Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !

elitemadzone.org :: AutoZone :: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !

Strane: 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 67238 | Odgovora: 90 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

seizmos
beograd

Član broj: 86583
Poruke: 119
91.150.105.*Profil

icon uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !13.04.2007. u 21:48 - pre 180 meseci
zamolio bih nekoga ko je imao iskustva sa pomenutim u naslovu. konkretno , putanja , kome i gde se treba obratiti za uvoz vozila pod ovakvim okolnostima ?
u pitanju su verovatno neka ministarstva pa bih bio zahvalan da neko ko je prošao ceo put da odgovori šta je sve potrebno od papirologije i na koja mesta sve treba otići i šta od njih tražiti da bi se uvezao automobil koji ne podleže euro 3 standardu.


pozdrav :)
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 15848+2854 Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !13.04.2007. u 21:51 - pre 180 meseci
http://www.elitemadzone.org/t133429-Invalidi-uvoz-automobila
http://www.elitemadzone.org/t1...-sa-invaliditetom-novom-zakonu
http://www.elitemadzone.org/t212594-Uvoz-automobila-za-invalide
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

seizmos
beograd

Član broj: 86583
Poruke: 119
91.150.105.*Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !13.04.2007. u 22:01 - pre 180 meseci
@bakara hvala , ali u tim temama niko nije napisao kome i gde se treba obratiti što meni baš treba , na netu se takođe ništa o tome ne može naći,zato sam i otvorio temu.pozdrav
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 15848+2854 Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !13.04.2007. u 22:10 - pre 180 meseci
Ja vise od ovoga (na srecu) ne znam, pomogao sam koliko sam mogao...
Preostaje da sacekas komentar nekoga ko bolje poznaje tematiku.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 10768+1336 Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !14.04.2007. u 16:47 - pre 180 meseci
Citat:
seizmos: da bi se uvezao automobil koji ne podleže euro 3 standardu.

Ne moze se izvrsiti uvoz vozila koje ne ispunjava najmanje EURO3 standard.

Ukoliko si se pogresno izrazio a vozilo koje ce koristiti invalid ispunjava EURO3 standard, prenosim ti detaljno uputstvo sa sajta http://www.carinskatarifa.com :
Citat:
Zakonom o izmenama i dopunama Carinskog zakona ("Službeni glasnik RS", broj 61 od 18.07.2005.) koji je stupio na snagu 26.07.2005. godine, izvršena je dopuna člana 192. novim stavom 11a). U dopunama je navedeno da su oslobođreni od plaćanja uvoznih dažbina (carine) na putničke automobile, koje unesu ili prime iz inostranstva za ličnu upotrebu, invalidi sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze, roditelji višestruko ometene dece, koja su u otvorenoj zaštiti, odnosno o kojima roditelji neposredno brinu.

Da bi se mogle sprovesti navedene izmene Carinskog zakona, doneta je i Uredba o izmenama i dopunama Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa carinskom robom, puštanju carinske robe i naplati carinskog duga ("Službeni glasnik RS", broj 71 od 19.08.2005.), koja je stupila na snagu 20.08.2005. godine. Uredba je dopunjena članom 255a.

Uredbom o izmenama i dopunama Uredbe o carinski dozvoljenom postupanju sa carinskom robom, puštanju carinske robe i naplati carinskog duga ("Službeni glasnik RS", broj 86 od 06.11.2006.), izvršena je ponovna dopuna odredaba člana 255a. Dopunom je predviđeno da je korisnik povlastice iz člana 192. tačka 11a) Carinskog zakona, oslobođen od plaćanja carine na putnički automobil do 10.000 evra u dinarskoj protiv vrednosti. Ova vrednost predstavlja carinsku osnovicu, odnosno vrednost koju utvrde carinski organi u postupku carinjenja vozila. Dinarska protiv vrednost se utvrđuje na taj način što se pri obračunu uzima vrednost evra koja važi na dan carinjenja.

Da bi se mogla koristiti ova povlastica na uvoz putničkih automobila, korisnik povlastice carinskom organu u postupku uvoznog carinjenja mora podneti:

I Rešenje o stepenu oštećenja koje donosi nadležni fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, za lica sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, slepa lica, lica obolela od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije, od cerebralne i dečije paralize, kao i od multipleks skleroze.

Nadležni organ za donošenje rešenja je Fond PIO Republike Srbije i Fond PIO vojnih osiguranika. Za maloletna lica iz ove tačke, prilaže se dokument o kategorizaciji deteta koji donosi nadležni opštinski organ.

II Pravnosnažno rešenje nadležnog organa o priznavanju svojstva ratnog vojnog invalida (od prve do pete grupe), odnosno civilnog invalida rata (od prve do pete grupe).

Za lica sa teritorije Grada Beograda prilaže se rešenje koje donosi Opštinska služba za boračko-invalidsku zaštitu. Navedeno rešenje u službenom pečatu mora imati klauzulu "saglasnosti", koju je stavila Gradska uprava za boračko-invalidsku zaštitu, sa navedenim datumom i brojem rešenja. U slučaju da nema ove klauzule, carinarnica će zahtevati dostavljanje rešenja drugostepenog organa koje, takođe, donosi Gradska uprava za boračko-invalidsku zaštitu.

Za lica sa teritorije uže Srbije prilaže se rešenje koje donosi Opštinska služba za boračko-invalidsku zaštitu, koje takođe u službenom pečatu mora imati klauzulu "saglasnosti", koju je stavilo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, sa navedenim datumom i brojem rešenja. Ako nema ove klauzule carinarnica će zahtevati dostavljanje rešenja drugostepenog organa koje, takođe, donosi Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije.

Za lica za teritorije AP Vojvodine prilaže se rešenje koje donosi Opštinska služba za boračko-invalidsku zaštitu, koje u službenom pečatu mora imati klauzulu "saglasnosti", koju je stavio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i socijalnu politiku Vojvodine, sa datumom i brojem rešenja. Ako nema ove klauzule carinarnica će zahtevati dostavljanje rešenja drugostepenog organa koje, takođe, donosi Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i socijalnu politiku Vojvodine.

III Rešenje koji donosi nadležni opštinski organ, da se radi o višestruko ometenom detetu koje je u otvorenoj zaštiti, odnosno o kojem roditelji neposredno brinu, kao i uverenje da se roditelji neposredno brinu o detetu, a koje izdaje nadležni organ starateljstva roditeljima višestruko ometene dece koja su u otvorenoj zaštiti, odnosno o kojima roditelji neposredno brinu.

Nadležni organ iz ove tačke, koji donosi dokument o kategorizaciji deteta je Komisija za kategorizaciju dece sa smetnjama u razvoju pri matičnoj opštini. Uverenje da se roditelji neposredno brinu o detetu izdaje nadležni Organ starateljstva, odnosno Centar za socijalni rad. Važno je napomenuti da roditelji čija su deca trajno smeštena u odgovarajućoj ustranovi, odnosno ne žive sa roditeljima, nemaju pravo na korišćenje ove povlastice.

U postupku uvoza putničkog automobila po ovom osnovu, carinarnici će se dostavljati na uvid originalna dokumentacija (na poleđini tog dokumenta, rešenja, carinarnica će stavljati službenu zabelešku "uvezeno po JCI/broj i datum"), a kopija iste će se zadržati uz uvoznu carinsku deklaraciju, sa naznakom da je sravnjena sa originalom.

Carinarnice će po ovom osnovu odobriti uvoz samo 1 (jednog) putničkog automobila, imajući u vidu da pravo na korišćenje povlastice propisuje da je vozilo za ličnu upotrebu.

Carinaski postupak uvoza sprovodiće se u carinskoj ispostavi koja je nadležna za prebivalište korisnika povlastice. Ovo se dokazuje na osnovu podataka iz lične karte.

Rešenja izdata od strane inostranog organa ne mogu se koristiti u postupku ostvarivanja navedene pobvlastice.

Važno je napomenuti da se po ovom osnovu mogu uvoziti putnički automobili čiji motor ispunjava najmanje standard EURO-3, shodno Uredbi o uvozu motornih vozila ("Službeni glasnik RS", br. 106/2005). Shodno zakonu o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni glasnik RS", br. 101/2005), motorno vozilo mora da zadovoljava tehničke propise i propise za stavljanje u promet koji se primenjuju u Republici Srbiji.

Prema članu 196. stav (2) Carinskog zakona, novi putnički automobili koji se uvezu po ovom osnovu ne mogu se otuđiti u roku od 5 (pet) godina od dana uvoza, a upotrebljavani u roku od 3 (tri) godine. Ukoliko se ipak na ovaj način uvezen putnički automobil želi otuđiti, prethodno se mora platiti carina. S tim u vezi carinarnica će u uvoznoj carinskoj deklaraciji u rubrici "napomene" uneti klauzulu: "zabrana otuđenja", za novo vozilo 5 godina, za upotrebljavano 3 godina, s pozivom na član 196. Carinskog zakona.

Nakon proteka roka zabrane otuđenja, 5 odnosno 3 godine, ili prethodnog plaćanja carine, korisnici ove povlastice mogu ponovo koristiti pravo na ovu povlasticu.

Carinarnice će voditi evidenciju o uvozu putničkih automobila po ovom osnovu, kako bi Uprava carina ili drugi državni organi mogli sprovoditi kontrole poštovanja navedenih odredbi.

Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

seizmos
beograd

Član broj: 86583
Poruke: 119
91.150.105.*Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !14.04.2007. u 18:58 - pre 180 meseci
hvala na brzim i efikasnim odgovorima.pozdrav.
 
Odgovor na temu

njinsa
ruma

Član broj: 45875
Poruke: 171
212.200.180.*+1 Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !14.04.2007. u 21:20 - pre 180 meseci
mozes uvesti i auto i ako nije euro 3! treba da pises molbu ministarstvu da nisi u fin. mogucnosti i da ti odobre da kupis auto ,ciju kopiju saobracajne prilazes, i oni ti odobre za oko 2 ili 3 nedelje!
 
Odgovor na temu

seizmos
beograd

Član broj: 86583
Poruke: 119
91.150.105.*Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !14.04.2007. u 22:00 - pre 180 meseci
Citat:
njinsa: mozes uvesti i auto i ako nije euro 3! treba da pises molbu ministarstvu da nisi u fin. mogucnosti i da ti odobre da kupis auto ,ciju kopiju saobracajne prilazes, i oni ti odobre za oko 2 ili 3 nedelje!ne uvozim ja nego sam pitao za dedu koji je inače invalid I kategorije kome je potreban auto malo bolji a pritom nije euro 3.
tako sam nešto i ja čuo samo ne znam da li uvek prolazi ta molba. a ni saobraćajna nije problem jer ima ovde automobil koji je odjavljen preko.
pozdrav
 
Odgovor na temu

lancia88
lancia88
Beograd

Član broj: 10215
Poruke: 6528
*.dynamic.sbb.co.yu.

ICQ: 281338349


+14 Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !14.04.2007. u 23:56 - pre 180 meseci
Pozdrav,

da, naravno, ne moras ni molbu pisati, dovoljno je da nasledis vozilo i da to dokazes pa ministarstvo za trgovinu preporuci carini da odobri uvoz. Ipak, tesko da se te stvari odobravaju za dve-tri nedelje a jos teze da se svakom odobravaju.
 
Odgovor na temu

HoT_Steppa

Član broj: 25399
Poruke: 1940+398 Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !15.04.2007. u 09:32 - pre 180 meseci
I ne znam koja je svrha uzimati auto iz inostranstva koji nije euro3, to su vec automobili stariji od 7 godina. Ako vec postoji pogodnost da se ne placa carina a ponekad i pdv, ne vidim smisao uzimati toliko star auto. Kad se odbiju ove 2 stavke auto kupljen na ovaj nacin izlazi kao i auto na domace table 10-15 godina star.
 
Odgovor na temu

seizmos
beograd

Član broj: 86583
Poruke: 119
91.150.105.*Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !15.04.2007. u 12:23 - pre 180 meseci
Citat:
HoT_Steppa: I ne znam koja je svrha uzimati auto iz inostranstva koji nije euro3, to su vec automobili stariji od 7 godina. Ako vec postoji pogodnost da se ne placa carina a ponekad i pdv, ne vidim smisao uzimati toliko star auto. Kad se odbiju ove 2 stavke auto kupljen na ovaj nacin izlazi kao i auto na domace table 10-15 godina star.


ma znam ja to ali ako uzmeš u obzir da je on doterao 97-mo godište auto a pritom ga nije ni platio nego dobio za dž a uz to je još i vagen onda ti to sve govori da je takav auto na domaćim tablama oko 6000-7000 što i nije malo,a u njegovom slučaju bi samo platio registracione tablice i terao ga narednih par godina.pozdrav
 
Odgovor na temu

njinsa
ruma

Član broj: 45875
Poruke: 171
212.200.180.*+1 Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !15.04.2007. u 22:40 - pre 180 meseci
[quote]seizmos: ne uvozim ja nego sam pitao za dedu koji je inače invalid I kategorije kome je potreban auto malo bolji a pritom nije euro 3.
tako sam nešto i ja čuo samo ne znam da li uvek prolazi ta molba. a ni saobraćajna nije problem jer ima ovde automobil koji je odjavljen preko.

molba prolazi bez problema,vec je par auta uvezeno,ali moras pribaviti sva dokumenta i dobiti resenje o povlastici !
ja sam upravo u jednoj takvoj akciji,a auto ce verovatno biti mercedes C klase 96-98 god!trenutno je jedan vec u proceduri,otprilike 10 dana,pa cu ubrzo znati da li se sta promenilo u odnosu na pre!


 
Odgovor na temu

trizar
zarko trifunovic
sabac

Član broj: 143145
Poruke: 1
213.244.197.*Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !24.04.2007. u 16:12 - pre 179 meseci
koja to dokumenta treba da nabavim i posaljem ministarstvu da bi mi odobrili uvoz auta koji nije euro3?imam to resenje o povlastici,ali ne znam sta mi je jos potrebno
 
Odgovor na temu

rade-49

Član broj: 92944
*.ADSL.neobee.net.Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !28.04.2007. u 18:25 - pre 179 meseci
Imam slican problem. U ponudi je automobil 2000god., EURO 2, dobra cena.
Zar se ne moze obezbediti ta dozvola od ministarstva?
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 10768+1336 Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !28.04.2007. u 22:30 - pre 179 meseci
Samo logicki razmisljam:
1. 99% invalida nisu neki bogatasi koji ne znaju sta ce sa parama
2. Da je drzava htela da 99% invalida uveze automobil koji nema EURO3 motor, ne bi u uredbi stavila da mora biti EURO3 motor.
3. Iz 1. i 2. sledi da drzava nece sakom i kapom deliti ta odobrenja

Ne postoje granice ljudske gluposti... Prvo su trgovci uvaljivali automobile na pricu da ce za mesec-dva biti ukinuto ogranicenje starosti od 6 godina - "proverena informacija, pricao kumov tast koji radi u vladi...". Kad se videlo da od toga nema nista, pricali su da ce ponovo biti odobren uvoz preko Kosova. Pa onda da ce preregistracija sa CG biti par stotina EUR-a, zatim da ce invalidi moci da uvoze sta hoce i kako hoce bez placanja necega nekome i na kraju da je potrebno samo napisati molbu... To je vec postala serija u nastavcima, bas me zanima sta ce im biti sledeca prica.
Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.
 
Odgovor na temu

rade-49

Član broj: 92944
*.ADSL.neobee.net.Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !29.04.2007. u 12:22 - pre 179 meseci
Da, pctel, to je sasvim logicno razmisljanje. Medjutim na forumu sam procitao necije misljenje da postoji i ta varijanta sa ministarstvom. Zato sam zelio i druga misljenja.
 
Odgovor na temu

njinsa
ruma

Član broj: 45875
Poruke: 171
212.200.180.*+1 Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !30.04.2007. u 21:20 - pre 179 meseci
auto uvezen,a ti i dalje sumnjaj! sledeci je vec u proceduri!
samo pozuri,ko zna dokle ce da traje uredba,resenje se lako dobija samo se ceka,a ceka se i duze na carini,desetak dana!
koliko mi kazu moje kolege u BG-u im je ponestalo invalida na koje mogu da registruju,a placali su im 500-600 evra za uslugu!
 
Odgovor na temu

Marko Jovanovic BG
Beograd

Član broj: 140763
Poruke: 12
89.216.255.*Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !02.05.2007. u 23:21 - pre 179 meseci
Ako ti nije problem, da li bi mogao da napisas sta,kako i gde ? Malo opsirnije ?

Pozdrav
 
Odgovor na temu

HoT_Steppa

Član broj: 25399
Poruke: 1940+398 Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !03.05.2007. u 10:02 - pre 179 meseci
Citat:
njinsa:
koliko mi kazu moje kolege u BG-u im je ponestalo invalida na koje mogu da registruju,a placali su im 500-600 evra za uslugu!


strashno............................................................................................................................................................
ko da su stoka.
 
Odgovor na temu

[email protected]®
Filip Rajic
Human mind

Član broj: 41323
Poruke: 728
212.200.177.*

Sajt: www.filipinac.co.sr


Profil

icon Re: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !03.05.2007. u 22:12 - pre 179 meseci
Evo ovako, posto ja, na neki nacin prolazim kroz to, objasnicu ti sta kako treba, ali ne znam bas detalje.

Prvo sto uradis, moras da uzmes potvrdu, znaci napismeno, koliko imas % invaliditeta. Mislim da je najmanje koliko treba 75%, ali nisam siguran. Onda to, sa jos nekim papirima, za koje moras bas da se raspitas, ali ne neke posebne, odneses na obradu. E sad, zavisno gde zivis, treba da se odnese u opstinu. U 'mom' slucaju, bili su mnogo neozbiljni tamo, odneseno je jos pre Nove godine, a obradjeno je tek pre nedelju dana, sto ne bi trebalo da bude tako, nego za nekih 20 dana. Dalje... Kada se obradi tu, oni ga salju dalje na obradu u Beograd u Ministarstvo, ne znam tacno koje, a iz opstine dobijas na kucnu adresu pismo, da je to stiglo u to ministarstvo, tj. da je prosledjeno. Tamo je potrebno samo da oni potvrde to i gotovo, znaci ne bi trebalo da ima mnogo peripetija. Nakon toga dobijas uvoznicu. S njom moras da odes do granice i sacekas onoga ko ti dovozi auto iz inostranstva, da bi se auto prijavio na carini za koju svrhu se uvozi, odnosno, da se uvozi na invalida. Moze i bez toga, tj. ako hoces da carinis auto, koji je vec u Srbiji, odjavljen, ali onda moras da platis dodatnih 300 evra za to. Auto mora da se vodi na invalida najmanje 3 godine, tek tada moze da prenese vlasnistvo i jos jedna stvar, registracija svake godine je jeftinija za neke 3-4 hiljade, ne znam tacno. Znaci i tu imas popust.

Eto, nadam se da sam nesto bar pojasnio, ako ti nije jasno nesto, pitaj, mozda znam i to. Pozdrav...

Moja 500-ta poruka

Ma gde ti ja znam da se potpisujem preko tastature!! D'OH!!
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: AutoZone :: uvoz (vozila) polovnjaka za invalide !

Strane: 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 67238 | Odgovora: 90 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.