Zdravo svima!
Vidim da ovde ima bas dosta profesionalaca za rashladne uredjaje, pa da postavim i ja neko pitanje
Znam tek po nesto o rashladnim uredjajima, ali zato sam sa strujom na ti.
Radi se o zamrzivacu Obodin, sanduk, lezeci, valjda 200l, motor Embraco FF 8.5 BK. Nalazi se u podrumu u kojem je temperatura sigurno isla bar do 0 stepeni. Pre oko mesec dana je poceo bas bucno da radi. Mislio sam da sa nesto naslonilo na resetku i rezonovalo. Iskreno mrzelo me je da silazim dole. Kad sam se konacno smislio shvatio sam da je motor bio krivac, a ne nesto prislonjeno. Jos par dana je tako brundao da bi se odjednom ucutao. Motor nece da se ukljuci i lampica za upozorenje svetli const. Dohvatio alat i skinuo poklopac motora gde je povezana instalacija (to mi je prvi put bio da otvaram takav motor) i vidim da je kalem izgoreo. Iscupam to sa motora i krenem da guglam. Nadjem par tema ovde ali ni jedna konkretno o lupanju motora.
Shvatio sam sta je to sto je izgorelo. Na tom delu je i zastita motora i starter. Kada se motor ukljuci povuce malo vecu struju kroz kalem. Indukcija koja se tada stvori povuce i prespoji kontakt i na drugi, pomocni, namotaj motora i motor startuje. Kada dostigne nominalnu brzinu primarni kalem ne vuce vise toliku struju indukcija opadne i ugasi se pomocni kalem. Smart!
Ali zasto bi kalem koji vuce tu kotvu izgoreo? To se desava ako motor vuce preveliku struju. Da li da se cimam i premotam kalem ili odmah da kupujem drugi motor? Mozda je zakovao zbog niske tempreature? Ipak je razlika u ceni drasticna. I zasto je motor bio toliko bucan? Da li treba da lupka nesto kada promuckam motor? Kao da je nesto labavo unutra i udara o kuciste?
Znaci:
- Rad u hladnoj prostoriji, oko 0 stepeni, (nasao sam uputstvo drugog friz i video +10 do +36 stepeni radna
)
- velika buka koja je dolazila od motora,
- izgoreo kalem na zastitnom delu,
- lupka kad ga malo protresem.
Hvala!