Citat:
srecko18:
skoro je neko od forumasa najavljivao jedan gorionik koji uskoro treba da se pojavi na nasem trzistu. ima li neko ima iformaciju o tom gorioniku..
moze i broj telefona ili ime firme na pp.
Evo informacije: prvi primerak prekjuče je stigao do mene, da ga malo mučim i tako to, što sa radošću činim.
Kao što onomad rekoh, po koncepciji je sličan estonskom Pelletech-u, odnosno italijansko-domaćem Elmec/Termec-u: ima dve spirale - jednu koja iz rezervoara pelet dotura do gorionika i drugu koja pelet dozira na rešetku. Ima otprilike sve što gorionici takve koncepcije moraju da imaju, a i malo "viška" kao što je, recimo, senzor temperature dima: nije neophodno, ali je korisno, ako ništa drugo ono da se u broju vidi koliko toplote ide "u vetar".
Ono što (me) raduje je elektronika - domaćih elektroničara i programera delo, sa velikom, ne velikom nego potpunom slobodom postavljanja parametara, što je na radost onih koji vole da se igraju i ekspeimentišu, poput članova ovog foruma. Primerak koji je meni dopao šaka nema određene "fabričke" postavke, mada u meniju ta opcija postoji, tako da je bilo povuci-potegni: u početku su, uprkos vrlo "lepom" plamenu, lepe boje i oblika, brojke na analizatoru bile sve, samo ne dobre: viška kiseonika oha-ha, a ugljen-monoksida za izvoz, da bi posle sat-dva čačkanja, preračunavanja i nerviranja stigle do iznenaćujuće dobrih - kiseonik između 5 i 6 odsto, a ugljen-monoksig između 150 i 250 ppm-a, lamda od 1,30 do 1,40.

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.