Hvala Sasi sto je pomenuo
Melanholiju. Ako bih morao da biram filmove u toj klasi verovatno bih izabrao bas taj, jer je realistican i nekako ljudski, a ne robotski. :-) U slicnoj kategoriji, samo sve okrenuto na satiru - ubedljivo
Don't Look Up, koji nas je sve nevidjeno dobro opisao.
Od onih "medicinskih" katastrofa - kada sam pre 10 godina gledao
Contagion (2011) mislio sam da je film preterivanje, sve dok nismo doziveli "prehladicu" i one lokdaune povodom toga. Tada sam se prisetio svih tih scena. Nedavno je bila repriza tog filma na nekom tv kanalu - koliko je samo taj film bio prorocanski ... Tacno - sablonski je, ali sam ga izdvojio samo zato sto smo dobar deo scenarija tog filma svi kasnije preziveli i u praksi.
Takodje u "medicinskoj" kategoriji, mada jeste fantazija, ali je ipak ljudskiji i suptilniji -
Perfect Sense (2011). Slican je Melanholiji po svom stilu, fokusira se na ljude i njihove emocije u jednom hipotetickom scenariju katastrofe, gde svi ljudi sirom sveta ostaju bez svojih cula, jednog po jednog. Zanimljiv koncept ...
Naravno - Hickokove Ptice, umalo da zaboravim ... takodje vrh!
Sve ostalo iz tog opusa po meni ne vredi ni komentarisati ... bukvalno su svi imitacija vec vidjenog i sve ide na istu matricu - pocinje od porodice, gde tata i mama idu na svoje poslove, deca u skole ili kod babe/dede na selo ... i onda bum - razdvoje se tektonske ploce, pukne vulkan, slete vanzemaljci ... i sada tata, koji je slucajno i neki komandant / koordinator / menadzer za krizne situacije, pa iz svog staba pokusava da nadje zenu i decu; posto mu to ne polazi za rukom uprkos svoj tehnologiji i logistici koju ima, na kraju otme neki helikopter, kojim naravno ume da pilotira, a ume i da vozi avione, brodove, vozove - u sve se razume, jbt ... I tako sam poput heroja se probija izmedju uzarene lave i cunamija. Taman nadje jedno dete, ali ne moze da nadje drugo, pa mora da ostavi ovo prvo, uz poruku "I'll be back". Onda nadje drugo, a ovo prvo mu pobeglo. A onda naidje zena - koja je slucajno lekarka / medicinska sestra koja vodi racuna o ranjenima ... onda grli zenu, ali dece nema, ponovo su nestala ... i tako u krug, dok se svi na kraju ne nadju, pa se popnu na neki brdo, da cuju svemocnog preCednika koji im porucuje kako ce Amerika ponovo biti velika ... herojska muzika i - happy end ... hrrrrrk ... buaaaaa ... bljuccccccc ...
Eto, uzmes prethodni pasus, ubacis ga u ChatGPT i dobijes scenario za buduci blokbaster na tu temu.