@Odin D,
Polako, idemo redom......
Citat:
Odin D.: Stiropor ima 3 puta manji K-koeficijent od slame. Zasto su onda ljudi zapeli za tu slamu, trsku i blato?
Da bi se napravila efikasna pasivna kuca od tih "alternativnih" materijala trebalo bi da zidovi budu debljine preko jednog metra.
Stiropor ima 2 puta manji K- koeficijent od slame, pa je za pasivnu solarnu kuću sasvim dovoljna debljina zida od slame 450 mm ili 45 cm, i ima oko 3 puta bolju termoizolaciju nego što su propisali pre oko 20 godina nemački standardi za pasivnu solarnu kuću (tada nije bilo JUS standarda za pasivne solarne kuće).
Trska ima samo malo veći K-koeficijent od stiropora (oko 0,049), i veoma je tražen kao prirodni termoizolator, kao pokrivač krovova (ima dosta primera kuća u Vojvodini starih preko 100 godina, a ne truli)
Citat:
Odin D.:
Tehnologija pasivnih kuca i po konstrukciji i po materijalima je dvije klase ispred klasicne gradnje i to je kao kad bi neko tvrdio da se od drveta i otpadnog materijala moze napraviti Mercedes koji ce biti jeftiniji od Yuga. .
Nije isto poređenje Mercedesa i Yuga u odnosu na pasivne i klasične kuće, jer Mercedes nabavlja skuplje i kvalitetnije delove za montažu auta, a za pasivnu solarnu kuću to ne važi jer se gradi od istih materijala i po istim cenama kao i za klasične obične kuće.
Citat:
Odin D.:
I sad kad se uzme u obzir da je cijena klasicne kuce u Nemackoj 3 do 5 puta skuplja od iste takve u Srbiji dolazimo otprilike do cijene pasivne kuce. E sad glavno pitanje: da li bi pasivna kuca u Srbiji bila 3 do 5 puta jeftinija od iste takve u Njemackoj? E ja mislim da ne bi, a vi razmislite zasto.
U Nemačkoj je viši standard i više su cene materijala (možda?!) i skuplja radna snaga nego kod nas. I lično mislim da je kod nas 3 – 5 puta jeftinija u odnosu na iste takve u Nemačkoj.
Nemački vlasnici passive house su imali znatno povoljnije bankarske kredite (manje kamate) i veće stimulacije za gradnju passive kuće i imaju doživotno znatno manja poreska plaćanja u odnosu na vlasnike klasičnih kuća.
A kod nas em su vlasnici pasivnih solarnih kuća bili prepušteni samima sebi bez ikakve pomoći od države, em plaćaju najveći iznos poreza zbog luksuza...
[Ovu poruku je menjao eloiza dana 29.09.2009. u 17:06 GMT+1]