Citat:
Slobodan Miskovic:
Hahahahahahaha, kupcima na berzi, hahahahaaha. Da da, to tako mali perica zamislja poljoprivredu u Srbiji. Evo ja cu da ti dam kontakt osobu koja ima 200 hektara i ako joj prodas po ceni koja je na berzi tebi ide 10%. Moze? :) Dobar fazon. Kad budes prodao nesto po ceni koja je na berzi javi se...
Sajt produktne berze je trenutno offline, ali na njemu se ima tačan pregled ko je kupio/prodao šta, po kojoj ceni i koju količinu. Čim sajt postane dostupan staviću informaciju za koliko se može prodati 16 vagona kukuruza (1600 tona).
Citat:
gigamg1:
Otkupne cene nisu iste sada i kada bude sezona vrsidbe ili berbe. Sada su naravno vece jer nema velike ponude a kada bude onda ce cene drasticno da se smanje sto znaci da samo veci igraci imaju profit u tom poslu dok ovi mali bez silosa i odgovarajuceg skladista moraju da prodaju svoj prinos u vreme kada je cena mala. Jedina sansa je kredit za izgradnju silosa.
Naravno da cene nisu iste. Evo cena koje su bile prošlog Novembra:

Ono što je interesantno je da se seljaci svake godine iznenade na ovo, i tako decenijama unazad.. Ono očekuju da će nakupci/špekulanti da se odreknu svoje zarade u korist seljaka.
Dalje, skladištenje kukuruza u silosima košta tipa 0.50 evra po toni mesečno, što ti dođe 3 evra po toni za celu sezonu (6 meseci). Nemoj sada da se lažemo i da izmišljamo da je seljaku problem platiti skladištenje.
Međutim, ajde da uzmemo i tu računicu, da je seljak prihvatio tu najlošiju cenu u Novembru za 16.5 dinara po kilogramu, opet sa svojim troškovima od 750 evra po hektaru, i prinosu od 8 tona, on je po hektaru prihodovao 1320 evra, od čega mu je 570 evra čista zarada.
Ali ajde da kažemo da to nije u pitanju priglupi seljak koji gleda da uštedi na svemu, već da je uložio u sve kako treba i da ga je hektar koštao 1000 evra, pri čemu sada ima 12 tona prinosa, on je sada zaradio 980 evra po hektaru.
Citat:
gigamg1:
Silazni kukuruz i klasicni merkantilni kukuruz nisu toliko isti.
Silazni ima kraci rok prispeca i zahteva manje agrotehnickih mera u odnosu na klasicni.
Nisu isti ali su prilično slični... Tačno je da ima kraći rok prispeća, ali to da zahteva manje agrotehničkih mera možda samo važi kod naših seljaka koji vole da se prave pametni, a kada im prinos podbaci, ne nađu za shodno ni da se počešu po glavi...
Onoliko koliko ja znam, proizvodnja silažnog kukuruza je nešto skuplja jer ide više semenskih jedinica po hektaru u odnosu na običan kukuruz. Shodno tome, svega ostalog treba nešto više.
Citat:
gigamg1:
dosta je kada se cuje od tebe da se kukuruz sadi
Razglasi svima gde se to kupuju sadnice kukuruza. Mislim, ustedece ljudi gorivo i muku na sejanju i valjanju
:)
Ja sam gradsko dete, a traktor sam video iznutra prvi put u životu tek pre nekoliko meseci... Tako da nemoj da se ljutiš...
Citat:
stil:
@ ventura Nije to špekulacija, to je zdrav razum. Inače ti nisi uračunao troškove za silos a uzeo si cene koje vaše danas kada su zalihe pri kraju i kada su cene skoro na maksimumu.
Troškovi silosa su 0.50 evra po toni mesečno. Beznačajno. Još neka pitanja?
Citat:
Slobodan Miskovic:
Kao sto rekose gore, ta cena je pred zetvu kada nema ko da proda. Po toj ceni koja je sada nije moguce prodati zito posle zetve tako da je njegova kalkulacija besmislena. Niti ima toliko silosa niti je moguce skladistiti sav rod i cekati veliku cenu (koja je gle cuda bas velika jer nema ko da proda). :)
Bem li ga, ja izračunah da seljak i sa tom cenom odmah posle žetve može da zaradi 570 evra, odnosno 980 ako zna šta radi.