Hm... ja idem ove godine u Kusadasi... a nasi rodjaci su bili prosle. Ne znam odakle vam da je dolmus iz centra grada do bilo koje plaze 2-3 evra... cena je bila POLA evra po osobi od centra do Ladies Beach-a, znaci evro po osobi tamo i nazad. Od prosle godine su svi dolmusi klimatizovani i sme samo da se sedi (nema vise stajanja). Isto tako ne znam odakle vam cene (preskupe) hrane... piletina sa salatom, pomfritom i pirincom je izmedju 2,70 i 3,5 evra (cene iz 2004.), pivo je 1,5-2 u kaficima (Efes). Strano je dosta skuplje ide i do 7 evra po diskotekama.
Hrana se krece od 5-10 evra po rucku/veceri (po osobi) ali da se ubijete od klope. Ax, da NIKAD nemojte traziti evropski meni, on je prilagodjen englezima, nemcima... trazite turski meni i odlicno cete klopati (i dosta jeftinije). Evro je sad 1,65-1,70 kod njih (nema vise miliona, mada vaze do kraja godine). Nemojte menjati lovu u posti ili hotelu, trazite menjacnicu sa dobrim kursom i manjom provizijom i menjajte 10-20 evra dnevno, ne vise, jer imaju vecu inflaciju od nas. Bankomate zaboravite, drmaju na proviziju.
Uglavnom imaju dosta snimljenog materijala kamerom, tako da znam o cemu pricam (sto se tice cena).
Drugo, postoje izvrsni restorani sa katastrofa odlicnom klopom (verovatno niko ih nije ni probao tamo): Planet Yucca, Sherwoods, Bul Bul (odlicna njihova pica). Od barova, dobri su : Shamrock Irish pub i Jimmy's Irish Pub... I ax, da, uzmite obavezno hotel u centru grada, dovoljno je 2+ ili 3 zvezdice, jer svi hoteli sa punim pansionom su 4 ili 5 zvezdica i na plazi su a dolmusi voze do grada samo do ponoci. Pa ako zaglavite u gradu posle ponoci, morate nazad taksijem ili peske jedno sat vremena. Isto tako, bolje je da se sami hranite (uzmite hotel samo sa doruckom) jer cete mnogo bolje jesti, a proci cete mnogo, mnogo jeftinije. All inclusive nemate ispod 500-600 e po osobi, a hotel sa doruckom za 10 dana ima i za 130-150 evra u sezoni (sve su to solidni, cisti hoteli sa ljubaznim osobljem). Treba vam 15 evra dnevno po osobi za klopu (20-25 sa zezanjem)... do je ukupno 300-400 evra, znaci imate 200 evra viska za razne izlete, kupovinu. Efes je pod obavezno, kao i Pamukale, moze i Troja. Ako ide 4-5 osoba u paketu, jeftinije je iznajmiti kola i individualno ici na ta mesta, ispadne 50-tak evra po osobi(auto, gorivo, ulaznice...) da se obidje sve to, uz obilazak Bodruma, Antalije... a ovako je 30 evra po osobi po jednom izletu! Ako zelite SAMO kupanje, uzmite hotel na plazi... ali car Kusadasija je sam grad, ne kupanje... zato je bolji hotel u centru, mnogo manje cete love potrositi na dolmusa do plaze, nego na taksi kojim bi se nocu vracali u hotel. Isto tako Kustur beach je proglasena za najbolju i najcistiju plazu. Green beach je odmah iza Ladies Beach-a i perfektna je. More je cisto i talasa za 14 dana koliko su oni bili, bilo je samo jednom, posle oluje. Sve zavisi od vremena. Izlet brodom je bezveze, samo razgledanje obale i nista. Ako nekako mozete da dobijete Grcku vizu, vredi otici preko puta do ostrva Samos (40 evra je tura po osobi).
Gradska plaza je losa. Jul i avgust su nesnosno vruci, obavezno faktor 30, pogotovo kad idete na izlete. Isto tako lezaljke i suncobrani se naplacuju, ako necete - imate public deo koji je katastrofa nagruvan ljudima. Cena lezaljki i ostalog je oko 2-3 evrica po osobi. Nemojte da idete na public delove plaze BEZ zastite i suncobrana. Izgorecete katastrofa.
Cene su ove godine 10% vise u odnosu na proslu (ali ne sve), uglavnom klopa i pice.
Isto tako, NIKO ih nijednom nije vukao za rukav niti ih napadao da udju u radnje (iako su sve vreme cak bili i sa kamerom), bili su ekstra ljubazni (doduse malo su poostrili zakon o tome prosle godine), svi su bili ljubazni... Jeste da vas zovu da dodjete u njihovu radnju i pokazuju, ali nikad ih stvarno niko nije vukao, niti im prisao nesto blize...
Autobusom idite samo ako ste strpljivi i u dobroj kondiciji.... Avion je duplo skuplji ali se itekako isplati bez obzira dal slecete na Manderas u Izmiru ili Milas u Bodrumu (ovaj drugi je noviji). Na aerodromu NEMOJTE nista kupovati, katastrofa je skupo, obrok u King Burgeru nije ispod 20-tak evra (hamburger, pomfrit, koka-kola), sendvici idu i do 12 evra. Ponesite klopu i osvezenje sa sobom. Preporuka je Montenegro Airlines, zato sto Fokker 100-tka ima kozna sedista, veci leg room, vise prostora, a i novi su avioni. JAT u B727 pakuje 190 (inace prima 186) putnika, isto tako pakuje i u B737 pa sedite ko sardine, ali svejedno, tamo ste za malo vise od sat i po (oko dva sata), pa se sve izdrzi u odnosu na bus. Viza je 10 evra.
I na kraju, izvrsni link:
http://www.kusadasifans.com/
Covek koji drzi forum je jako predusretljiv i odmah odgovara i daje sve informacije koje vas zanimaju.
Ja sam odlgledao nekoliko detaljno snimljenih video kaseta nasih rodjaka, tako da sam otprilike video gde sta i kako... posebno su snimali cene u gradu, na plazi, dolmuse, taksi, rent a car, restorane... hotele... 2 kasete samo po Efesu i Pamukalama... i jedno 3 iz samog grada i na plazi.
Svako ima svoj utisak, njihov je odlican (kao i dosta drugih ljudi koji su bili), dok neki ljudi imaju totalni drugi utisak.