Sećam se da sam tamo negde devedesetih, u vreme SPO vlasti u Beogradu, čuo da se u mojem naselju dele, prodaju, znajmljuju, đavo će ga znati, neki placevi za izgradnju kuća, u urbanom delu naselja, na period od 99 godina. Raspitam se ja malo kod komšija, i ispostavi se da su najupućeniji neki krimosi, obezbeđenje nekih stranaka, neki mutni likovi koji u inostranstvu zarađuju pare (dok im ne zalepe zabranu ulaska u neku zapadnu zemlju), a ovde ih uglavnom troše ili ulažu u posao
... OK, posavetuju me oni da odem u opštinu i da se raspitam šta je u ponudi, pod kojim uslovima, gde, pošto... Ne budem ja lenj, odem u opštinu, portir me uputi u neku kancelariju kod referenta koji se bavi tim pitanjima, a referent mi kaže da nema pojma ni o kakvim placevima i niokakvom najmu na 99 godina. Tu ja već popizdim, pa da li je moguće da referent u opštini (ma koje da mu je zaduženje) ne zna ništa o tako krupnoj stvari!? Izađem iz zgrade frustriran, shvatim da sam zapravo vrlo stručno odieban kao neinteresantno lice bez političke ili finansijske pozadine. Šta je tu je, dignem ruke od cele zamisli i nastavim sa životom u dvosobnom stanu sa nas petoro.
Posle par meseci, vidim da su počele da niču kuće na tim placevima, a nakon možda godinu dana, dobiše i asfaltiran prilaz od glavne ulice do tih kuća, pa uličnu rasvetu, brojeve na kućama, tablu sa imenom ulice na početku i kraju tog bloka. Znači nije divlja gradnja, očigledno neki urbanistički plan postoji, neko je finansirao gradnju infrastrukture i pratećih sadržaja. Komentarišem ja to sa komšijom koji je bio jedan od
upućenih, i kažem mu da sam išao u kacelariju nadležnog referenta u opštini, a komšija mi kaže: - A, neee, nisi išao u pravu kancelariju, trebalo je da ideš u kancelariju stranke! Rek'o - Koje stranke?! Pa SPO-a, koje druge! - kaže komšija. Aha, mislim se, tako stvari funkcionišu... Sada su sve te kuće srušene i na tim placevima su podignute zgrade od po 4-5 spratova, bez parking mesta ili garaža, sa kanalizacijom predviđenom za 5-6 ljudi po kući a ne za zgradu od 20 stanova... Ali ovo drugo, pretvaranje kuća u zgrade, delo je novije gradske politike, one iz vremena žutih.