A ok sad mi je jasno kako TI shvatas rad vw-ove sluzbe prodaje i kako TI mislis da oni moraju da se pravdaju svojim bivsim kupcima da nebi nekoga uvrijedili. Mislis da bi trebali svabama da objasne zasto je za njih domace ljude isti auto skuplji 4.000 nego u tamo nekoj Srbiji ili 6.000 nego u Americi...
Oni za to sto ti mislis imaju skodu i seata a imaju i premnogo varijacija same opreme na vozilu da mogu stelovati cijene kroz pakete kako sami zele... Ovo je vec vise godina poznato i radi se na nacin da kako opada popularnost i model vremenom stari oni dodaju opremu i pojacavaju sve pakete za isti novac... U praksi je, koliko god proizvodnja bila masovna, tesko naci 2 golfa sa potpuno identicnom opremom... varijacija je bezbroj jer se odnose i na sisteme aktivne i pasivne bezbijednosti, raznoraznih vrsta opreme koja se vidi i koja se ne vidi... ima npr. nekoliko vrsta kocionih sistema... sad im je kako vidim hit ponuda raznih velicina displeja za radio i navigaciju od 5.8 pa do 8 inca... cak su i imali i bezbroj posebnih naziva pocev od GL, CL pa do onih Evropa ili Manhetn, Beach ili do posebnih edicija gti-a itd... Pa je tako Evropa bila jeftinija od Menhetna a ovaj jeftiniji od Edition-a

aj reci mi zasto?

Postojao je nekad golf "pink floyd"... mašta može svašta.
Ne moraju oni da se dodvoravaju kupcima na nacin kako ti to shvatas niti su to ikada radili... Korekcije snage jeste bilo vremenom na "istim" motorima ali je vezano za zakonske norme i cijenu registracije i ostalih dazbina zavisno od trzista...
Ti tkz. isti motori sa razlicitom snagom nikada nisu bili isti... na dizelima su imali npr. razlicite dizne i jos niz drugih stvari tako da se ne mogu samo "otkljucati" kako ti to kazes jer bi tako otkljucani imali probleme sa dugotrajnoscu motora...
Njima nije u interesu da se bilo sta van njihove ponude moze "otkljucati" i dobiti za DŽ i način na koji radi eventualno čipovani taj slabiji motor nije isti kao što će raditi fabrički sa jačom snagom iako će recimo imati iste performanse... sjeti se primjera one teže kovane radilice o kojoj smo pricali na audiju 1.8T koju nemaju skoda i golf na "istom" motoru...
VW-ovi inženjeri bukvalno daju ili ne daju prostora za rad tuning kućama koje će prerađivati eventualno tog golfa... ako ima dovoljno fizičkih elemenata da spriječe, ili jos bolje za njih drastično poskupe, pojacavanje i vežu ga za fizicke prepravke odnosno kupovinu djelova... da ne pričamo o tome kako ovo sto ti nazivas "otkljucavanje" povlaci ukidanje garancije itd...
Ovu tvrdnju da toyota ne može isto to da uradi (jer ne može ugraditi turbinu koju je ugrađivala prije 30 godina) neću komentarisati... "tehničku superiornost" o kojoj pričaš ću staviti pod navodnike i to je dovoljno
E da, zaboravih da ti odgovorim na ovo sto si rekao da sam ja previse naporan... gledam Federera pa preskocih...
Vec sam te ranije opomenuo da pazis kako se ponasas jer se mi ne druzimo privatno i meni smetaju takvi slinavi komentari... Postao si vw fanboy i od tada ne da si naporan nego si smijesan svima na forumu jer si ranije velicao hyundai a pljuvao vw, govorio kako je precijenjen, kako pljackaju narod, kako hyundai nudi sve isto i jos mnogo vise za manje para, kako prodaju brend i znak, kako kia ima nevjerovatne ponude stoljeca u kojima je tvoj kum uspio da ugrabi neku kiu ceed za samo 20.000 eura itd itd...
bolje da ne citiramo sta si pricao...
[Ovu poruku je menjao Nocni dana 06.09.2012. u 04:13 GMT+1]