Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa

Strane: 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 20750 | Odgovora: 96 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

neca
ERP Consultant
Smederevo

Član broj: 1460
Poruke: 1283

ICQ: 129255214


+92 Profil

icon Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 21:24 - pre 164 meseci
Citat:
Zbog snimka koji se pojavio na internetu, o prodaji bajate pečenice u prodavnici “Idea” u tržnom centru “Ušće”, tržišni i veterinarski inspektori jutros su krenuli u vanrednu kontrolu objekata ovog trgovinskog lanca.Internetom već nekoliko dana kruži snimak, napravljen u “Ideinom” supermarketu u TC “Ušće” na kom se vidi kako je na pakovanju svinjske pečenice drugom nalepnicom prelepljen rok trajanja koji je istekao više od mesec dana, navodi B92.

Direktorka maloprodaje kompanije “Idea” Snežana Lauš tvrdi da je snimak montiran i zlonameran: "Sumnjamo u autentičnost tog zapisa, i zaista to ne mogu dalje komentarisati”.

Načelnik Tržišne inspekcije za grad Beograd Radenko Ćetković potvrdio je da je inspekcija poslata u “Ideinu” prodavnicu, i naveo da su inspektori zatekli zatvorena vrata na kojima je stajalo obaveštenje da je popis u toku.

U prodajne objekte i centralne magacine inspekcija je ušla tek jutros. Snežana Lauš, međutim, kaže da to nema veze sa dolaskom inspekcije.

“Ne, to je jedan redovan proces i ti čitavi procesi se dogovaraju mnogo ranije. Apsolutno ne. U naše objekte redovno dolaze sve inspekcije u Srbiji”, tvrdi ona.

Kontrola nadležnih u “Ideinoj” prodavnici u TC “Ušće” trajala je više od tri sata. Kontrolisano je mleko, mlečni proizvodi, sveže meso, mesne prerađevine i deklaracije.

Veterinarski inspektor Dušan Ljuština utvrdio je da je sve uredu. Međutim, i ekipa TV B92 je u rafu našla jedno pakovanje svinjske pečenice na kojem postoje dve nalepnice sa dva različita datuma pakovanja, tako da je provera sa inspektorom Ljuštinom izvršena na licu mesta.

“Prodavci imaju pravo da menjaju cene. On ima svoje originalno pakovanje, sa originalnom nalepnicom na kojoj stoji datum trajanja. A ovo proizvođač može da menja nalepnicu sa bar kodom kad god menja cenu, ništa problematično”, objašnjava Ljuština.

Na istom snimku prikazana je i situacija u kojoj prodavačica na kasi preko kartice naplaćuje 1.000 dinara više nego što je račun iznosio.
Načelnik Tržišne inspekcije za grad Beograd Radenko Ćetković potvrdio je da je utvrđeno da je naplaćeno više nego što je iznosio račun.

Kvalitet mesa i mesnih prerađevina je postao regionalni problem. Hrvatsku je nedavno potresla afera bajatog mesa. Radnik jedne hrvatske fabrike za preradu mesa je otkrio da njegov poslodavac prepakuje konzerve i prerađuje meso kome je istekao rok trajanja. Govorilo se i da se smrznuto meso staro i do deset godina prodaje kao sveže. Slična afera izbila je prošle godine i u Bosni i Hercegovini.


video

blic

a moji su isli u kupovinu pre par meseci i kupovali su bas tamo (Idea Smederevo)....dodju kuci, kad ono sir pokvaren, majka ode reklamira, oni joj uzmu fiskulani racun i daju joj da zameni za nesto u toj vrednosti i posle par nedelja otvori 2 pakovanja rostiljskih kobasica, a oba pakovanja pokvarena, a nije imala fiskalni pa nije mogla da im i to vrati...sad mi je sve jasno :D
 
Odgovor na temu

Horvat

Član broj: 17332
Poruke: 3042
dynamic-78-30-164-165.adsl.eunet.rs.



+165 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 22:04 - pre 164 meseci
 
Odgovor na temu

Count Zero

Član broj: 32400
Poruke: 203



+406 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 22:07 - pre 164 meseci
NIKAD nisam bio u Idei baš zbog toga što sam načuo da se namirnice prepakuju pred istek roka i sl.
I dalje ću ići jednako često.
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+710 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 22:18 - pre 164 meseci
Meni ovo najpre liči na gazda Miškovu propagandu. There can be only one.
 
Odgovor na temu

maliradojca

Član broj: 55393
Poruke: 242
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+132 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 22:41 - pre 164 meseci
Inace izbegavam Ideu zbog nesto visih cena nego u drugim supermarketima, ali i zbog vlasnicke strukture(kockaste), mada nisam imao iskustva sa bajatom robom.
 
Odgovor na temu

ventura

ventura
Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.



+6455 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 22:48 - pre 164 meseci
A zašto su titlovi na Engleskom? I zašto oni likovi na kraju komentarišu na Engleskom kad je evidentno da su naši?

Na kraju krajeva, IDEA je Hrvatska firma, ne verujem da Hrvati imaju problem sa razumevanjem Srpskog..

Sa druge strane, ko još nosi HD kameru sa sobom kada ide u supermarket? Video je takođe veoma profesionalno odrađen, ima neku priču... Ne kažem da u IDEA-i stvarno nisu prodavali pokvareno meso, možda jesu, možda nisu... Ne bi me čudilo da jesu, ali nebitno... Ovo mi ipak smrdi na neku profi odrađenu kampanju...
 
Odgovor na temu

3way

Član broj: 241428
Poruke: 1425



+2403 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 22:51 - pre 164 meseci
Modernije je pricati engleski.
Sedam sutlijasa,
za sedam samuraja,
za sedam tramvaja.
 
Odgovor na temu

101010

Član broj: 166349
Poruke: 112
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+18 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 22:53 - pre 164 meseci
Slicnu stvar sam odavno primetio u Miskovicevom Maksiju na hrani sa slicnom ambalazom koja mora da se izmeri na vagi pre etiketiranja.
Cesto zalepe nalepnicu sa cenom preko proizvodjacke etikete na kojoj je rok trajanja, pa onda jos koji update cene... Da li je razlog prakticne prirode jer se etikete lakse lepe na postojece nego li na plastiku ili prikrivaju rok trajanja, ne znam, samo preskocim takve artikle.
 
Odgovor na temu

ventura

ventura
Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.



+6455 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 22:56 - pre 164 meseci
Popust na robu je sasvim legitiman razlog prelepljivanja... Normalno je za očekivati da recimo sveže meso staro jedan dan bude skuplje od mesa starog 15 dana, iako su oba ispravna i upotrebljiva... Ili u slučaju proizvoda kojima se bliži istek roka trajanja, normalno je sniziti cenu da roba lakše ode, nego ostaviti istu cenu pa na kraju baciti tu robu..
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
*.dip.t-dialin.net.



+7169 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 22:58 - pre 164 meseci
@Ventura,

+1...

Mislim, otisli smo u kupovinu sa HD kamerom...

No ovo je zapravo dobar znak - znak da pocinje jaka konkurencija na trzistu marketa ocigledno :)
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Isak666
DE

Član broj: 178292
Poruke: 758
...kabel-badenwuerttemberg.de.



+586 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 22:59 - pre 164 meseci
^^
naravno, dok rok ne istekne ;)

Samo neka se snima. Docice i u Sorabiji jednom to na svoje, jer kanda stize konkurencija ;)


Edit:
Pretece me Dimkovic
 
Odgovor na temu

Count Zero

Član broj: 32400
Poruke: 203



+406 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 22:59 - pre 164 meseci
Nije normalno proizvoljno prolongirati rok trajanja, naročito ako su u pitanju osetljive namirnice, tipa meso, sir i sl.
Citat:
znak da pocinje jaka konkurencija na trzistu marketa ocigledno

Na marketu marketa
 
Odgovor na temu

3way

Član broj: 241428
Poruke: 1425



+2403 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 23:12 - pre 164 meseci
Citat:
ventura: Popust na robu je sasvim legitiman razlog prelepljivanja...


Ne kapiram zasto bi prelepljivali bilo sta...taj proizvod ima neki ID u tamo nekoj bazi, nek ga tu edituju...
Sedam sutlijasa,
za sedam samuraja,
za sedam tramvaja.
 
Odgovor na temu

ventura

ventura
Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.



+6455 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 23:14 - pre 164 meseci
Citat:
3way: Ne kapiram zasto bi prelepljivali bilo sta...taj proizvod ima neki ID u tamo nekoj bazi, nek ga tu edituju...

Hmm.. Na toj etiketi stoji i cena... Malo je nepraktično da kupac ide do kase i proverava cenu svakog artikla za slučaj da je na popustu...
 
Odgovor na temu

Count Zero

Član broj: 32400
Poruke: 203



+406 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 23:24 - pre 164 meseci
Mnogi ovo rade, nije samo IDEA, i veliki mesoprerađivači kupe na strani meso pred istekom, pa ga posle obrađuju i prodaju itd. To i nije baš nelegalno, ali da je neki kvalitet, hm...
Pa bila i ona kao afera sa brazilskim mesom itd. Kupiš pršutu šatro šumadijska, a ono sa nekog južnoameričkog govečeta od ko-zna-kad.

Lepo kaže Vudi Alen (u Anything Else): "Ne jedem ništa što je ubijeno pre više od 72 h". :)
 
Odgovor na temu

101010

Član broj: 166349
Poruke: 112
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+18 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 23:26 - pre 164 meseci
Citat:
ventura: Popust na robu je sasvim legitiman razlog prelepljivanja... Normalno je za očekivati da recimo sveže meso staro jedan dan bude skuplje od mesa starog 15 dana, iako su oba ispravna i upotrebljiva... Ili u slučaju proizvoda kojima se bliži istek roka trajanja, normalno je sniziti cenu da roba lakše ode, nego ostaviti istu cenu pa na kraju baciti tu robu..

Nisi me razumeo.
Recimo dodje posiljka kobaja ili tvrdog sira koji je u najlonskoj ambalazi prozivodjaca, na najlonu je etiketa na kojoj pise info proizvodjaca i rok trajanja. Cena se formira po Kg kobaje, a sve kobaje imaju razlicitu tezinu. Posto nece da je mere pred tobom oni takve artikle u maksiju mere na vagi, odstampaju etiketu sa cenom i cesto prelepe preko originalne etikete na kojoj je rok trajanja. Nekad na toj etiketi sa cenom oni odstampaju rok trajanja, nekad ne, nekad se rokovi na etiketama ne poklapaju... Nekada na originalnoj ambalazi nema roka trajanja jer zavisi od trenutka prebacivanja iz hladnjace u frizider, pa cenovna etiketa nosi rok trajanja...

Sto se tice videa, ocigledan je predumisljaj, ali ovakvih igranja (slucajnih ili namernih) sa rokom trajanja ima ...
 
Odgovor na temu

ventura

ventura
Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.



+6455 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa22.09.2010. u 23:32 - pre 164 meseci
BTW u restoranu, dry aged beef, tj. meso koje je u hladnjači provelo 3-4 nedelje je dosta skuplje od svežeg... U tom procesu određeni enzimi u mesu kreću da se razgrađuju, te je meso mekše i ima lepši ukus... Nazavno, za to je potrebna veoma specifična temperatura od 1°C inače ako je više (3-5°C kao u običnim frižiderima) meso se pokvari, a ako je manje meso se zaledi pa aging nema nikakvog efekta...

Link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Beef_aging
 
Odgovor na temu

sasa_vidic

Član broj: 178334
Poruke: 15
..106.109.adsl.dyn.beotel.net.



+21 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa23.09.2010. u 00:45 - pre 164 meseci
Joj Ventura, ne verujuj konobarima, lažu, to im je posao..

Mani ti te linkove, to o čemu pričaš ima veze sa kuvarstvom, ali nema veze sa praksom.To meso u najboljem slučaju treba da leži u kvalitetnom ulju, max 8 dana, ili da bude meso od matore krave, to meso je najzdravije, zato što je zrelo samo po sebi . Sve ostalo je lepo upakovana priča za meso od govečeta koje nije jelo ni 1 posto zdrave hrane(totalno neukusno samo po sebi), pa ga tretitaju nitratima, začinima, svime što će da ubije miris nezdrave hrane čime je govedo hranjeno.

poZ..

 
Odgovor na temu

yolja624

Član broj: 9380
Poruke: 1856



+643 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa23.09.2010. u 05:34 - pre 164 meseci
preostalo nam je samo da se lagano pocnemo povlaciti u sela, pa tamo uzgajati ono sto cemo jesti. Ja odavno ne vjerujem bilo cemu sto je "hrana" a kupljeno upakovano u nekom marketu. Ali, nemam izbora
 
Odgovor na temu

ventura

ventura
Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.



+6455 Profil

icon Re: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa23.09.2010. u 07:41 - pre 164 meseci
Citat:
sasa_vidic
Mani ti te linkove, to o čemu pričaš ima veze sa kuvarstvom, ali nema veze sa praksom.To meso u najboljem slučaju treba da leži u kvalitetnom ulju, max 8 dana, ili da bude meso od matore krave, to meso je najzdravije, zato što je zrelo samo po sebi . Sve ostalo je lepo upakovana priča za meso od govečeta koje nije jelo ni 1 posto zdrave hrane(totalno neukusno samo po sebi), pa ga tretitaju nitratima, začinima, svime što će da ubije miris nezdrave hrane čime je govedo hranjeno.

Offtopic, ali dry aging nema nikakve veze sa mariniranjem... To meso se ne soli, niti se dodaju bilo koji drugi nitrati ili hemikalije...
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Vanredna kontrola u "Idei" zbog prepravljanja roka trajanja mesa

Strane: 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 20750 | Odgovora: 96 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.