Citat:
Plava Trava:
Ok jasno da mora obrazaac za povrat od prodavca..
A carina mislim da je oslobodjeno do 300 eur u drusmkom saobracaju po osobi
ili sam ja prevse optimsta?
Skraceni carinski postupak (placanje dazbina na granici neke zemlje od strane fizickog lica) se primenjuje ako se odmah vidi da je roba namenjena za licnu upotrebu. Tu moze da se oslobodi carine ili ne, u zavisnosti kolika je vrednost od drzave do drzave propisana. Ali to ne znaci da za 50 e kod nas mozes da uneses u zemlju recimo 10.000 sivacih igli. Jer, pre nego sto se pristupi carinjenju, mora prvo da se ustanovi pravo na uvoz, koje je najstarije pravilo u c.postupku. Znaci, ne moze fizicko lice, iako se uklapa u vrednost koja se ne carini, da uveze robu za koju se vidi da je namejena preprodaji, iako hoce da plati carinu+porez. To bi tako trebalo da bude, tako za u carinskom zakonu

, u praksi bude mnogo puta drugacije

Kod tebe moze da bude problem sto prenosis 3 ili 4 klime uredjaja, te da carinu na granici ne boli glava sta ti hoces sa tolikim klimama, da spediciji da ti urade papire za unutrasnjost (upucenje sa granice), pa te onda prihvati spedicija u unutrasnjosti i onda tek sa carinom dokazujes prvo da li imas pravo na uvoz, pa posle se pristupa carinjenju u redovnom postupku. Razlika izmedju skracenog i redovnog postupka je u tome sto se podaci iz redovnog postupka salju detaljno svim potrebnim drzavnim institucijama (znaci tako rade sve firme uvoze i izvoze) , dok je skraceni postupak to ne vazi, te je upravo namenjen putnicima, fizickim licima, ali do odredjene mere i granice. Fizicko lce takodje moze da bude poslato na redovni postupak.
Pazi, mozda se i nista od ovog ne desi, ali ja ti ne bi preporucio da kreces sa tolikim uredjajima napamet
1xVivax Gexi 12 (2013) - 40-55m2 (23-25C)
1xGeneral LLCA09 (2015) - 15m2 (24 C)
2x General LMCA12 (2017) - 40m2 (23-24C)
1xFujitsu 12LMCE (2020) - 31m2 (24C)
1xFujitsu 07LMCE (2022) - 15m2 (20-24C)
2xFujitsu 12LMCE (2022) - 2x32m2
1xFujitsu 07LMCE (2021) - 15m2
1xFujitsu 07LMCE (2022) - nemontirana