Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!

elitemadzone.org :: MadZone :: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic)
Strane: 1 2 3 4 5 6 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 19933 | Odgovora: 144 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 9497
79.101.120.*



+10254 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!09.07.2021. u 19:49 - pre 33 meseci
Ako ćemo kod semenki, jednim paradajzom se isplati semenka. Ali, dobro, naravno, nije cena semenke presudna.

Ponavljam: struk paradajza daje plod celog leta.
Trenutna preniska cena ne znači ništa. Nije to kao, na primer neka voćka (eto: trešnja) pa se jednom obere, pa je proizvođač u gubitku ako je u tom momentu cena neodgovarajuća.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
 
0

BuzzLightyear

Član broj: 345017
Poruke: 71



+432 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!09.07.2021. u 20:55 - pre 33 meseci
Trenutna preniska cena znači da je tržište preplavljeno paradajzom iz uvoza. Pošto struk paradajza rađa cele godine, proizvođači mogu da se pomole Bogu da uvoznici ne preplave ponovo tržište. Problem je samo što Bog više voli uvoznike. Uvoznici su bliski vlastima, a svaka vlast potiče od Boga.
 
0

SG kamikaza

Član broj: 332241
Poruke: 1652



+254 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!09.07.2021. u 21:28 - pre 33 meseci
 
+1

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 16357



+2922 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!09.07.2021. u 22:45 - pre 33 meseci
^^

Glupost obicna...prave spektakl.

prosto ako dele paradajz besplatno niko nece kupiti albanski,
po njihovom ispada da ljudi kupuju paradajz po 150 din a nece njihov, naravno da nije tako.

takodje nema nikakve logike uvoziti nesto sto je jeftinije ovde, a oni kazu da njihov paradajz otkupljuju po 5-10din
znaci albanski je koliko?

Ako placaju skuplje onda su otkupljivaci mnogo glupi i gube novac.
Ako placaju jeftinije onda su albanski proizvodjaci jos gluplji od ovih nasih.

Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
0

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2611 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!09.07.2021. u 23:20 - pre 33 meseci
Ljudi, pa ko ce da kupuje to smece od paradajza...e bre.

To NIJE paradajz.
Jeste za ove jadnike u gradovima koji ne znaju za bolje.
Da mi neko plasira i prodaje to smece.


Evo:
Zasto proizvode to njesra:

Zato sto nema mnogo posla oko njega, polevanje, spricanje 2X i cao.

Oberu to smece i onada traze jaku cenu za proizvod koji samo lici na paradajz.


Zasto Italijani i Hrvati distributiraju njihove rajcice po celom svetu i po dobroj ceni?
Pa zato sto je ta rajcica prve klase, a ne ovo smece sto ovi jadnici `proizvode` i prodaju.
Paradajz 5. kategorije, lak za uzgoj, ogroman prinos, malo posla oko njega...

Da li se oni bune oko cene?

Naravno da ne.

I molim vas, manite se price, kakav proizvod, takva i cena.


Namucio se radnik, daaaaaaa, nista lakse od uzgoja hibrid paradajza u plasteniku - kurccom ne maknu.

Zasto ne uzgajaju psenicu, kukuruz... tu je cena fiksna godinama... al treba da se radi, a ne ubaciti kap po kap u plastenik i brati vestacke plodove , ijos traze neku cenu. Mars bre UPM, jedi ga TI i tvoja porodica, seljacino.

I ne serkajjte, molim vas, to je sustina i tu je kraj.

Kvalitetan prizvod - dobra cena. I ne znam sta tu nije jasno?


[Ovu poruku je menjao gilopile dana 10.07.2021. u 00:48 GMT+1]
(c) 1982 sinclair research ltd
 
0

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2611 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!09.07.2021. u 23:58 - pre 33 meseci
Svako da ulozi malo para, napravi nekoliko plastenika i shiba hibrid paradajza, koji radja 3x za 4 meseca. Ogroman prinos.
Malo ulaganjea posao minimum...a i takva je i cena.
Kukaju za cenu, a proizvod ni qurcu nije vredan... :D

A ovi na videu/mucenici bi i gwno iz kaŠete uzeli da je za dz.

[Ovu poruku je menjao gilopile dana 10.07.2021. u 01:08 GMT+1]
(c) 1982 sinclair research ltd
 
0

BuzzLightyear

Član broj: 345017
Poruke: 71



+432 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!10.07.2021. u 12:54 - pre 33 meseci
Citat:
gilopile:

Zasto ne uzgajaju psenicu, kukuruz... tu je cena fiksna godinama... al treba da se radi, a ne ubaciti kap po kap u plastenik i brati vestacke plodove , ijos traze neku cenu. Mars bre UPM, jedi ga TI i tvoja porodica, seljacino.



Da li je ovo sarkazam ili misliš ozbiljno?

Poljoprivrednici gaje hibride i sorte koje traži tržište. Ne mogu da gaje domaći jabučar kada prodavnice neće da ga kupe, a neće jer je mekan i ne može dugo da stoji.
Fizički rad potreban za proizvodnju paradajza je neuporedivo veći nego rad potreban za pšenicu ili kukuruz.
Pšenica i kukuruz se obrađuju tako da čovek ne mora uopšte da silazi sa traktora. Kod pšenice i kukuruza korov se uništava herbicidima, dok kod paradajza mora da radi motika.
Kap po kap košta, kao i gorivo koje troši pumpa. Plastenike neko mora da podigne, a košta i najlon. Vetar može u bilo kom trenutku da odnese plastenike.
Berba se ne radi kombajnom, već moraju ljudi da beru.
Leskovac i okolina nemaju dovoljnu površinu za kukuruz i pšenicu, tako da ne treba ni da ih gaje.

Cena paradajza je sa 70ak dinara odjednom pala na 10-20 din, jer je naglo pala potražnja, a pala je zbog velike količine koja je stigla iz uvoza. Sledeće godine cena paradajza će biti još veća, jer će domaći poljoprivrednici morati da smanje proizvodnju.
 
0

eeestablishment
srbija

Član broj: 268550
Poruke: 787
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: eeestablishment


+480 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!10.07.2021. u 14:30 - pre 33 meseci
Citat:
gilopile:
Ljudi, pa ko ce da kupuje to smece od paradajza...e bre.

To NIJE paradajz.
Jeste za ove jadnike u gradovima koji ne znaju za bolje.


Jedan jadnik manje .

Vec drugu serzonu sam uzgajam za potrebe svoje porodice .

Navukao sam se na ovu sortu . . .

krupni plodovi , nepravilnog oblika 500-600gr , roze boje , mirisni i ukusni . . .

Nov sam u ovoj prici ali po nekom mom skromnom iskustvu za jednu porodicu dovoljno je 15-ak sadnica paradaiza i 4-5 vreza krastavaca .

( kad se vec pravi salata da ima i jedno i drugo )

Svako ko ima mogucnosti a nece da se bavi bastovanstvom ( vecina u ulici gde sada zivim ) zasluzuje da jede stiropor , plastiku , vestacke boje

i ostala go@na koja nude po veletrgovinama

Citat:
Posto su ovde na forumu strucnjaci za Poljoprivredu , lepo bi bilo kada bi neko objasnio kako su Banane u Julu Duplo jeftinije nego Domace Kajsije ?!?


nece biti da je duplo . . .

Svratih malo-cas do DIS-a ( da pogledam neke plecke ) i bas se namestilo ovako jedno pored drugog . . .

Kada su sada ovoliko , koliko ce kajsije kostati kad im prodje sezona ?

Sad ce proizvodjaci istih da graknu " uvoznicki lobi nam spusta cenu kajsija...........prodavajuci uvozne BANANE " )

Jbte , da smo nekim slucajem MI ( Srbija ) proizvodjaci banana i da treba da ih saljemo preko pola sveta koliko bi kostale ?!?












[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 10.07.2021. u 17:54 GMT+1]
zašto bogati ne uživaju u bogatstvu i jelu i piću nego odmah pokušavaju da naprave

bombu i unište svijet . . . ( Bob Rock )
 
0

BuzzLightyear

Član broj: 345017
Poruke: 71



+432 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!10.07.2021. u 17:23 - pre 33 meseci
Kolike su plate radnika na plantažama banana u banana republikama? Imate temu o feudalizmu, kada se to bude ponovo uvelo imaćete jeftine kajsije.
 
0

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2700



+699 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!10.07.2021. u 22:18 - pre 33 meseci
Citat:
eeestablishment:
Navukao sam se na ovu sortu . . .

krupni plodovi , nepravilnog oblika 500-600gr , roze boje , mirisni i ukusni . . .

Reklo bi se da je volovsko srce (volujsko srce), ali mislim da ih ima više različitih. Moj otac je preko 3 decenije ostavljao semenke od najboljih plodova, sećam se da je do pre 10-ak godina imao veliki broj savršenih plodova (bez prevelikog korena peteljke koja se širi kroz plod, bez onih "bora" i sl.), a ostavljao je semenke od plodova koji ne samo da su bili najveći, već i savršeni po obliku.
Međutim, ta varijanta je zaista imala oblik sličan srcu, otprilike ovaj:


Po ukusu ovi novi hibridi ne mogu da se porede, može samo onaj nekadašnji "jabučar", ali on stiže uglavnom u avgustu. Sećam se da je otac jedne godine napravio manji plastenik i zasadio jabučar još u februaru, pa je foliju sklonio kad se toplo vreme stabilizovalo, pre toga povremeno otvarao i provetravao, međutim iako je cvetao pre onog posađenog na otvorenom, zreli plodovi su stigli 10-ak dana kasnije, ovaj na otvorenom oko 5. avgusta, a taj oko 15.
Jednostavno, ako hoćete jabučar pre avgusta, mora da ima stalno optimalne uslove u plasteniku ili stakleniku, a to košta. I kad oberete plodove, ne može da stoji 1-2 dana.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
0

SunnyBoy
Confoederatio Helvetica

Član broj: 298150
Poruke: 446
*.dclient.hispeed.ch.



+168 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!11.07.2021. u 14:32 - pre 33 meseci
Gajio sam paradajz na veliko i moram da prokomentarisem nekoliko iznetih stavova.

" samo volovsko srce, jabucar i sl. sorte valjaju" - tacno, ali za vlastitu upotrebu. Za bilo koji transport i duze izlaganje su smece. Ni jedan nakupac vam ih nece otkupiti, pogotovo volovsko srce. Vrlo lako su ugnjece, ne trpe nikakvo manipulisanje, imaju zelene kragne, pege, nejednako zru,... Najbolji pradajz ima sledece karakteristike: ima debelu kozicu da bude otporan na grebanje, bockanje... Ima cvrsto meso otporno na nagnjecenje. Nema zelenu kragnu, tackice, pukotine (brazde) od sirenja, ima ujednaceni velicinu plodova i pravilan oblik, nema zelenu srz (jednako zri i unutra i spolja), te moze da stoji cvrst na polici desetak dana. Da tu dodamo jos i rodnost, pravilnost stabljike u otpornost na bolesti i stetocine.

Jedna od najomiljenijih sorti paprike kod nas, a ujedno i jedna od najnekvalitetnijih, je cuveno Slonovo uvo. Zasto. Procenat vode u njoj je neuporedivo veci od, na primer, Kurtovske kapije. Medjutim, daje mnogo veci prinos i trazi se. Sa druge strane, kupcima deluje mnogo lepse: sjajnije, krupnije, pravilnije i jedrije. U odnosu na Slonovo uvo, druge sorte deluju kao patrljci, otpaci, niko ne raznislja o tome da od iste kolicine paprike ce dobiti vise ajvara ili pecene paprike, sa mnogo manjim utroskom energije i vremena. No, proizvodi se za trziste, ono sto kupci traze i zele da plate. Proizvodjac moze sa istim ulaganjem i radom od Slonovog uveta dobiti veci prinos, dok je to manje kod kvalitetnijih sorti. To skoro niko od kupaca nije spreman i da plati, vecina je spremna da plati isto ili manje za njih. Zato, ako neki proizvodjac i resi da svastari, sto je samo po sebi komplikovamo i tesko, gaji te kvalitetnije sorte za sebe ili za poznate kupce.

Da se vratim na paradajz. Gajio sam jedne godine i volovsko srce za trziste i zakljucio da je katastrofa. Prvo, mora da se bere skoro svaki dan, inace prezri. Vrh mu je vec sazreo, dok je oko peteljke jos zelen. Mora da se sa njim barata veoma pazljivo, samo jedan sloj u gajbici, skoo da se ne dodiruju, ne trpi da se protrese ili bilo kako stisne. Kad se stigne na pijac, kupci igraju bilijar sa njim, riju po gajbaa, preture kroz ruke desetak komada dok se ne odluce za jedan. Svaki koji uzmu u ruke stisnu da vide da li je sazre, prezreo, sta li, i vrate ga nazad, a on je tako stisnut, vec ostecen. Preturanjem im ostete osetljive vrhove, tako da ga sledeci kupac vise ne zeli. Otprilike 50% paradajza sam vracao kuci tako ostecenog. Cak i ako se desi da vratim i neki neostecen, sve sam to bacao, zato sto nije mogao da ceka sledeci odlazak na pijacu za par dana.
Probao sam i sa kabucarem, manje je osetljiv, ali i njega sam puno bacao, zato sto je imao tackice, zelen kragne, pukotine od nalivanja, tackice i slicno.
Najbolje sam prolazio sa "plasticnim" sortama. Ne prezru brzo, mogu da izdrze i desetak dana obrani, ujednaceni su, trpe preturanje bez ostecenja, a musterije hvale jabucar, volovsko srce, ali kupuju ovaj. Lepsi im je na oko, a moze da im stoji u frizideru desetak dana.
Taj paradajz koji kosta 60 dinara uglavnom nije onaj koji moze da ide na rafove, vec iskljucivo u preradu.

Sto se tice cene paradajza u maloprodaji vs cene u otkupu, moram opet da napomenem nekoliko cinjenica:
- na police moze da ide samo paradajz vise klase, ne onaj od 60 dinara, pa se i otkupljuje po visim cenama
- ko od tih proizvodjaca ima cerifikate o ispravnosti proizvoda? Da im verujem na rec? Ko garantuje da su vodili brigu o karenci? Da imaju obezbedjene toalete i pranje ruku za berace? Onomad je velika kolicina naseg "crvenog zlata" vracena iz izvoza zbog prisustva fekalnih bakterija - neko od beraca nije oprao ruke.. Ne moraju ni da su svesni da im nesto nije u redu sa proizvodom, ali to trgovinski lanac ne interesuje
- trgovinski lanci prodaju paradajz cele godine. To znaci da imaju dobavljace koji im ga obezbedjuju cele godine, ukljucujuci i tih par meseci kad mu je sezona. Znaci da im ne treba dodatni paradajz. Ako mogu da ponude cele godine u odgovarajucim kolicinama, onda je OK, ali je to vrlo retko, bez grejanih staklenika sasvim nemoguce.
- ko od tih sezonskih proizvodjaca vrsi klasiranje paradajza? Po velicini, stepenu zrenja, ostecenjima, obliku,...?
- ko od njih ima odgovarajucu ambalazu, a ne duboke gajbem gde nece doci do ostecenja>
- ko od njih ima hladnjace, da odmah po branju skloni paradajz i uspori zrenje, kvarenje, najbolje LO tipa?
- o tome ko placa troskove prevoza od njive do hladnjace distributera / trgovca moze da se raspravlja, ali to moraju da budu kamioni hladnjace, a ne traktori koji stoje tri dana natovareni na suncu
- trgovac mora da plati troskove hladnjace, od cene amortizacije same hladnjce, energije, ljudstva, odrzavanja higijene,...
- trgovac placa distribuciju plodova po svojim prodavnicama
- trgovac placa troskove odrzavanja prodavnica, od iznajmljivanja lokala ili amortizacije, preko cene energije, radne snage, pa na dalje
- trgovac ima i deo kala, najcesce je to roba koja propadne
- trgovac ima i troskove same firme, od njigovodstva do reklame
- trgovac mora da ima i neku zaradu
- na kraju trgovac placa i porez (PDV)

Sad, da se vratim na taj paradajz od 60 dinara. Kao sto rekoh, to je paradajz koji moze da ide u preradu. Tu se takmici sa paradajzom koji se gaji masinski, i bere masinski, kombajnima, na velikim povrsimana. Kupda koji kupuje ketchup ili paradajz sok ne interesuje kako je on proizveden, vec koja je cena i koji je kvalitet. Ako ponudite no name catchup skuplji od Heiz, naravno da ce se kupac opredeliti za provereno. Zato i sirovina za taj proizvod ne moze da ima visu cenu od sirovine za Heinz.
 
+1

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

Član broj: 36595
Poruke: 1333
*.3gnet.mts.telekom.rs.



+559 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!11.07.2021. u 15:15 - pre 33 meseci
Ti pričaš koji paradaiz je bolji za prodaju, a nas zanima koji je bolji za jelo, i zašto da se baca. Ako diraju rukama napišeš: "Ne guraj nokte u tikvice" :)
Nemoj da pricas?
 
0

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2611 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!11.07.2021. u 16:33 - pre 33 meseci
SunnyBoy, sve si ti druze u pravu.

Nije zgodan za transport niti skladistenje, ali je odlican za preradu.
Zamisli kakav bi to bio pasiran paradajz, u konzervi ili sok, stagod od tih starih sorti, ufff.

Kad ovo smece bez ukusa i mirisa opet ima nekakav ukus, kakav bi tek bio ovaj kvalitetan i ukusan.

Zato i napisah da to sve treba preradjivati, ebes ga samo friskog jesti u sezoni.

Pre bih uzeo 1kg ovog eeestablishmentovog, nego 1 tonu ovog sto ovi proizvode iz klipa na pocetku.
Moze se naci kvalitetan po pijacama ljudi sto na malo uzgajaju i uvek ga ima.
(c) 1982 sinclair research ltd
 
0

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 2807

ICQ: 49345867
Sajt: https://www.twinstarsyste..


+655 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!11.07.2021. u 19:00 - pre 33 meseci
Ja sam se upravo setio da ja preko leta kupujem paradajz na organskoj pijaci u 44-om bloku. Ima jedno desert vrsta, razne sorte, crveni, zuti, ljubicasti... svi preukusni. Jedini problem je, zena je, ako se dobro secam, iz Kikinde, ubere paradajz uvece, ujutru sedne u auto, dodje na pijacu i zna da ne moze da ga vrati. Sve mora da se proda.

I kad ga kupis traje 2-3 dana. Kupis zreo, posle 3 dana vise nije to to.... Doduse, dovoljno je lep da nije problem, ne opstane tri dana. :) Obicno donese, koliko sam primetio 10-tak gajbica, sve se proda. Cena oko 200 din po kilogramu pa navise, kako koja sorta. Doduse, to je organski, sa sertifikatom, prodaje proizvodjac....

Sustina: Ima lepog paradajza i ukusnog i kvalitetnog. Nista hibrid, nista prskano, sve zdravo. Mane:

- Cena za kupca je, mozda mana, mada je primerena kvalitetu, plus se sve proda - znaci ima kupaca.
- Prodavac mora da uzgaji a onda i da se potrudi da proda. Nije da neko "dodje na vrata i plati".

I da, ako ima visak, onda prave sok i prodaju posle sok od paradajza. Isto fantastican. Isto nije jevtin. I isto se sve proda.
Please do not feed the Trolls!

Blasphemy? How can I blaspheme? I'm a god!'
 
0

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6714



+1159 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!11.07.2021. u 19:07 - pre 33 meseci
Ništa ne bi da kritikujem samo da dodam:

-Naj bolji paradajz sam jeo iz majčine bašte u selu, u Avgustu.
Majka:
-Ručno sadi,
-Ručno skida sve bube koje ne treba da budu tu,
-Ne zaliva hemikalijama,
-Svako veče i li svako jutro zaliva stabljike,
-A, paradajzi je kao SRCE !
Ni jedan komad ne liči na drugi,
ali kada ga presečem, miriši cela kuhinja :)
Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
0

whitie2004

Član broj: 19966
Poruke: 1538
*.dynamic.sbb.rs.



+267 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!11.07.2021. u 19:39 - pre 33 meseci
A sta radi da zastiti paradajz od tonje (plamenjace). Znas ono kad u sred avgusta ljuljne kisa, naglo zaladi ... imas malo vremena da reagujes ...
U padu jednog carstva stradaju svi, tako je uvek bilo, tako će biti i sada. Verovatno će posle svega ovoga
biti formirani neki novi blokovi, nova uređenja. A mi? Eh, a mi..
 
0

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6714



+1159 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!11.07.2021. u 19:45 - pre 33 meseci
Nemam pojma, moram da pitam Majku.
Mislim da tu ne pomaže rastvor od koprive.

možda prska rastvorom od plavog kamena.....
iskreno ne znam dok je ne pitam...
(Majka se ne javlja na FON, ...verovatno prska paradajz )
Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
0

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2611 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!11.07.2021. u 19:51 - pre 33 meseci
nkrgovic, pa da, brzo on propadne cak i u frizideru.
Al nije tu kraj :)

Ogulis ga, lako se ljusti jer je prezreo, ne mora ga ubacujes u kljucalu vodu...
Pa lepo u serpu i na dinstanje i takav je odlican za pizzu, dodatak jelima i sl.
I opet moze da traje bar 7 dana u frizu, a u zamrzivacu godinama....

Takav stavljam na picu.
(c) 1982 sinclair research ltd
 
0

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6714



+1159 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!11.07.2021. u 19:59 - pre 33 meseci

Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
0

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2611 Profil

icon Re: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!11.07.2021. u 22:16 - pre 33 meseci
Living, pa to radim vec 30 godina.
Sa ovim plasticnim paradajzom, kojeg ga ovi likovi nude i za dz, to ne moze.

Cuj, `nece da mi otkupe paradajz`
Svako normalan ne bi kupio, nego ga ne bi ni uzeo za dzabe. A oni se digli da ga proizvode jer je posao oko njega minimala, a hoce da uzmu neku enormnu cenu.
Nece moci ove noci. Toga imas po celom svetu za bacanje, jer je skuplji prevoz do trznice nego sto vredi kad je smece.

Daj ti seljak, uzgoji nesto sto se trazi i sto je vcredno pa ces imati kupca...Al to iziskuje i rad, a ne plastenik, nabijes pritku, poprskas i cepas tone smeca uz minimalni rad.

Alo ljudi, paradajz se uzgaja i u kucnim uslovima uz minimalan rad.
Moja baba ga je uzgajala i svi zivi oko mene, al je to normalan paradajz. A ovo cudo sto oni uzgajaju i jos traze neku cenu je smesno. Mrs u PM.
Kao sto sam napisao, neka ti ga tvoja mama jede, ja vala necu ni da mi platis, zato sto to samo lici na paradajz.

Vrlo jednostavno, koji ce mi matrak ako ne mogu da ga jedem, pa i da je 1din kilogram.


Isti likovi valjaju i svinjetinu, drze kojekakve mesare...A to svinjetinu i ostalo meso nije ni videlo.
Znace onaj koji je na selu i cuva. Nebo zemlja.
Guma puna vode VS pravo meso koje moze i da se przi


Al dzaba sve kad su ljudi odrasli u gradu i osudjeni su na te proizvode.
Sta reci, kada cujes da nece da jede pizzu dok ne stavi `Polimark` kecap

Kupuju Aleva praskove za ubaciti u mleveno meso za spagete, dodatak za riblju corbu i ostala srhranja

Virsla likovi.


[Ovu poruku je menjao gilopile dana 11.07.2021. u 23:58 GMT+1]
(c) 1982 sinclair research ltd
 
0

elitemadzone.org :: MadZone :: Zašto se paradajz baca u Srbiji? -- A uvozi se iz inostranstva ?!?!
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic)
Strane: 1 2 3 4 5 6 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 19933 | Odgovora: 144 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.