Sta milite za ovaj prostor? Mesto za klima je od ljevu stranu za unutrasnoj edinici. Vidi se i vanjska jedinica odma do nje. Radi se o 2ri sprat kuca. I zadnji sprat. Krov je kosi i prostor je veoma visok iznad 3 metara.
Krov je izolovan sa 10-15cm kamenoj vuni i jedan metar vazduh, pa drvenoj konstrukciji pa keramide.
Prozore i vrate su PVC i su nove. Od desnoj strani se nalazi jos jedna kuca, tako da spalne su totalno opkolene toplinu. Donji sprat ispod ovog se greje.
Patos je drveni iz hrasta, i ispod to ima cjevi sa toplom vodom povezani na elektricni kotao ($$$). Spremni za temperature ispod -30 stupnjeva. Ali do -20 stupnjeva 100% grijanje mora biti odradeno klimom. Nadvoresni dzidove su cigla 25cm, +5cm malter + 2cm stirpor iz unitrasnoj strani. A nema ih mnogo, vecina povrsine je u prozori.
Ove godine ona decja soba se ne grije, zbog sto nema potrebe i je vrata zatvorena.
Momentalno radi klima na spoljnoj temperaturi iz 2-6 stupnjeva i ovi desetak dana trosi 950w na sat. Neinvertor klima. 1kwh = 0.1eur tako da grejanje bez jedna soba kosta 2,3eur. To je mjesecno ~70eur.
Kada je temperatura bila -10, -15 stupnjeva neinvertor klima BEKO 7kw je trosila 1.9kw na sat i jedva grijala prostor.
Spalne nemaju grejanje zato sto ne je potrebno do -20 a za ispod to imaju radijatore. I kad su vrate otvorene klima pusi i toj nasoci i greje ceo stan bez problema. Ako uspe postici svakako.
Koji inverter bi bio najbolji izbor prema vas? Ja mislim da 3KW mocnost na -10 je minimum, ali sta vi mislite?
Jedna 12LLC (650eur) dovoljno, kao najeftini izbor?
12LMCA (700eur) malo bolja od LLC?
Jedna 18LFC (1150eur) znam da je vise od dovoljno, ali mozda previse? :) Postoji li nesto sto se zove previse je znak prasanje. :)
Haier 18ticu (700eur) kako ste zadovoljni od ovaj brend?
12LT je verovatno bezobrazno skupa u MK poput 1300eur, pa to je mozda razlog da je preskocit.
Sta bi vi ugradile? Dajte bar 2-3 predloga. :)
P.S. Jel moguce da smanjim potrosnju za grejanje na pola sa invertorom u uporedi sa neinvertor klima uredjaj?