Duzina obale Grcke - 13.000 km
Duzina obale Crne Gore - 300 km
http://en.wikipedia.org/wiki/L...untries_by_length_of_coastline
Pa taman da svi u Grckoj s*ru u more ne moze biti zagadjeno kao u CG! Toliko ljudi na tako kratkoj obali, pa jos svi ispustaju kanalizaciju one "mandrace" (bar ovi u Boki) dovoljan je razlog da ti se zgadi zivot i da dobijes raznorazna kozna oboljenja izazvana fekalnim bakterijama! U CG mogu besplatno letovati svake godine u terminu koji izaberem, ali od 2001, kada sam poslednji put letovao tamo, odem samo povremeno, na dan-dva sto mi je dovoljno da se uverim kako se nista nije promenilo i kako je, sto se higijene tice, sve po starom. Da ne spominjem naplacivanje svega i svacega
Sto neko jednom rece u ovoj ili nekoj drugoj temi o turizmu u CG - "Kad prestanu da s*ru u more, mozda odem opet!"
Poslednjih 8 godina sam u Grckoj i ne nameravam da menjam u dogledno vreme. Dvosobni apartman sa dve ogromne terase, na stvarnih 20 m od mora (jedna terasa sa pogledom na more, druga ka dvoristu), potpuno opremljena kuhinja, 2 klime (nesto oko 75 kvm koliko sam uspeo da izracunam), sigurnosni sef za cuvanje dokumenata i novca, sobarica, promena posteljine i peskira svakog treceg dana, dodatna kuhinja u pomocnoj zgradi u dvoristu, 3 wi-fi flat-rate mreze, fixni telefon u sobi, kablovska, lcd tv sa svim mogucim prikljucima, besplatne lezaljke, suncobrani i parking u hladu ispod loze za sve goste, ogromno dvoriste idealno za decu... Sve to tacno 700 km od Beograda, a od tih 700 km samo deo od Leskovca do Makedonije nije auto-put, zatim deo od Demir-kapije kroz dolinu Vardara (oko 20 km) i u Grckoj isto nekih 20 km kad se zavrsi auto-put koji se spusta od Soluna ka Kasandri. Nema ni ljudski krivine, kamoli serpentina i ostalih "lepota" kao ka Crnoj Gori.
Cena svega toga je u Junu bila 390 eur za ukupno 15 nocenja! Imaju cenovnik ali za stalne goste su prilicno fleksibilni, tako da je ovo cena sa nekih 20-25% popusta.
Imao sam prilike da vidim zrtvu kradje, bas tu gde letujem, prosle godine. Studiji koji su u prizemlju su najjeftiniji i ljudi obicno otvore sve zarad luftiranja iako je sve klimatizovano. Majstori pred zoru pridju, naprskaju sprej za uspavljivanje, iseku mrezu za komarce i pokupe sve sto je vredno. Ovom coveku osim sto je naravno bio sokiran, uzeli su 40$ i 20 eur i ukrali mu auto, ali posto je to bio Fiat Stilo iz prvih serija pistao je kao nenormalan i prijavljivao milion nekih gresaka, te je lopov posle 500-600 m jednostavno ostavio auto i pobegao... U stvari, niko nije hteo da slusa gazdaricu i da zatvara nocu prozore i da ukljuci klimu ako mu je toplo

Ove godine su ugradili sigurnosne sefove!
Posebna milina mi je mir i tisina, 20-30 ljudi na plazi od skoro 2 km i voda koja je neverovatno cista - za 15 dana su ukupno 3 puta cisternama praznili septicku jamu, i nigde nisam video da se kanalizacija ispusta u more.
I sto se Grka tice - voleli njih ili ne, ali oni postuju svaki cent koji tamo ostavite - barem je moje iskustvo takvo! Makedonaca je bilo ove godine u ogromnom broju, dok su se Grci samo smeskali! Cuo sam Makedonce i Bugare kako se psuju i svadjaju, ali nikad Grke da im bilo sta kazu. Jos bolji primer - pre dve godine su dosla dva Turcina (znate koliko se tek Grci i Turci vole), koji su bili bajkeri pa jos i pederi... Smestio ih gazda u studio, uzeo lovu i molim lepo. Rekao mi je poverenju da ne moze ocima da ih gleda, ali novac je novac. E, to Crnogorci tek treba da shvate i da porade malo na higijeni, narocito mora i na vodosnabdevanju!