Pozdrav,
Simo, zao mi je ali nemam odgovor do kada ce to biti. Zakonski posmatrano - zauvek. Dakle, u Srbiji se mogu registrovati iskljucivo vozila uvezena prema saveznom zakonu, odnosno trenutno zbog Vladine uredbe ne mozu starija od 3 godine sto recimo moze biti privremeno. Nista mimo toga. U CG se moze uvesti i samohodni top, njih bas ne sekira tako nesto a ovaj nas neprirodni brak iz interesa dozvoljava Ti da vozis kola registrovana na jednog od tih nesrecnih "supruznika" ali zato i ne mozes dsa ih preregistrujes jer ih ovaj drugi, nas, ne dozivljava kao legalno uvezena.
acatheking, nisam mogao da zakljucim o kom registracionom podrucju se radi ali ukoliko je rec o samoj Srbiji, stvari stoje ovako. Kupoprodajni ugovor koji si potpisao je ugovor dobre volje koji definise medjusobne obaveze kupca i prodavca u odnosu na kupoprodaju vozila koje je predmet ugovora. Vi ste u njemu svojim potpisima potvrdili slaganje sa time a ugovor obavezno sadrzi identifikacione podatke o vozilu kao i o vama dvojici/dvoma. Na sve to stavi pecat nadlezni overavac ugovora (sud, opstina, agencija, firma) kao dokaz da ste licno svojerucno potpisali isti. Ovo je samo pocetak.
Naredna stavka je overa ugovora u mesno nadleznoj upravi prihoda gledano po prebivalistu prodavca. Tek po uplati poreskih obaveza i stavljanja klauzule u vidu pecata o placenom porezu ili oslobodjenju od istog, ugovor postaje pravoznazan. Ipak, ukoliko ne platis porez u roku od 10 dana od dana sklapanja ugovora, poreska uprava zaracunava zatezne kamate od 0,2% dnevno sto na mesecnom nivou bude i osetnih 6%. Opet, ukolio platis na vreme ili kasnije sa sve zateznim kamatama, ne postoji zakonska obaveza promene podataka u saobracajnoj dozvoli do isteka tekuce registracije.
Mislim da zabrana otudjenja moze biti primenljiva samo do datuma kada istice sto je naglaseno na saobracajnoj a datum sklapanja ugovora ne mora nuzno biti i datum pravosnaznosti istog, upravo kao sto sam naveo u prethodnom clanu. Dakle, najbitnije je da se razmimoidju datumi isticanja zabrane otudjenja i placanja poreza.