Citat:
pctel: Ti uredjaji su generalno svi od reda lose tehnolosko resenja - cim se malo cevi zacepe i iskrive, odmah ili frizider slabo hladi, ili zamrzivac previse hladi. Ako mozes prodaj nekom, ako ne mozes baci ga u smece, to se uglavnom nikad vise ne moze doterati u red, a stalno treba ulagati u njega neke pare. Kupi ili obican frizider, ili kombinovani sa 2 motora.
a sta bi to moglo da zacepi cevi?ako se cev negde iskrivi to ce smanjiti protok freona a kod ovakvog tipa frizidera to bi moralo da se odrazi na celokupan rad(i zamrzivac i frizider).a kod frizidera koji imaju inace mali protok cev bi morala da bude savijena skroz da bi to primetno zametalo.
i ne bi se slozio sa tobom.ovakva izvedba uredjaja je jako pametno resenje koje se primenjuje i u novim uredjajima samo sa malim preinakama.
frizideri sa dva motora jesu bolji samo zato sto su nezavisni ali im je zato cena prilicno veca (najmanje za cenu motora).
@Marko-1
tip motora pise na nalepnici na motoru.
ali pretpostavljam da je ok motor stavljen.
e sad to sto su imali "instrumente" neznaci da su napunili kako treba osim ako nisu imali menzuru.
jer to su obicni manometri preko cijih se creva sipa freon u sistem.
znaci samo sa tim manometrima moze da se vidi samo pritisak u sistemu a ne kolicina freona u sistemu.
ali iskusan majstor zna koliko je freona dosta i po tim pritscima koje vidi i jos nekim pokazateljima.
a za tebe je nabolje da prvo utvrdis da li u sistemu ima dovoljno freona.
ako imas ikakve veze sa strujom i zicama rastavi kutiju gde je termostat i kratko spoji kontakte na tremostatu.
onda ukljuci frizider i pusti ga da radi koji sat.
ako za par sati ne zamrzne ploca znaci da nema dovoljno freona i da verovatno negde ispusta.
a ako ima freona treba i da greje resetku.
ako budes skidao termostat pazi da ne pomesas gde koja zica ide posto na tom fridzu ima i grejac (najverovatnije) iza ploce koji se spaja zajedno sa termostatom.
a grejac inace sluzi da kad ploca dodje na temperaturu od oko -10 otopi taj led koji se pretvara u vodu koja posle odlazi kroz onaj kanalic u malu posudicu kroz koju prolazi cev koja je vruca i tako isparava vodu.
a grejac pali termostat automatski cim ugasi kompresor ukljuci grejac i nece ukljuciti kompresor ponovo dok temperatura na ploci ne dodje do +2-3 celzijusa.
ovakvim radom je reseno da nikad ne moze biti velike kolicine leda na ploci.
naravno ako termostat radi to jest pali i gasi.
ako ne iskljucuje kompresor nece moci ni da ukljuci grejac i logicno je da ce da se nakupi leda na ploci i da namirnice zamrznu iako ne bi trebale.
poenta je da dovedes kompresor u stanje da stalno radi (mozda ce moci i ako samo pojacas na max) i da pratis da li ce ploca zalediti.
ako se kompresor iskljuci a ploca nije zaledjena znaci da ti termostat gasi pre nego sto postigne potrebnu temperaturu.
eto mislim da sam sve rekao sto ti treba da utvrdis u cemu je problem.
ako ima jos nesto sto te zanima ,tu sam.
pozdrav
ps:jel kod tebe ovakav frizider?
oznacio sam cev koja je na ovom fridzu osecena.
da li je kod tebe otsecena ili se spaja sa ovom cevi na resetki?