sa širokim ulicama, mnoštvom parking mesta, sa podzemnim garažama, odaljena od buke i smoga velikih magistralnih pravaca, sa izvanredno rešenim stambenim prostorom, stolarijom, keramikom, sa novim liftovima, protivpožarnom hidrantskom instalacijom po spratovima, sa spoljnom izolacijom zgrada... U prizemljima svake zgrade postoje lokali sa već predviđenom namenom pa nema šanse da bude 25 kladionica i ni jedno hemijsko čišćenje. U Stepi već postoji osnovna škola i nekoliko vrtića. Dakle, Stepa Stepanović je jedno naselje za primer po mnogim parametrima. A cena kvadrata je bila 1200 do 1300 evra po kvadratu u prvoj fazi prodaje, da bi ubrzo posle prvobitne navale i zatišja pala i na manje od 1000 evra. Da ne pominjem povoljnosti u vidu beskamatnih kredita, povrata PDV-a, ili činjenice da su mnogi stanove dobili od vojske ili nekog drugog državnog organa, uz odgovarajuće beneficije.
I sada stanovnici Stepe lažu i sebe i druge da su platili tržni centar, dom zdravlja, obdanište... Po svemu što je navedeno, većinu sadržaja je platila država Srbija preko Građevinske Direkcije Srbije, odnosno od mojih i vaših para.
Da ponovim - stanovnici Stepe imaju puno pravo da traže i još jednu školu, još dva obdaništa, troje jaslica, sportski centar, aerodrom... Ako ima ko da plati izgradnju - super. Oni TO svakako nisu platili.
|