Pozdrav svima.
Pratim ovu temu manje vise od samog njenog nastanka, tacnije od sredine 2010 godine, i da, vi ste krivi sto se ove godine grejem na pelet.
Bilo je mnogo nedoumica, mastanja i briga s moje strane pogotovo u izboru proizvodjaca gorionika, kotla, peleta, i mogu vam reci da mi niste preterano pomogli. Iskreno jos ne mogu da dokucim koji je gorionik, kotao, trenutno najbolji na nasem trzistu, ali nema ni veze jer sam tu brigu prebrinuo.
Mozda sam pogresio, ali moja odluka je pala na Centrometal Eko-CK-P 35 sa pelet setom CPPL 35. Izbor peleta je pao na
SwissEcoPellet RS.
Trenutno grejem svega 150 m2 u 3 etaze, bez ikakve izolacije (standardna gradnja za `70-e godine), sva stolarija je PVC. Znam da je kotao predimenzionisan za ovu kvadraturu, ali plan je da se od sledece sezone greje jos jedna etaza, garaza i stepeniste sto ce dici kvadraturu za grejanje na 300 m2. Takodje neki plan je i da se sledece godine uradi izolacija, a mozda i da se od stare cisterne za naftu 3500l napravi akumulator toplote, ali o tom potom.
U kotlu su postavljeni turbulatori, postavljen je cetvorokraki mesni ventil a na donje dve etaze na svim radijatorima su postavljene termo glave. Radijatori na najvisljoj etazi nemaju termo glave. Rad pumpe se regulise digitalnim sobnim termostatom postavljenim u najvisljoj etazi, sto posredno regulise i rad samog gorionika. Postavke gorionika su na fabrickim vrednostima i na snazi P-6 to jest 35kw.
Grejanje mi je aktivno 50 dana i za to vreme sam potrosio 1350kg peleta, sto prosecno dodje 27kg dnevno. Od toga poslednjih 10 dana je potrosnja znatno veca, oko 42kg dnevno sto je i razumljivo zbog spoljnje temperature. Zbog mog neiskustva ne znam da li je to mnogo, malo ili taman kako treba, ali za sada sam prezadovoljan bez obzira na potrosnju.
Nadam se da je ovo dovoljno za upoznavanje.
A sada uoceni problem. Od pocetka grejne sezone u pepeljari sam primetio tragove gorenja peleta koji je gorionik izduvao i nesto razmisljam da ako bi se to izbeglo potrosnja bi bila manja. Za sada ne shvatam da li je izduvavanje nesagorelog peleta posledica velicine peleta ili cestog paljenja i gasenja gorionika zbog njegove predimenzionisanosti. Inace pelet koji trosim je prilicno sitan, od 5-15mm. Ako se neko bavio ozbiljnije podesavanjem gorionika cppl 35 bilo bi lepo da malo detaljnije objasni zakonitosti, ako ih uopste ima. Takodje ako neko ima ideju kako da poboljsam efikasnost grejanja a smanjim potrosnju bio bi veoma zahvalan.
Au, al sam se raspisao

obecavam necu vise biti ovako opsiran.
Grejem 160m2 u tri etaže.
Dve etaže pvc stolarija i dve etaže termo glave.
Kombinacija ck-p 35 kW i cppl 35kW podešavanjima
smanjene snage. Četvorokraki bez pogona.
Od sezone 2018/19 kuća sa tri strane izolovana stiroporom
8cm i po tavanu mineralna vuna 10cm...