Citat:
Whitewater:
a) Srbija je u Evropi geografski, mentalno smo negde u Evroaziji koliko sam primetio masa se lozi na Rusiju, a od kad je Rusija krenula u Spc vojnu invaziju, masa vise nema nikakvu meru. Kad sam bio u Srbiji cak i kad pricam sa nekim prijateljima koji su ajd da kazem bili prozapadno orjentisani, sad kao da su odlepili i otisli u neku histeriju. Ovo sve govorim je mislim da je Srbija na samo korak od 90tih, a to je opet ambis.
Ta rusofilija je u sustini tesko licemerje, ako cemo realno. Svi obozavaju majcicu Rusiju, ali nose garderobu zapadnih brendova, voze nemacke aute, idu na letovanja i zimovanja u EU-drzave i - naravno - drze evre po slamaricama, a ne rublje. Tako da nemoj preterano da slusas ljude sta govore, vec ih posmatraj sta rade i po tome ceni sta oni vise vole. :-)
A sem toga, ako je definicija rusofilije ljubav prema Rusima, ne bih nesto rekao da ta ljubav bas toliko cveta u Srbiji, pogotovo ne u Beogradu. Po drustvenim mrezama vec kruze price tipa Rusi su ovakvi, Rusi su onakvi - te hladni su, te druze se samo sa svojima, te zbog njih su nam porasle cene kirija, zbog njih su nam namirnice skuplje itd. Ali ni Rusi nam bas tu ne ostaju duzni - recimo, njima otvoreno smeta pusenje po nasim restoranima i kaficima, a kada Srbinu pomenes da ti smeta duvan, to ti je maltene gore nego da si u crno-belom dresu zalutao na sever Marakane. Staaaa?! Ako ti smeta pusenje, mrsh nazad u Rusiju, bre ... i te fore ... :-)
Citat:
Znam za fenomen nemackih penzosa koji su otisli u madjarsku da lepo zive u miru i okruzeni belcima. Ali ipah HU je u EU a i pronemacki su raspolozeni. Ne znam koliko bi neki Nemac otisao tako u KG da zivi i uopste Srbija je za Zapadnjake i dalje neki tamni vilajet.
Vidi ovako: nemacki penzioner koji odlazi iz Nemacke u te jeftinije zemlje je uglavnom neko ko puca od zdravlja, a takvih nema previse. Starim ljudima je potrebno kvalitetno, a jeftino zdravstvo. Ne trce penzosi maratone, mislim ima ih, ali su takvi na nivou statisticke greske. :-) Privatne klinike u Madjarskoj su pristojne sto se kvaliteta tice, a prilicno su povoljne. Dok se za Srbiju to, nazalost, vise ne moze da kaze. Em im je kvalitet drasticno opao poslednjih godina, em su cene porasle. Takodje, Madjari imaju sjajne banje, poput Balatona ... Robert moze da ti kaze vise o tome, on to bolje zna. A nemacki starci vole banje. Eto, zato je Madjarska popularna, izmedju ostalog.
U Beogradu bih pre ocekivao neke holandske avanturiste, nego nemacke. Holandjani vole da idu u zemlje gde vlada haotican sistem, jer im je to neka vrsta izazova. Sem toga, vesti su u majstorisanju, sve gradjevinske radove skoro svi umeju da rade sami, a imaju i snagu da npr. nose dzakove peska tamo-vamo, cak i u poznim godinama. Neretko kupe neku rusevinu na jugu Italije i onda to sami renoviraju, otvore tu B&B ...
Citat:
Ali zato je atraktivna nasim ljudima. Sto je razumljivo, ipak svoja zemlja je svoja zemlja ma kakva da je.
Ne radi se tu o svojoj zemlji, vec o svojim ljudima. :-) Nasi gastosi retko sklapaju nova prijateljstva s lokalcima tamo gde zive. I kada im deca porastu i odu od kuce ostaju sami. Zato se ne vracaju svojoj zemlji, vec zapravo svojoj staroj ekipi iz sela / kraja / vrtica / skole / faksa ... kako ko ... da s njima idu po kafanama, igraju sah po parkovima, kose travu i tako to.
Ali kao i u slucaju ovih Nemaca - vracaju se oni zdravi i jaki. Ko god ima neku hronicnu boljku i mora da obilazi lekare, svakako nece da napusti vrhunsku negu da bi s knjizicom cekao redove po drzavnim domovima zdravlja. :-)
Citat:
Sve u svemu ne mogu reci da su se BG i NS afirmisali kao neki svetski centri gde ce masa koja ima love kupovati nekretnine kao npr London, SF, Vancouver ili Dubai.
Uffff, al' ga nadje za poredjenje ... pa Beograd to nikada nece biti, bas kao sto to nece biti ni Budimpesta, Prag, Sofija itd.
Ali sacekaj nekih 10-20 godina da u Beograd stigne metro, pa ces videti razliku. Zapravo, primetices drasticno nenormalan rast cena kvadrata duz linije metroa. :-)