Citat:
Ivan Dimkovic: @Lesli,
Spiskovi su uvek dugacki jer vecina i tih sto umre ne zadovoljava uslove za donaciju organa - da ne pricamo o tome da masa ljudi umre van bolnice i da je obicno prilikom konstatacije smrti vec proslo pozamasno vreme sto smanjuje kvalitet organa.
Imas zemlje, kao npr Spanija, gde se po defaultu podrazumeva da hoces da budes organ-donor u slucaju smrti osim ako eksplicitno to nisi zabranio, pa opet... na kraju, 10% ljudi na listi ne doceka organ jer sa svim tim opet nema dovoljno donatora kolika je potraznja.
Tako da, zdravih organa ce uvek biti malo za potrebe presadjivanja, i to ce se resiti kada budemo uspeli da ih "gajimo".
Ovo je najgluplji moguci izgovor koji sam cuo - 'mama i tata' mozda saznaju da im je sin/cerka organ donor ako sin/cerka umre kada ih nazovu iz bolnice... tako da ne vidim zasto bi se sin/cerka brinuli za reakciju roditelja kada u tom momentu nece vise ni postojati

Što se tiče tih izgovora, u vreme kada sam zaveštala organe i pisala o tome, javilo se nekoliko mlađih ljudi koji su pre punoletstvom ili punoletni, budući ili sadašnji studenti i rekli da se boje reakcije roditelja. Npr. doneseš karticu - ode džeparac, a ti imaš 18 godina. Roditelji u rukama imaju jedan snažan instrument, polugu, kako hoćeš, koji se zove novac i na taj način - principom štapa i šargarepe mogu da ucenjuju decu, eto to bi bilo moje objašnjenje.
Preporuka našeg zdravstva je da se razgovara sa roditeljima, kako mladi ljudi još nisu u braku, znači roditelji su oni koji mogu da preinače njihovu odluku, odn. da ih "ubede" da je sami preinače, odn. odustanu od prvobitne namere. Već sam pomenula sujeverje,praznoverje, prizivanje nesreće i sl. Neki roditelji na vest o donaciji gledaju baš ovako i protive se, još ako vide zakon, mogu da kažu da će zabraniti donaciju. Onda idu i psihološki pritisci : "Ti ćeš me oterati u grob sa svojim idejama" i slična frazeologija imanentna roditeljima. (Što ga nabacah.)
Evo nečega sto odgovara onome što pišeš. Operacija je izvedena baš u Španiji da li je ova zemlja, koju pominješ, a i ja sam je više puta pominjala, odabrana slučajno, mislim da nije. I tako, dok su se
Španci sa poslednjeg mesta po broju donatora pre ulaska u EU, popeli
na prvo, pre svega zbog dobre propagande koja je aktivno uklučila i njihovu Crkvu,
mi tavormo na poslednjem u Evropi.
Dušnik "uzgojen" od matičnih ćelija
Wednesday, 19. November 2008. 21:41
Naučnici u Španiji uradili su prvu transplantaciju dušnika, dobijenog od matičnih ćelija pacijenta. Više nisu potrebni lekovi koji sprečavaju da pacijentovo telo odbaci novo tkivo ili organ.
Operacija izvedena u Barseloni, pomerila je još jednu granicu u medicini, jer posle transplantacije nisu potrebni lekovi, koji sprečavaju da pacijentovo telo odbaci novo tkivo ili organ.
Stručnjaci kažu da smo na pragu ere u kojoj će se istrošeni ili oboleli organi menjati kao rezervni delovi i da će kroz 20 godina to biti najčešća vrsta operacija.Ono što su naučnici nazvali prekretnicom u medicini, za Klaudiju Kastiljo, predstavlja novi život. Ova 30-ogodišnja Kolumbijka, kojoj je tuberkuloza oštetila dušnik, ušla je u medicinske anale kao prva osoba kojoj je presađen jedan organ, nastao iz njenih sopstvenih ćelija. "Ovo je glavno dostignuće u istoriji medicine, a posebno za pacijentkinju. Ta mlada žena i majka nije bila u stanju da radi i brine o prodoci. Sada živi normalno, a šanse da njeno telo odbaci novi dušnik, ravne su nuli. To je najveći dar za nas lekare", kaže dr Paolo Mačiarini sa klinike u Barseloni.Da bi napravili novi dušnik, lekari su uzeli taj organ od preminulog pacijenta, hemikalijama i enzimima ga očistili od ćelija donatora, ostavljajući podlogu od vlaknastog proteina kolagena. To je bio kostur za uzgoj ćelija uzetih od Klaudije Kastiljo. Posle 4 dana, donatorov dušnik bio je obložen uzgojenim ćelijama i spreman za transplantaciju. Na taj način lekari su zavarali telo pacijentkinje, koje je prepoznalo novi organ kao sopstveni, čime je izbegnuto njegovo odbacivanje.
cela vest na :
http://www.srb-rss.com/article...ati%E8nih_%E6elija__453615.htm
Sa foruma b92, PDF medicina
Praksa u Engleskoj
Ovo je pisao doktor koji je godinama bio mederator, živi i radi u Engleskoj, pa mislim da zna o čemu piše
"Ne znam kako je to regulisano u Srbiji.
U principu, postuje se poslednja volja umrlog.
Ukoliko je preminuli izrazio za zivota zelju da njegovi organi budu upotrebljeni za transplantaciju, rodbina to ne moze spreciti, mada se, bar u G.B. poseban tim, koji psiholoski radi sa porodicom i prijateljima, trudi da do situacije kolizije ne dodje.
Zapravo, primenjuje se isto pravilo kao i u slucaju besvesnog bolesnika, kojem je potrebna hirurska intervencija:
Saglasnost rodbine nije nuzna, rodbina se obavestava, ali rodbina ne moze zaustaviti vitalno indikovanu operaciju."
A evo i naše situacije, nađoh istomišljenika među doktorima, po njegovom mišljenju porodica se samo obaveštava. Ali kao što vidite nigde ni Agencije koja se pominje (Nacionalna agencija za transplantaciju koja bi bila u skladu sa evropskim standardima) , niti zakona
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php?topic=1779.0
"dr Kovačević, VMA
- Treba da odredimo centar koji će biti zadužen za održavanje kadavera.
Onog trenutka kada se utvrdi moždana smrt i stanje organa, oni treba da kontaktiraju sa centralom i pitaju da li se pacijent koji je doživeo moždanu smrt nalazi na spisku onih koji su zaveštali organe. Ako jeste, porodica se samo obaveštava, a lekari odmah pristupaju rutinskoj metodi uzimanja organa - ističe dr Kovačević, dodajući da se agencija mora hitno formirati, a da je za to bitan zakon.
Na listi čekanja za kadaveričnu transplantaciju bubrega u Srbiji nalazi se oko 1.500 bubrežnih bolesnika, dok je teško odrediti koliko ljudi čeka na novo srce ili jetru. Broj obolelih od bubrežne bolesti se iz godine u godinu stalno povećava. Nažalost, neki od njih nikada neće doći na red za transplantaciju jer se godišnje u Srbiji obavi svega 10-15 odsto kadaveričnih transplantacija.
Kako bi se pokrenule stvari sa mrtve tačke, pre nekoliko godina Vojnomedicinska akademija pokrenula je akciju zaveštanja organa. Od tada do danas donorske kartice u ovoj ustanovi dobilo je 17.000 ljudi.
- To nije dovoljno. Da bi transplantacija organa u Srbiji zaživela, potrebno je da dva-tri miliona građana zavešta svoje organe. U tim uslovima mogle bi da se zadovolje potrebe za organima, odnosno da se godišnje obavi 40-50 transplantacija jetre, 15-20 transplantacija srca, 200-350 transplantacija bubrega - kaže dr Kovačević.
Poslednji u Evropi
Po broju kadaveričnih transplantacija Srbija se nalazi na poslednjem mestu u Evropi. U Srbiji postoje obučeni timovi lekara za transplantaciju bubrega, jetre, srca. U većini centara stvoreni su materijalno-tehnički uslovi, a i snabdevenost lekovima je dobra. Potrebno je samo da država uradi nešto više da se mobiliše stanovništvo kako bi u što većem broju zaveštalo organe."
Ono što dr Kovačević ne pominje, a mislim da je veoma važno je široka edukacija stanovništva i snažna kampanja, bez toga nema ništa, povremeno ga vidim na TV-u, kao i neke njegove kolege, u emisijama o medicini, ali to ni iz daleka nije dovoljno.
[Ovu poruku je menjao Tamara_K dana 22.10.2009. u 09:00 GMT+1]