Prvo da kazem da sam i ja bio zrtva prevare u vezi onih "klima" sa vodom. Tu je jedina prevara u ceni, inace ti su uredjaji "na Zapadu" poznati i normlani, imaju drugacije ime i podrucje upotrebe i sve je OK, ali su nas ovde i lagali: "Ekoloski air-codition" i drali. Toliko o tome.
Drugo - molio bih sve koji koji imaju saznanja o pravim prenosnim klimama za sledece objasnjnje - ako im je poznato:
kod split sistema, vruci deo je napolju, tamo je ventilator koji kroz njega duva vazduh - sa jedne strane udje, na drugu izadje, sve OK;
kod prozorskih klima jedan deo uredjaja je u prostoriji - to je hladni deo sa svojim ventilatorom - uzima vaduh iz prostorije, hladi ga i vraca u prostoriju (po zelji se moze uzimati i mala kolicina spoljnog vazduha, da bi se prostorija ne samo hladila nego i provetravala); drugi deo uredjaja strci izvan prostorije, to je vruci deo sa svojim ventilatorom. Taj ventilator uvlaci vazduh kroz bocne otvore i duva ga kroz vruci deo i izbacuje ga kroz glavne otovre. I bocni i glavni otvori su na SPOLJNOM delu klime.
kako je to reseno kod ovog prenosnog "Pingvina"? Jasno mi je da ima crevo za izbacivanje vruceg vazduha, ali odakle uzima vaduh za hladjenje vruceg dela klime (ono sto prozorski uzima kroz spoljne, bocne otvore)? Da li mozda uzima vazduh iz prostorije, njime hladi vruci deo i izbacuje ga kroz crevo? Vazduh se u prostoriji nadoknadjuje spoljnim kroz razne pukotine i otvore ili mozda mora neki prozor da bude otskrinut? Kako se onda uopste postize hladjenje prostorije - kako ja razumem stvar, kolicina izbacenog i uvucenog vazduha moraju biti iste i jedina stvar koja moze biti razlicita je temperatura: uvlacis vazduh zagrejan na 30 C a izbacujes vazduh koji se u klimi zagreje na recimo 60 C i pomocu te razlike hladis prostoriju.
Ima li neko adresu nekog sajta sa tim klimama?
@vlada313 - sve si tacno rekao, ja sam nehotice izostavio te prenosne split-sisteme koji su i meni poznati, ali opet ti nisi obradio ove "Pingvine", koji po izgledu najvise podsecaju na one peci za grejanje na naftu ili slicno - kutija na sred sobe i iz nje ide "cunak" u odzak ili bilo gde a hladi.
Evo jednog modela
http://www.air-n-water.com/product/LX-120.html A ima i novu foru: NO CONDENSATE DRAIN OR RESERVOIR REQUIRED... new technology of flowing air over condenser coil allows condensation to evaporate entirely. Ne treba vodu izbacivati, tako je konstruisan da voda isparava i biva izbacena, a za "nedajboze" ima rezervni izlaz vode.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!