Hajmo gledat logicno. Jas planiram da promenim jednu moju klimu ove godine.
U makedoniji recimo imam izbor:
ASYG18LFCA za 1100eur
i
GREE HANSOL 18 za 1100eur
Fujitsu ima odlicne eurovent testove, odlicne i jasne specifikacije (koji se poklapaju euroventom). Kompresor vuce 3KW, ima velike i teske jedinice.
Onda sa istom cenom je i Gree Hansol 18tica.
1. Specifikacije su proizvolne iz graficima ko kako svati.
2. Nemaju eurovent sertifikate.
3. Neznamo maksimalna snaga kompresora
4. Neznamo kolika je maksimalna toplota na -10 stupnjeva.
Moji izbor je da dam velike pare za klimu koja je sa vrhunjski sertifikati i pdesign i je ljudi fale, ili da dam za Gree koja nema sertifikate i je ljude fale. Za istu cenu. Tu je problem koj ja vidim. REALNI PROBLEM. Ne znas sta dobijas, a pare su veoma veliki.

Meni je kao inzinjer neverovatno tesko praviti preracunice i kalkulacije sa stvare koji nemaju mjerke i potvrde. Ne je da se oni losi, ali bukvalo ja ne znam sta dobijam kad platim. A cene su iste!
Ako bi uzmili Lomo 18tica koja je ~800 eura i je jeftinija, ja veze nemam sta dobijam. Koja je snaga kompresora, vidim da pada na 55% na -15 u specifikacije? 55% od sta? Koju vrednost? Koji se parametri? Kako da ja presmetam koja mi treba da na -15 zgrijem stan/kucu? Tu lezi problem.
Kad bi bila Gree sa euroventom, MNOGO je lakse dati para, i presmetati i sve. A vako nisto nemogu napravit. Zasto da ne uzmem VIVAX AERI 18 tica za 600 eur? Kad vise dajem pare na nevidjeno, jludi su prezadovolni i od nju.
I najzad pitanje FH35VE koja je koristim u drugi stan je JEFTINIJA od hansola 18!!! Jeftinija! I to sto i jace eura jeftinija, a je proverena, i najhvalena klima u istoriji - ako ne gresim... Mislim, hajmo logicno gledat.
Kako da uporedim bez specifikacije? Na lepe oci? Ja bi odma uzmo hansola12ticu ili 18ticu ako jasno i glasno vidim da imaju veca toplota i jaci COP od 18LFCA ili FH35VE, ne smeta mi brend uopste.