Dobro to je matematika ali ima još nešto, sve vrednosti koje se ističu se odnose na maxmalno duvanje a kako zanamo da na nižim temperaturama na scenu stupa backup header onda računica izgleda bitno drugačije, osim kod Mitsubišija jer koliko ja znam on jedini nema uračunatu dodatnu grejalicu, mislim da svi ostali imaju ali taj podatak prećutkuju zbog marketinga. A taj marketing je namerno prećutkivao dve stvari:
1. Dodatni grejač na temperaturma ispod -7 i njegova vrednost se uračunavala u ukupnu količinu isporučene toplote. A to za posledicu ima prevaru potrošača u smislu isporučene energije ali i COP-a! Jer kod dodatne grejalice je COP = 1! A to bitno menja računicu.
2. Sve vrednosti koje su istaknute se odnose na režim maksimalnog duvanja! Što je duvanje slabije slabija je isporuka toplote a i povećava COP! Najveći COP je na maksimalnom duvanju.
Tako da matematika jeste korisna, katalozi i tabele takođe ali za mene je mnogo realnije kad korisnik ili monter kaže na koliko kvadrata sa kakvom izolacijm i orijentacijom klima zadovoljava potrebe za grejanjem. Još kad stavi i merač potrošnje struje, onda imamo i jedan pravi podatak koliko struje troši određena klima. Kao što recimo rade korisnici Daikina na ovoj temi, jako dragoceni podaci.
Tako da složio bh se sa članovima foruma koji tvrde da temperatura izduva nije presudna. Lepo je kad toplo duva al ne mora uvek da bide dobro ker će lasnije možda da stane pa opet da krene a to nije dobro. Možda je malo kontradiktorno ali eto....
Kuća jedna etaža, 120 kvadrata, demit fasada 7cm stiropora, plafon 5cm iznad + 2cm
stiropora ispod ploče. Stolarija, PVC Veka 6 komorna troslojna niskoemisiona stakla.