Pozdrav,
najjednostavnije, da ja ne komplikujem, je da pokusas sam i onda mi navedes tacne stavke koje si uspeo da izbegnes ;)
Recimo to ovako: kada podizes nekakav kredit, odjednom ne mozes da uskladis svoju racunicu sa bancinom, u svoju stetu, naravno. To je zbog toga sto informacije koje dobijes jesu jednostavne, nije ih niko nepotrebno zakomplikovao kao ja malopre. Jedini je problem sto sve to ceka, rekao to neko unapred ili se sam iznenadjivao kada to dospe, ne mozes ga izbeci.
1. pises ugovore i potpisujes, tacno tako, u agenciji ne pises, samo potpisujes.
2. placas taksu u opstini u svakom slucaju, sta inace u opstini obavljas besplatno? Naravno da placas i u agenciji, bas to i placas u onoj ceni, izradu ugovora i overu potpisa, agencija ima istu licencu da svojim pecatom i potpisom potvrdi da su svojerucno potpisala oba komintenta ugovor te da su se identifikovali ispravom broj taj i taj izdatom od tog i tog itd.
3. sasvim normalno da cekas red da bi doneo ugovor koji zelis da overe. Tada dobijes informacije koliko treba za to da uplatis i na koje racune (probas to da uradis bez cekanja pa vidis uglavnom da bi se isplatilo cekati samo jedan red ;) ), u agenciji opet toga nema, sve je u cifri koju kazu za sam ugovor.
4. naravno, kada platis to sto su trazili, onda dokaz o uplati opet nosis da bi u opstini overili obzirom da si platio i da ste obojica potpisali i na ugovoru i u knjizi evidencije. Proceni sam koliko ces proci bez cekanja, mozda samo u slucaju da ionako nema nikog....ali uglavnom nema nikog tek posle radnog vremena, tako to ide...
Vidim da si razumeo zasto se ceka red da uplatis novce, onda samo da napomenem da nije fiksna cena od 1000 dinara za ugovor, ima visih i nizih cena od te a koliko zaradjuje agencija? I to je relativno, kako vec pomenuh, ako rade neprijavljeno, dokle god ih neko ne uhvati, uzimaju u dzep kompletnu cifru i za njih je trosak samo odstampani papir. Ukoliko pak placaju uredno svoje obaveze, onda iz te cifre odbijas PDV a ostatak ide na racun samoj agenciji u vidu dnevnog pazara po zvanicnom cenovniku same firme.