Modulacija gorionika je automatsko prilagodjavanje snage gorionika spram potrebe za grejanjem. To znaci da gorionik koji ima modulaciju, prilikom postizanja zadate kotlovske T postepeno smanjuje snagu kako se priblizava zadatoj T kotla i radi na onoj snazi koja obezbedjuje stabilnu T kotla pribliznu maksimalnoj zadatoj. Na primer: "Kod mene radi PltGrnk koji, kada se stavi u automatski rezim i pusti u rad, radi na snazi 5. Kada dostigne 70*C, onda prebaci na snagu 4, pa na 72*C prebaci na snagu 3, pa na 74*C prebaci na snagu 2, pa na 76*C na snagu 1, dok je zadata T 80*C i kada nju dostigne, onda ode u Stand By rezim naredna 3 minuta, pa ako T ne padne, onda se ugasi. E sada, svi gorionici na trzistu su najmanje snage 10-14KW i to je veliki problem, dok je PltGrnk svega 3 KW. Tako da, kada dostigne tih 70*C i pocne da smanjuje snagu, a napolju je T +5*C i toplotni gubici moje kuce su oko 6KW, onda on stabilno radi na snazi 2 i odrzava sistem u ravnotezi ne praveci oscilacije temperatura u kuci, radijatorima i u kotlu! A pri tome se ne ugasi! Cak i kada je napolju +10*C, pa toplotni gubici kuce budu 3-4KW, on onda radi na snazi 1 i opet odrzava sistem stabilnim! Dok ostali gorionici ne mogu da rade na manjim snagama od recimo 9 KW stabilno, dolazi do gasenja gorionika kada njegova najmanja snaga premasi toplotne gubitke objekta i potrebu za grejanjem. Svako gasenje gorionika destabilizuje sistem i pravi oscilacije temperature u kotlu, pa je posledica toga i oscilacija T u radijatorima i naravno u sobi. Takav sistem ne pruza dovoljno visok konfor kao sistem koji je izbalansiran i radi u ravnotezi bez oscilacija, kao i cinjenica da takav sistem trosi vise goriva, kotao krace traje..."
Nadam se da sam vam objasnio ili barem malo pomogao u nekim konstatacijama koje niste razumeli.
Pozdrav
Novi Sad,Kac
Kotao:Viadrus U22S(30KW)
Gorionik:B-Max Home 10-30KW
AT Centrometal 2xCAS 801
Razdelnik 3 kruga grejanja+TPV
Pumpa u kotl. krugu:Wilo Star RS 32/6
Pumpe u rad. krugu: 3xWilo Stratos Pico 30/1-6
Mesni i aut. u kotl. krugu:ESBE VRG 131+ESBE CRA 111
Mesni i aut. u rad. krugu:3xESBE VRG 131+ESBE CRC 141
Armatura i cevi:5/4 i Cu fi35
Radijatori:Faral Alba H500-190 reb+termoglave