|
cozmo_im Ivan Miladinovic Graphic designer Zemun
Član broj: 31495 Poruke: 2094 *.adriamedia.co.yu.
|
Netacno. Uljani radijatori imaju uzasno neprecizan termostat (pa cak i navodno oni firmirani, tipa Elin, Fuego, De Longhi) da je to smesno. Iskljucuje po nahodjenju, struju trosi u abnormalnim kolicinama a desava se i da procure (Fuego, posle 4 godine). De Longhi se isto pokazao, samo sto ne curi. Jako dobro greju ali trose ko ludi jer im je termostatska regulacija iz kamenog doba.
Otprilike je neko izracunao sledecu racunicu:
- Uljni radijatori za stan od 50m2, oko 240 din dnevno
- Norveski i klime oko 105 din. dnevno
- TA pec oko 80 din dnevno
To je otprilike neka cena za uljane koju sam i ja imao, posto sam se dosta grejao i na njih te imam iskustva. Da greju - greju, ali stvaraju puno vlage (iz nekog razloga), dok recimo klima ne stvara nikakvu vlagu u vazduhu.
Najbolje grejno telo je klima inverter (ili obicna klima do recimo -10 maximum, na -5 odlicno radi i obicna klima, otprilike za 1kw na toj temp. dobijas skoro 2,5kw grejanja, inverter je oko 20% bolji).
Norveske radijatore sam vec probao u kuci (ne u mom stanu), i na 6-7 stepeni su odlicni rezultati. Kuca je na vetrovitom delu, prastari prozori, stiropor 3cm, znaci izolacija gora nego u mom stanu koji je ususkan, sa PVC prozorima, delimicno izolovan pri gradnji.
I da, Javo, termostat je hirurski precizan kod njih, plus ima kalibraciju. Dakle, termometrom izmeris zeljenu temperaturu, i podesis to istu na termostatu radijatora. Odrzava ga veoma, veoma precizno, sto je naucna fantastika za uljani radijator.
I ne zaboravite duvalicu na uljanom, sisa 500w struje samo tako, tako da za 1 sat bez problema mozete da potrosite 3 kw (i vise) minimum ako grejete 2 prostorije na ovoj temperaturi (od 6 stepeni izjutra), dok su dva norveska (1,5 i 1,2) trosila manje od kilovat za sat. Pri tom su oko 5 puta brze ugrejali prostoriju nego uljani od 2.6 kw + duvalica, o kvarcnoj da ne govorim. Cak ni klima nije uspela tom brzinom da zagreje jer je potrebno barem minut da uradi preheat pre nego sto pocne da duva. Zeljena temperatura je bila 23, a trenutna u prostoriji 19.
Mala razlika zar ne?
Znaci ne pisem napamet, vec sam ih DETALJNO isprobao ovih mesec dana i uporedio sa kvarcnom, uljanim i klimom. TA pec ne uzimam u razmatranje jer jedna od 3kw kosta 30.0000 din a greje oko 20m2 realno.
Jedino je klima efikasnija, za sad, na ovim temperaturama, oko 10% manje potrosi struje.
Ako se u staroj svapskoj kuci norveski vec sad pokazao bolje od navedenih grejnih tela (ne racunam klimu) sa uzasno malom potrosnjom struje ne vidim razloga za pljuvanje po istim.
Cena je uzasno paprena, prosto ne mogu da verujem da su u Sofiji jeftiniji za 40% a cuo sam da su i u Madjarskoj jeftiniji. Naravno, problem je nase trziste i svest naroda.
I jos da dodam, kolega se zadnjih 8 godina greje na norveske radijatore (on ima malo stariji model, kockastiji je od ovih sad), stan od 50m2 i apsolutno je zadovoljan.
Ja bih uvek izabrao klimu naravno (inverter) ali iz nekih razloga ne mogu da je koristim (zbog deteta). Svima savetujem prvo klimu, a sad, posle ovih iskustava ako ne zele klimu, norveske radijatore.
|