Citat:
dusanboss:
Izvini druže, ali meni cela ta priča deluje kao prodvanje M za B. Verujem da je ugradnja celog sistema veoma skupa, a da ušteda (ako je ima) nije značajna.
Ako grešim voleo bih da mi neko objesni kako taj sistem može da izvlači toplotu iz hladnog vazduha ili zemlje osima ako ispod nema nekih geo trmalnih izvora?
Ima tema o toplotnim pumpama. Pogledaj tamo detalje. U principu isto kao kada se greješ na klimu. Grejači na struju prave toplotu od struje pa je za 1KW struje dobiješ 1KW toplote.
Toplotna pumpa izvlači toplotu iz spoljnjeg vazduha (ili vode ako je voda-voda sistem) pa je proces efikasniji. Moja pumpa mislim da ima stepen iskorišćenja 1:4 na 7°C spojnih. Na 0°C je oko 1:3, -10°C je 1:2 (pišem iz glave, možda je malo drugačjije).
Trenutno je napolju 2°C i to znači da moja TP troši 1KW da bi napravila 3,4KW toplote. Mislim da mi trenutno treba oko 7KW toplote pa troši 2KW struje na sat. Mada imamo prozore na jugu pa kad je sunčano, oko podneva se pumpa čak i ne pali i kad je u minusu napolju.
Radi po principu da vazduh od 2°C ohladi. Ne znam na koliko. Recimo na -5°C (moram da izmerim, možda je i -15°C). Razliku u toploti preda vodi. I tako malo po malo zagreva vodu dok ne postigne teperaturu sa kojom možeš da se greješ. Moja ne može da postigne teperaturu vode veću od 55°C što plin lako može. Ali pošto nam je podno grejanje temperatura vode je do 40°C. U stvari koliko vidim nije ni toliko, obično je oko 30-tak °C.
I tako... Imamo dobru orjentaciju ka jugu, dobro smo izolovani, nije hladna zima, a TP malo troši... kad se sve sklopi tako je kako je... Ne bih preporučio tek tako svakome. Pre svega inicijalni trošak je veći, a ako odeš u crvenu zonu džabe stepen iskorišćenja - račun će biti veliki. Tako da moraš da budeš siguran da ukupan račun neće da ti pređe 1600KWh mesečno.