Ako ne želite bafer ili nema mesta onda je moguće drugačije rešenje.
1. TP radi do vode od 45*C (preko toga COP jako pada pa se ne isplati). Za topliju vodu TP ne radi već radi samo pelet. Kroz TP cirkuliše voda samo da se TP ne smrzne. Povezivanje je paralelno sa motornim ventilom koji se pali kada i cirkulaciona pumpa od TP (otvori se ventilm upali se cirlkulaciona pumpa TP i posle 10-15 minuta gasi se cirkulaciona pumpa TP i zatvara se ventil).Motorni ventil kod mene je radijatorski termostatski ventil na koji je stavljen Hercov motorić (sve ukupno oko 50 evra).
2. Druga varijanta je jednostavnija, povezati pelet i TP redno tako da kroz TP uvek ide voda (najbolje povratna). Tako se nikada ne može smrznuti i TP može biti ugašena (bez dtruje). Kad radi TP ventil na peći za pelet je zavrnut i tamo ne ide voda. Kad radi pelet voda prolazi kroz TP i sve je ok.
Obe varijante podrazumevaju da radi ili TP ili pelet. Kad radi pelet nije dobro da radi TP, to je gospodin ne znam nisam odavde vrlo lepo objasnio.
A sad da li običnu ili inevrtorsku TP pitanje je para i šta može da se nađe. Na Zapadu već nekoliko godina nema klima koje nisu inverterske, tako je i za TP. Jesu skuplje ali za elektroenergetski sistem su bolje jer skoro nikada ne rade punom snagom već rade stalno manjom snagom.
Ja sam za 12kW/h gubitaka (na spoljnjih -20) uzeo TP od 18KW/h. Na oko -5 ima oko 12KWH snage. Realna granica je oko -10 kada moram da dodajem energiju loženjem, strujom ili gasom. Sve je pitanje do koje spoljnje temperature se želi grejati na TP. Ispod -5*C je zadnjih zima bilo oko 10 dana, ispod -10*C 3 dana. U NS.
Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo