sineza:
Citat:
Jos uvek istrazujem, ali mislim da ulje moze apsorbovati vise energije od vode....Bio bih vam veoma zahvalan ukoliko biste me uputili na iste.
Na nemačkom doduše ali se da razabrati o čemu se radi:
Citat:
Die spezifische Wärmekapazität von Öl betragt 1,67 kJ/kgK und von Wasser 4,18 kJ/kgK.
Energija je roba i za nju se mora platiti, barem u zadnjih 10 godina. Vremana kada je energija razbacivana u bescenje i njom čuvao socijalni mir su odavno prošla. I to definitivno.
"Genijalne ideje" kako da se zaobiđe sistem i za što više energije što manje plati su pre ili kasnije osuđene na neuspeh.
Čak i da se uštedi nešto tom akumulacijom jeftinije energije, niko ne garantuje da takav sistem plaćanja jeftinije energije u budućnosti neće biti ukinut.
A investicije u tu "akumulaciju jeftine energije" sigurno nisu male.
Ja bih na tvom mestu zaboravio na to "šibicarenje" i realno sagledao gde se energija gubi i kako bi ti gubici mogli da se smanje, eventualno dodatno pogledao druge jeftinije izvore energije.
Najvažnije je sagledati sledeće stvari:
-Da li je kuća dobro izolovana(uključujući i pod i krov), da li je stolarija obnovljena i ima male gubitke toplote.
Ako postoji potreba za novom izolacijom i stolarijom potražio bih pomoć nekog stručnjaka koji bi sa toplotnom kamerom snimio trenutno
stanje i na osnovu toga razradio nekoliko koncepta izolacije, od onog najjeftinijeg sa manjim uštedom energije, pa do onog "luksuznog" gde se uz par sveća i sijalica
da zagrejati cela kuća.
-Kakve su navike ukućana, da li se preko zime duže otvaraju prozori ili ostavljaju "kipnuti" da bi ulazio svež vazduh.
-Postoji li mogućnost primene i nekih obnovljivih izvora energije(Sunce, drvo u svakom obliku, toplotne pumpe). Ovi alternativni izvori ne samo da su jeftiniji nego su i ekološki.
-
-
Pozdrav