Citat:
Krajisnik:
Au bre, svi govorite, "moze se naci na osnovu ovoga, moze se naci na osnovu onoga", ali niko ne zna ni na koji nacin, ni koga pitati za to, ni ko to radi i kome platiti.... Aj ako neko zna.....
Sa tehnicke strane stvari izgledaju ovako ... svaki mobilni aparat meri nivo polja svoje bazne stanice (Reception level). Ako zamislis da je bazna stanica centar kruga i imas podatak o nivou signala (precnik) mozes na mapi otprilike da ucrtas krug (bolje : prsten) u cijim granicama se nalazi telefon. Na sirinu prstena naravno utice konfiguracija terene (da li je to centar grada ili livada -> razlicit je nivo prijema). Nivo polja se meri relativno precizno tj. u 32 stepena. Pored ovoga meri se i stepen greske po bitu (BER) koji takodje moze posluziti kao korisna informacija.
Pored toga mobilni aparat ispituje da li postoji bazna stanica sa boljim nivoom signala (kako bi se "presaltovao" na nju). Ako sada imas informaciju o poziciji 3 bazne stanice (tri "centra"), tri nivoa signala (tri "precnika") na mestu preseka ova tri kruga nalazi se mobilni aparat. Sa dva kruga imas dva preseka, te je bolja varijanta da imas minimum tri "pozicije".
Nivo polja svog aparata mozes da iscitas ako ga nakacis na serijski port i kucas :
AT+CSQ
kao rezultat dobijas broj izmedju 0 i 99 (bitni su 0..31)
---------------
Reception level:
0 -113 dBm or less
1 -111 dBm
2-30 -109 to -53 dBm
31 -51 dBm or more
99 Unknown
----------------
Iscitavanje informacija o mrezi
AT+CREG
----------------
+CREG: 0,1,"CB2A","27BA"
----------------
CB2A= Location Area Code
27BA= Cell ID
Ovaj primer je okolina YBC, na 064 mrezi. Mislim da je bazna stanica na zgradi telekoma, na NBGD.
Znaci posto ti se telefon, kad god je ukljucen, minimum na sat vremena prijavi mrezi ili kada god zoves, neko ko ima ove informacije moze da zna gde se nalazis (sta radis, o cemu razgovaras, mislis i sanjas ;)
Ove stvari se po meni definitivno rade kod mobilnih operatera ali mislim pod nadleznoscu neke drzavne sluzbe. Tehnicki uslovi postoje, a da li ih neko iskoriscava, bilo bi lepo da o tome napise neko ko u mobilnoj radi.
Pozdrav.