Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Izbor klima uredjaja

elitemadzone.org :: TechZone :: Klimatizacija :: Izbor klima uredjaja
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic)
Strane: << < .. 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 6784834 | Odgovora: 20649 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

anon3017188

Član broj: 318285

+33 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja05.11.2013. u 20:31 - pre 139 meseci
A da dodamo jednu plavusu pa da bude kao u kotlu......................

Evo dodao bih jos nesto a vezano za cenu Mitsu........................objasnili su mi da je Mitsubishi u zadnjih par godina vise zaineresovan za trziste Evrope.Do sada je njemu bilo glavno trziste Azije ,Japan,Australija a od skoro i Evropa pa je napravljena nova dilerska mreza i mnogo ozbiljniji pristup za trziste Evrope -- i zbog toga su sada cene mnogo,mnogo pristpacnije nego pre par godina.A to je dobro za sve nas.................................
Treba proveriti kod uvoznika koje su cene za ostale uredjaje jer oni direktno prodaju a ne preko trgovaca koji se dodatno marziraju.Mislim da imaju u ponudi i stari model " FD " koji je i sada odlican izbor a mislim da mu je cena isto odlicna jer je stariji model.Mozda bi ova klima FD sada bila prava kupovina zbog niske cene a vrhunskih performansi............
Mozda bi mogao @salero ili neko drugi iz Makedonije da u Srbiji kupi klimu i da se poveze sa ljudima koji donose polovnu roba sa zapada-- otvore iz kutije izvade klimu i provuku je kao polovnu robu.Sto da ne..............U Makedoniji jedan Mits kosta 1500 E a ja ovde mogu da kupim dve Nocria klime za te pare....................

0

rovaccccc

Član broj: 315350

+463 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja05.11.2013. u 20:38 - pre 139 meseci
Pazite se mozda koji carinik cita ovu temu :-)

0

Dexic
ASP

Član broj: 253999

+1376 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 00:02 - pre 139 meseci
Citat:
anon3017188:
Evo vidi ovako..................ovo ja vidim sa aspekta obicnog kupca.Zamisli kupca koji nema mogucnost povracaja poreza -- on mora da potrosi izmedju 600 E i 700 E da bi kupio pristojan inverter uredjaj..........a ja imam mogucnost da dodam 200 E i kupim vrhunski uredjaj.Zasto tu priliku da ne iskoristim -- znaci za 200E kupim TOP model.Drugo ako proizvod kosta 1000 E porez iznosi 200 E a ako proizvod kosta 500 E porez iznosi 100 E.
Drugo kada klima se nalazi u decijoj sobi vi mozete da napravite MAX ustedu u grejanju -- grejas samo tu sobu dok si na poslu.............ne mogu ja da palim kotao od 24 kw za jedan radijator.

Pitanje je bilo sa stanovista zar ne bi obicna grejalica bila isplativija.
A sta tek grejes na 24kW, ja sa 12 prokuvam u kuci u najvecoj zimi :)

0

anon3017188

+33 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 06:49 - pre 139 meseci
Pa ja nisam vidovit pa da citam misli -- koji je ovo uredjaj sa brojem 12 ........jel to neka vetrenjaca ???
Sto se tice gasnog kotla od 24 kw ti se raspitaj malo zasto je potrebno da kotao bude 24 kw ako zelis toplu vodu.Inace kotao ima jedan izmenjivac i modulaciju rada sto znaci da ti mozes i manji kapacitet kotla da koristis..............
Mislim da je klima uvek isplativija,funkcionalnija,pametnije resenje od grejalice.A ako si ti ljubitelj grejalica verovatno da na ovom forumu ima i takvih tema pa tu sigurno moze da se diskutuje o isplativosti razlicitih vrsta grejalica.............ne bih da smaram ljude i ovu temu objasnjavajuci sto je klima uredjaj pametnije resenje od grejalice za zagrevanje kuce.............

0

baggio

Član broj: 72870
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+9 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 06:57 - pre 139 meseci
@Anon

Cestitam na izboru klime, siguran sam da bih i ja isto izabrao pod tim uslovima :)

Stvarno bi bilo super kada bi stavio i taj merac potrosnje pa da vidimo realno kako se klima ponasa.
Fujitsu ASYA12LGC, ASHG09LECA, ASHG07LECA; LG Hero CS12AF; Midea MSR12-HRDN1; Gree Amber GWH09YD-S6DBA2A

0

anon3017188

+33 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 07:16 - pre 139 meseci
Ovaj merac sam porucio....................

http://www.rovex.rs/meraci/bx11.html

0

Dexic
ASP

+1376 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 12:50 - pre 139 meseci
Citat:
anon3017188:
Pa ja nisam vidovit pa da citam misli -- koji je ovo uredjaj sa brojem 12 ........jel to neka vetrenjaca ???

Kotao od 12kW, ne znam koji je, niti sam ga pogledao od kad je postavljen, u doba jos pre Slobe.

Citat:
Sto se tice gasnog kotla od 24 kw ti se raspitaj malo zasto je potrebno da kotao bude 24 kw ako zelis toplu vodu.

Koristis ga i za protocni bojler?

Citat:
Mislim da je klima uvek isplativija,funkcionalnija,pametnije resenje od grejalice.A ako si ti ljubitelj grejalica verovatno da na ovom forumu ima i takvih tema pa tu sigurno moze da se diskutuje o isplativosti razlicitih vrsta grejalica.............ne bih da smaram ljude i ovu temu objasnjavajuci sto je klima uredjaj pametnije resenje od grejalice za zagrevanje kuce.............

Ako mozes da ukljucis manje kotla, recimo 3-6kW, imas termostat koji ga gasi kad dodje do zadate temperature, ajde molim te daj brojke, posto ih sigurno vec imas, koliko godina ti treba da bi ti se taj Micu isplatio umesto koriscenja kotla?

0

rovaccccc

+463 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 13:58 - pre 139 meseci
vrlo brzo se otplati :-) .
Od prosle srijede do danas moja klima je potrosila 1,30 € ,sto ce se naravno povecavat sa padom vanjske temp,jutros je bilo vani 7*C ona jos uvijek radi na 300w i pravi pauze,lg jos ne palim

0

Heinz
Voždovac

Član broj: 293309
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+1 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 14:34 - pre 139 meseci
Pokušaću da izvedem grubu računicu:

Cena kubika gasa je oko 40 din (to je nekih 10 kW toplotne energije), a kWh struje je 7.89 din u plavoj zoni (ne verujem da neko može da ostane u zelenoj, i ovo je cena za jednotarifno brojilo jer bi se verovatno slična cena dobila sabiranjem potrošnje u skupoj i jeftinoj tarifi).
Neka je SCOP = 4, razlika cene u korist klime je oko 2 din/kW toplote.

E sada, za stan gde se grejanje obračunava po potrošnji, cena kW toplotne energije je 6.7 din, što je skuplje od gasa za 2.7 din, i u tom slučaju bi klima štedela 4.7 din/kW toplote.

Neka me neko ispravi ako sam pogrešio negde.

Morate samo znati koliko kW potrošite po kvm godišnje.

0

anon3017188

+33 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 14:45 - pre 139 meseci
Citat:
Dexic:

Ako mozes da ukljucis manje kotla, recimo 3-6kW, imas termostat koji ga gasi kad dodje do zadate temperature, ajde molim te daj brojke, posto ih sigurno vec imas, koliko godina ti treba da bi ti se taj Micu isplatio umesto koriscenja kotla?

Ja imam svoju racunicu i pisao sam ovde o tome........................ i tako da ne bih dalje da raspravljam o tome i da smaram ljude sa grejalicama...................ja imam svoje misljenje da je za mene najbolja kombinacija gas-struja i to klima uredjaj jer ZNAM da ove obicne klime NE-VREDE nista jer kada temperatura padne ispod 0 c one jako LOSE greju i sve one neverovatne price o tome kako obicne klime mogu da greju cak i kada je - 15 c su cista LAZ - i ja imam jos dve klime Midea i LG tako da znam o cemu pricam.Moje misljenje je da -- kvalitetan inverter se uvek isplati..................a ti ako mislis drugacije onda ti tvoju kucu sredjuj kako ti mislis da treba.................Pozdrav.

0

anon3017188

+33 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 14:50 - pre 139 meseci
Citat:
Heinz:
Pokušaću da izvedem grubu računicu:

Cena kubika gasa je oko 40 din (to je nekih 10 kW toplotne energije), a kWh struje je 7.89 din u plavoj zoni (ne verujem da neko može da ostane u zelenoj, i ovo je cena za jednotarifno brojilo jer bi se verovatno slična cena dobila sabiranjem potrošnje u skupoj i jeftinoj tarifi).
Neka je SCOP = 4, razlika cene u korist klime je oko 2 din/kW toplote.

E sada, za stan gde se grejanje obračunava po potrošnji, cena kW toplotne energije je 6.7 din, što je skuplje od gasa za 2.7 din, i u tom slučaju bi klima štedela 4.7 din/kW toplote.

Neka me neko ispravi ako sam pogrešio negde.

Morate samo znati koliko kW potrošite po kvm godišnje.

Ajde malo da ti pomognem..........................

Cena gasa NIJE 40 dinara -- i na kraju racuna dodaj i onu potrosnju koju ti naknadno dodaju na ime tvoje potrosnje........
Ovo bi sigurno trebao da znas ako koristis gas...........
Ajde kazi mi kako si odredio " toplotnu moc gasa "...........i kako si izracunao kw toplotne energije od 6.7 dinara...........

0

Dexic
ASP

+1376 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 14:57 - pre 139 meseci
Citat:
rovaccccc:
Od prosle srijede do danas moja klima je potrosila 1,30 € ,sto ce se naravno povecavat sa padom vanjske temp,jutros je bilo vani 7*C ona jos uvijek radi na 300w i pravi pauze,lg jos ne palim

Cemu te cifre kad ionako jos nije potrebno grejanje? Moj LG je potrosio 1.3centa od pocetka septembra na grejanje, a kod mene je stalno >21*C. Eto, LG je bolji sada od tvoje Nocrie znaci ;)

[Ovu poruku je menjao Dexic dana 06.11.2013. u 16:09 GMT+1]

0

Dexic
ASP

+1376 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 15:09 - pre 139 meseci
Kazes da ti se isplati klima od 800e, za sobu od 17m2 i ocekujes da ti neko normalan veruje u tome da ne vidi cifre? (ili ocekujes mozda da nekim cudom ja uspem da uradim search na ovom forumu koji bi nekim cudom mogao da pronadje taj post kad nemam ni predstavu koje cifre da trazim?)

Ajde, molim te, mislim, pogledaj malo teme koje sam postavio, videces da niam pobornik daljinskog grejanja i da sam za invertere (i da sam LG koristio za HLADJENJE dve pretprosle zime dok nisam uspeo da odjavim grejanje delimicno).
Znaci nisam protiv klima za grejanje, uopste. Ali molim te, budi ljubazan i postavi opet racunicu po kojoj se vidi koliko treba da se isplati klima umesto da ostane kotao?

Evo ti sta ja mogu da vidim: iz mog iskustva, za 5x vecu povrsinu kotao od 12kW greje (za moje potrebe) previse sa ispod 1200kW u najhaldnijim mesecima. Termostat gasi kotao kada se postigne 20-22*C, kako kada.
To je jedva 30kW mesecno za 5x vecu povrsinu, ceo dan. Ti treba da grejes sobicu od 17m2 samo jedan deo dana.

Naspram 30kW za ceo stan, da kazemo cak i da ti treba 10kWh dnevno za decju sobicu i sve to racunamo u plavoj tarifi po 8RSD. To je 300kWh mesecno, 1500kWh mesecno, pod uslovom da cele zime toliko treba da grejes, sto nece biti slucaj nikako.

To je oko 105e godisnje. Znaci, tebi treba 8 godina da otplatis cenu KLIME samo. A tek posle dolazi do borbe po potrosnji.

E, sad, ovo su cifre za struju, posto si na gasu, pretpostavljam da je isplativiji ili bi ti presao na struju?
Da uzmemo i da treba da duplo vise grejes, ili da zbog izolacije, vise grejanja i cega ne vec ti treba duplo vise - opet treba 4 godine da se otplati klima samo.

Tako da, molim te, reci sta ne valja ovoj racunici ili si nesto ti prevideo?

0

anon3017188

+33 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 15:36 - pre 139 meseci
Mrzi me da pisem mada obicno mnogo dugo umem da iznosim moje misljenje.....................To sto si presao sa gradskg-daljinskog grejanja to si uradio odlicno jer ima da ih oderu ovi prevarati---- kada im budu uveli kalorimetre,delioce toplote i racun im dodje iz dva dela i to fiksnog i varijabilnog ima da ih oderu................

Drugo ja imam klimu i Fujitsu koja se nalazi u prostoriji koja je 42 m2-- tu verovatno imas bolju racunicu...............ali ..............ti nisi procitao kada sam pisao zasto sam izabrao Mits klimu -- a poceo sam ovako -- KOLICINA VAZDUHA KOJU IZDUVAVA KLIMA MITS IZNOSI 240 m3 / h ................mogucnost podesavanja-usmeravanja vazduha su odlicne.............to su bili moje prve recenice -- a ti uzmi pa lepo procitaj......vodim racuna i o KONFORU grejanja................imam mogucnosti zasto da ne...............i potrosnja struje bice MINIMALNA ......kada uzmes u obzir konfor,racun za struju,mogucnost odvojenog-nezavisnog grejanja decije sobe,trajnost uredjaja.... a ima jos toga..............ja ne znam sta je tu cudno tebi............

0

Heinz
Voždovac

*.dynamic.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 16:06 - pre 139 meseci
6.7 din je cena sa sajta Beolektrana čiji sam korisnik na drugoj lokaciji. Tamo nas samo posedovanje radijatora košta skoro 200e godišnje, tako o detaljima tipa uvećanje računa za gas na kraju meseca ne bih trošio reči. Kao ni o tome da se i na računu za struju pojavljuju angažovana snaga, merno mesto i sl. Zato je akcenat na potrošnji energije i energenata.

A toplotnu moć gasa znam i sa fakulteta i sa wikipedije. Ko misli da gasni kotao može da radi sa "buđavim" gasom grdno se vara.

0

Dexic
ASP

+1376 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 16:19 - pre 139 meseci
Citat:
anon3017188:
Mrzi me da pisem mada obicno mnogo dugo umem da iznosim moje misljenje.....................To sto si presao sa gradskg-daljinskog grejanja to si uradio odlicno jer ima da ih oderu ovi prevarati---- kada im budu uveli kalorimetre,delioce toplote i racun im dodje iz dva dela i to fiksnog i varijabilnog ima da ih oderu................

Znam, poceo sam celu temu o tome jos pre dve godine skoro :)

Citat:
Drugo ja imam klimu i Fujitsu koja se nalazi u prostoriji koja je 42 m2-- tu verovatno imas bolju racunicu...............ali ..............ti nisi procitao kada sam pisao zasto sam izabrao Mits klimu -- a poceo sam ovako -- KOLICINA VAZDUHA KOJU IZDUVAVA KLIMA MITS IZNOSI 240 m3 / h ................mogucnost podesavanja-usmeravanja vazduha su odlicne.............to su bili moje prve recenice -- a ti uzmi pa lepo procitaj......vodim racuna i o KONFORU grejanja................imam mogucnosti zasto da ne...............i potrosnja struje bice MINIMALNA ......kada uzmes u obzir konfor,racun za struju,mogucnost odvojenog-nezavisnog grejanja decije sobe,trajnost uredjaja.... a ima jos toga..............ja ne znam sta je tu cudno tebi............

Kod mene kotao moze da greje samo jednu sobu, tj. koliko vec soba treba.
Mislim, jeste klima prijatnija od grejalice. Ali nije od centralnog preko kotla/daljinskog. Ni Mica, koja stvarno ima "previse" podesavanja za usmeravanje vazduha (video sam ih na delu bas u stanu u koji je trebalo da predjem ali sam odustao jer tu ne moze da se otkaze daljinsko!) nije bolja.

Znaci meni nije jasno prvo da kotao ne moze samo jednu sobu da greje - ako je to tako, onda te shvatam, nepotrebno grejanje celog stana, ali to je greska u dizajnu koja se sigurno jeftino resava.
Drugo, ne mogu da se slozim da je klima komfornija od CG.
Ali, primarno bih da vidim racunicu - koju kazes da imas.

0

rovaccccc

+463 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 16:21 - pre 139 meseci
najjace mi je kad imamo jednog tipa koji ima i inverter i gas,i odlucio da predje samo na invertere jer on zna najbolje kako ga sta kosta,iz prve ruke,a onda dodje drugi tip i uvjerava njeg da to nije tako :-):-):-)

0

Heinz
Voždovac

*.dynamic.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 16:32 - pre 139 meseci
Nije sve ni u parama. Kako se greje kupatilo na klimu, to me zanima.

0

rovaccccc

+463 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 16:46 - pre 139 meseci
Citat:
Dexic:
Citat:
rovaccccc:

Cemu te cifre kad ionako jos nije potrebno grejanje? Moj LG je potrosio 1.3centa od pocetka septembra na grejanje, a kod mene je stalno >21*C. Eto, LG je bolji sada od tvoje Nocrie znaci ;)

[Ovu poruku je menjao Dexic dana 06.11.2013. u 16:09 GMT+1]

zaboravio si da i ja imam lg,usput mi se grijemo na 25,zaboravio si i kolko sam potrosio na cijelu proslu zimu,trebas malo prelistat temu.
Ja otprilike znam kolko mi potrose klime,samo sto ove zime sam nabavio mjerac pa mogu vidjet tacno u cent,a bogme sam znao i kolko mi je islo peleta,plina,na grijalice .......

0

rovaccccc

+463 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja06.11.2013. u 16:48 - pre 139 meseci
Citat:
Heinz:
Nije sve ni u parama. Kako se greje kupatilo na klimu, to me zanima.

ja imam grijalicu za kupatilo,ali nisam ju upalio vise od 3 puta,meni ne treba jer mi klima gleda iz sobe pravo u kupatilo

0

elitemadzone.org :: TechZone :: Klimatizacija :: Izbor klima uredjaja
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic)
Strane: << < .. 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 6784834 | Odgovora: 20649 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.