Citat:
MilosBGRD1969: Ali koja je onda razlika izmedju split sistema i pingvina?
Posto sam ja ovde "glavni strucnjak"
za pingvine (sad ih imam vec dva), pokusacu da ti odgovorim.
Split sistem, kako ga mi vecinom poznajemo, ima fiksno montiranu spoljnu jedinicu negde napolju, i fiskno montiranu unutrasnju jedinicu, negde unutra.
Pingvin, kako ga mi vecinom poznajemo, stoji negde u sobi, a vruc vazduh izbacuje kroz jedno crevo - mozes da odskrines prozor, vrata, da napravis negde neku rupu precnika oko 120 mm i to je to.
Nije pingvin mobilni u tom smislu da ga setas iz sobe u sobu, nego recimo stavis ga u auto i dovezes sa sobom na vikendicu i slicno. Osim toga, sa nesto spretnosti, nije ti potreban nikakav majstor za instalaciju.
Inace, postoje veoma raznovrsni pingvini, samo sto ih ovde za sada jos nema. Kao prvo poboljsanje su oni koji imaju 2 cevi - za usisavanje spoljnog vazduha za hladjenje same klime i za izbacivanje istog vazduha, nakon sto je preuzeo toplotu od klime. Zatim postoje razliciti modeli i obzirom na nacin hladjenja, pa cak i tu ima split sistema. Recimo, spoljna jedinica sa kompresorom je napolju, tamo obavlja hladjenje vode, ta voda ide kroz dva creva u unutrasnju jedinicu i pomocu nje ti hladi sobu, a pretpostavlja se da creva za vodu mozes jednostavno povezati, za razliku od uobicajenog fiksnog split sistema, gde kroz cevi ide nesto drugo (gas?).
Mislim da je, bez obzira na nacin hladjenja i konstrukcione razlike, sustina pingvina u tome da se moze montirati / demontirati bez narocitih alata, bez zavarivanja, punjenja / ispustanja gasa, vakumiranja i slicnih specijalistickih operacija. Da, uz pingvine koji se ovde prodaju, dolazi jedna plastcna, dvodelna "daska", cija se duzina moze jednostavno menjati, a koja je namenjena prozorima tipa giljotina, kojih je kod nas veoma malo. To je verovatno namenjeno americkom trzistu i na taj nacin se klima moze "instalirati" za 5 minuta - dignes prozor, stavis onu "dasku", u nju ubodes crevo, gotovo. Znaci, zaista se moze montirati bez specijalnog alata.
Zasto tu "dasku" salju i nama, bog sveti zna, ali ja licno sam je iskoristio za moj nacin koriscenja uredjaja.
Dodatak nakon ponovnog citanja tvog posta.
- nije razlika ismedju (uobicajenog) split sistema i pingvina u broju creva, nego u tome sto split sistem ima tanke cevi a pingvin veliko crevo za vazduh
- ventilator nije klima uredjaj, jer ne smanjuje vlagu u prostoriji. Proizvode se i prodaju uredjaji za koje ne znam tacno kako se zovu: ventilator + pumpica za vodu + resetka, u njega sipas vodu, ukljucis u struju, ventilator se vrti, pumpica salje vodu na resetku i tu se vazduh malo ohladi i takav, malo ohladjen i vlazan ide u prostoriju. Imao sam "srecu" da posedujem i taj aparat, koji uopste nije za nas. To je za neka podrucja gde je vazduh veoma suv (pustinjski predeli?) pa ti njegovo duvanje daje utisak kao da je upravo palo malo kise i onda ti je lepo, ali te ovde ne ohladi ni slucajno. Mnogo su jeftiniji od regularnih klima uredjaja, a prave se u velikom dijapazonu velicina i snaga. Mislim da se koriste i za ventiliranje nekih sportskih objekata i prostorija
- pingvin MORA da ima nekakav izlaz toplote, jer je to sustina procesa hladjenja, koliko je meni poznato, za sada je jos nemoguce imati neki uredjaj koji stoji na sred sobe i hladi je, a prikljucen je samo na struju, pa nakon recimo 4 sata rada, iz njega izvadis toplotu, spakovanu u nesto (voda, cigla?) i stavis svezu vodu / ciglu. Trebalo bi ti bas mnogo vode / cigle, sto se vidi po toploti ove postojece izduvne cevi na pingvinu - vrela je.
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 20.06.2007. u 23:43 GMT+1]
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!