Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Grejanje na pelet

elitemadzone.org :: TechZone :: Grejanje :: Grejanje na pelet
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic) (TOP topic, by vladd)
Strane: << < .. 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 8169403 | Odgovora: 18804 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

vasic74
sasa vasic

Član broj: 153354
*.dynamic.sbb.rs.

+3 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 06:44 - pre 115 meseci
ABC DUO je kopija Ecom2. Pokusaj kopije Ecom 2. Ne moze da radi Abc duo na 5kw.

[quote]sonetprokg:
Citat:
zmajdin:
sonetprokg

Pa i nije neka dilema: Duo je dvostrulo veće sage od PltGrnk-a.

Pa ovaj abx duo uzimam u razmatranje jer je od istog proizvođača kao i moj kotao i koliko primećujem jedan je od retkij koji radi na 5kw. U principu šta još ima bosch, feroli, ecopell.

0

zmajdin
Zoran Majdin
novinar
Beograd

zmajdin
Član broj: 290805
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: GrnPlt.rs

+63 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 07:03 - pre 115 meseci
vasic74

To ne može ni Ecom, mislim da radi na 5 kW.

eetl

Uopšte uzev, ovde je velikin problem sa serviserima, onima koji su spona između proizvođača i korisnika. Bez obzira na to, Compact je izvrstan kotao. Termoflux takođe.
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

0

Aiko18
Bojana Kostic
+++++
Beograd

Član broj: 330707
77.46.136.*

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 10:11 - pre 115 meseci
Evo naseg iskustva sa radom peci u modulaciji.

Skoro sam postavljala pitanje na tu temu a sada smo i probali.

Naime nama su radijatori stalno topli ne mlaki. Termostat se nijednom nije ukljucio, a temperatura je presisala zadatu za oko 0,6 -0,8.

Medjutim i u nocnom rezimu je takodje bilo dosta toplo, tacnije odstupila je citava dva stepena od zadate.

Pri tom je poprilicno i potrosila peleta nesto oko 1 kg na sat.

Zvala sam servisera da se konsultujemo pa cemo videti kako dalje.

Ovaj rad je stvarno mnogo prijatniji od stend baj rezima jer nema zahladjivanja u periodu hladnih radijatora. Svuda je podjednako toplo, ali mi nocu stvarno ne treba 22 stepena. A i potrosnja je povelika.

0

lavbanjalucki
bogoljub ivanic
Rad na određeno vreme u svojoj firmi
"Šumadija"
Banjaluka

Član broj: 298647

+21 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 11:35 - pre 115 meseci
Stigla zima,evo mene opet(ako ne smetam).
Dugo me nije bilo a vidim da je tema vrlo aktuelna.Procitao sam i to da je Zoran(Zmajdin) napravio Trmrglt,procitao sam i kako radi i mislim da je to ok. Ja (jos)nisam resio pogon trokrakog ventila i trebao bi to da resim dok jos nije stigla prava zima ali imam neke nedoumice.Naime,Trmrglt ima dve sonde ako sam dobro razumeo te jedna od njih dve diktira rad pumpe a druga krug grejanja.Kod mene nema potrebe za regulacijom rada pumpe posto je integrisani kotao i njegova automatika upravlja radom pumpe kad je postignuta temp. 60 C,dakle potrebno je regulisati otvaranje-zatvaranje trokrakog mesajuceg ventila. Ukratko-kotao zagreva akumulaciju(3200 l.) iza akumulacije je mesajuci ventil a iza ventila je pumpa za krug grejanja(tj.dve pumpe,jedna je za prizemlje a druga za sprat).Kotao ima svoju pumpu koja se ukljucuje kad se voda zagreje na 60 C.Vec dve sezone trcim svakodnevno po par puta u kotlarnicu e da bi odokativnom metodom pomerio mesajuci ventil.Zmajdine(i ostali,naravno),sta mi predlazete?

0

boree

Član broj: 315472
*.static.stcable.net.

+56 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 12:23 - pre 115 meseci
Da stavite trmrglt i manite se gimnastike, niste dobro shvatili rad,on ima dve sonde al one služe za prikupljanje podataka, ona na kotlu meri temp kotla a na radijatorski krug ide druga koja meri odlaznu temperaturu i koriguje položaj mešnog,lepo to radi, a pumpu može i kotao i trmrglt da upravlja,po želji korisnika.
Objekat 145m2, kotao toby20, 4k meš.ventil sa trmrglt1.1, izolacija 5cm stiropor sa svih strana plus
10cm staklene vune u folija sendviču na ploči.
Parametri raznih korisnika Toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

0

s26mar
Marko Stankovic
student
Žitorađa

Član broj: 276508
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 12:35 - pre 115 meseci
Citat:
Aiko18:
Evo naseg iskustva sa radom peci u modulaciji.

Skoro sam postavljala pitanje na tu temu a sada smo i probali.

Naime nama su radijatori stalno topli ne mlaki. Termostat se nijednom nije ukljucio, a temperatura je presisala zadatu za oko 0,6 -0,8.

Medjutim i u nocnom rezimu je takodje bilo dosta toplo, tacnije odstupila je citava dva stepena od zadate.

Pri tom je poprilicno i potrosila peleta nesto oko 1 kg na sat.

Zvala sam servisera da se konsultujemo pa cemo videti kako dalje.

Ovaj rad je stvarno mnogo prijatniji od stend baj rezima jer nema zahladjivanja u periodu hladnih radijatora. Svuda je podjednako toplo, ali mi nocu stvarno ne treba 22 stepena. A i potrosnja je povelika.

Pa mozes da postavis termostat na manju temperaturu nocu ili da stavis pec da se svako vece gasi tipa u 23h a pali oko 5h(zavisi kad vec ustajete)

0

zmajdin
Zoran Majdin
novinar
Beograd

zmajdin
*.dynamic.sbb.rs.

+63 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 12:52 - pre 115 meseci
TrmRglt ima i "sbr" mod - za regulaciju temperature radijatorskog kruga kad u sistemu postoji akumulator toplote: kad termostat kaže da je grejanja dosta, TrmRglt1.1 zatvara ventil i gasi cirkukacionu pumpu. Za dva grejna kruga, potrebna su dva TrmRglta1.1, dok ne bude gotov TrmRglt 2.0, namenjn slučajevima kakav je vaš. Jedino što TrmRglt 2.0 neće pre proleća.

0

lavbanjalucki
bogoljub ivanic
"Šumadija"
Banjaluka

+21 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 12:53 - pre 115 meseci
Citat:
boree:
Da stavite trmrglt i manite se gimnastike, niste dobro shvatili rad,on ima dve sonde al one služe za prikupljanje podataka, ona na kotlu meri temp kotla a na radijatorski krug ide druga koja meri odlaznu temperaturu i koriguje položaj mešnog,lepo to radi, a pumpu može i kotao i trmrglt da upravlja,po želji korisnika.

Moguce je da nisam dobro shvatio rad TrmRglt ali kod mene temp.kotla NIJE bitna a iz razloga sto u radijatore ide voda iz akumulatora a ne iz kotla.Kotao sa ukljucuje samo kad u akumnulaciji padne temp. ispod 50*C (tako sam podesio).Meni je potrebna temp.polaznog voda od 35*-55*C,kad je napolju bas minus. E sad,ako mozete da mi objasnite kako TrmRglt,na osnovu kojih parametara regulise temp.polaznog voda,kako"zna" kad ce da mi posalje 35* a kada 55*C?

[Ovu poruku je menjao lavbanjalucki dana 24.11.2015. u 07:42 GMT+1]

0

zmajdin
Zoran Majdin
novinar
Beograd

zmajdin
*.dynamic.sbb.rs.

+63 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 13:17 - pre 115 meseci
TrmRglt ne odlučuje kolika će da bude temperatira u radijatorskom krugu: to postavlja korisnik, pa kd termostat dojavi da je grejanje potrebno, on grejanje pusti - uključi pumpu i počne da otvara ventil onoliko koliko je potrebno da temperatura radijatora bude onoliko koliko mu je rečeno da treba da bude, a kad mi se dojavi da je grejanja bilo dosta, on ventil zatvori i ugasi pumpu, onu u radijatorskom krugu, jer koj' moj pumpa radi ako grejanje nije potrebno. To sve u "sbr" modu koji sam objasnio u prethodnom postu.

0

lavbanjalucki
bogoljub ivanic
"Šumadija"
Banjaluka

+21 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 13:26 - pre 115 meseci
Dakle,termoregulator radi u kombinaciji sa sobnim (ili nekim drugim)termostatom,ako sam dobro shvatio?

0

zeljezara
nema

Član broj: 279988
*.eblcom.ch.

+13 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 13:31 - pre 115 meseci
Pozz Lave.

Bas 3200 akumulacije.Svaka cast.

0

zmajdin
Zoran Majdin
novinar
Beograd

zmajdin
*.dynamic.sbb.rs.

+63 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 14:21 - pre 115 meseci
Citat:
lavbanjalucki:
Dakle,termoregulator radi u kombinaciji sa sobnim (ili nekim drugim)termostatom,ako sam dobro shvatio?

Baš tako.

0

lavbanjalucki
bogoljub ivanic
"Šumadija"
Banjaluka

+21 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 14:54 - pre 115 meseci
Citat:
zeljezara:
Pozz Lave.

Bas 3200 akumulacije.Svaka cast.

3250 litara,da budemo precizni.(Moj je najveći,ako ćemo da merimo)

0

NewUserNis
Niš

Član broj: 330311
*.dynamic.sbb.rs.

+6 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 20:20 - pre 115 meseci
Pozdrav svima
Jedno pitanje,postoji li mogucnost da se kod kotla compact 20 promeni (poveca) minimalna temperatura,trenutno je 50.Probao sam da promenim i kada se ukljucuje pumpa,namestio na 60 stepeni(TH 19),ali i on i dalje ukljucuje na 50 (samo je dodao oznaku za mesni ventil za koji nemam auto-regulaciju).Takodje ako neko ima detaljnije uputstvo sa znacenjem parametara u sistem meniju molio bih da ga nekako dostavi recimo u pp...unapred zahvalan!
Radijator Kraljevo -Compact 20

0

FelipE Pirot

FelipE Pirot
Član broj: 331264

+48 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 20:38 - pre 115 meseci
Pozdrav svima na forumu
procitao sam dosta na temu manja potrosnja peleta , stelovanje parametara i sl. pa sam pokusavao i sam da menjam neke parametre , ali se uvek vracao na isto , ili barem priblizno sto je bilo.
Naime , jednog dana sam sa parametrima dobijao i do 2 kg manje potrosnje da bi drugog dana sa istim parametrima dobijao i do 4 kg vecu potrosnju peleta u odnosu kada je potrosnja pala za 2 kg . ??? . Pa opet drugi parametri , i tako u krug . Na kraju bih rekao da dzaba nema vise nigde grejanja , mozda je to nekad i moglo ( kupis 2 tovara kamiona sa paletama za 3000din , pa cele zime samo bagas kotao i tako to ;-) ,), ali avaj prodje i to .
Ja sam kupio ove godine commo compact 21,5kw , i za sada i do sada nisam naisao nigde na njegove parametre , pretpostavljam da se pomalo razlikuju od obicnog commo-a jer je ovo ipak podrumska varijanta , zraci samo 1 kw toplote u prostoriji , i to najvise na cuncima .
Zato evo mojih parametara nadam se da ce nekome biti od koristi , a ako neko ima bilo kakav predlog kako da se smanji potrosnja ( moja je inace za nekih 12.5 h potrosi 1 dzak(15kg) + 6 kg peleta /+-2kg /, cetri paljenja i gasenja u toku dana : 1. 6:40-9:20 2. 10:20-13:10 3. 14:20-18:00 4. 19:00-22:10 )
rado cu da probam , unapred mu hvala !!!

load pelet -05
exhaust chimny 01
cadence cleaning 20'
duration ceaning 65''
coclea power 1 1.4''
c.p. 2 2.0''
c.p. 3 3.0''
c.p. 4 4.0''
coc.pow. 5 5.1''
exhaust engine 1 1550
e.e. 2 1800
e.e. 3 2100
e.e. 4 2400
exh.eng. 5 2650
pump treshold 44 'C

ne ostaje nikakva sljaka u gorioniku,mozda tek vrlo malo , inace je pelet 'neko pirotsko djubre od peleta' , topola,vrba u kombinaciji s pretrnulom bukom
Inace grejem neizolovanu kucu,samo je malterisana(jos nisam stigo do stiropora) 90m2 u osnovi , puna cigla/prizemlje 40cm,sprat cigla i po/ , alu prozori i vrata , kara-tavan. Ove sezone grejem samo sprat,prizemlje ne. Mozda saveti od gosp. ZMajdina,Boroa,Grejaca,drugih ljudi sa foruma...
Pozdrav svima , i srecan nam put ka utopiji ;)

Pitao bih samo gospodina Mladena Jovica posto se vidi da je bas dosta ulozio u dodatnu opremu (ako ne kosta barem polovinu celokupnog grejanja :) ) za koliko godina ce mu se vratiti ulozeno, gledano u potrosnji peleta . Vidi se da je covek Meraklija , ako nista drugo

0

FelipE Pirot

FelipE Pirot

+48 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 20:45 - pre 115 meseci
zaboravio sam samo da pitam
kada je voda u sistemu hladna , manometar pokazuje 1.3 bara a u radu se penje na cela 2 bara
Radijatore sam ozracivao vise puta i dopunjavao sistem bez da se tom prilikom ubaci vazduh, i opet u radijatorima se javlja vazduh , mada mi to ne pravi neki problem jer su celi topli. Mozda flexon u expanzionoj posudi ili ??? Kotao je pod garancijom.
Hvala unapred

0

mladen.jovic
Mladen Jovic
FK Novi Sad trener
FK Novi Sad
Kać, Novi Sad

mladen.jovic
Član broj: 330116
*.adsl-2.sezampro.rs.

+32 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 22:15 - pre 115 meseci
Citat:
FelipE Pirot:
Pozdrav svima na forumu
procitao sam dosta na temu manja potrosnja peleta , stelovanje parametara i sl. pa sam pokusavao i sam da menjam neke parametre , ali se uvek vracao na isto , ili barem priblizno sto je bilo.
Naime , jednog dana sam sa parametrima dobijao i do 2 kg manje potrosnje da bi drugog dana sa istim parametrima dobijao i do 4 kg vecu potrosnju peleta u odnosu kada je potrosnja pala za 2 kg . ??? . Pa opet drugi parametri , i tako u krug . Na kraju bih rekao da dzaba nema vise nigde grejanja , mozda je to nekad i moglo ( kupis 2 tovara kamiona sa paletama za 3000din , pa cele zime samo bagas kotao i tako to ;-) ,), ali avaj prodje i to .
Ja sam kupio ove godine commo compact 21,5kw , i za sada i do sada nisam naisao nigde na njegove parametre , pretpostavljam da se pomalo razlikuju od obicnog commo-a jer je ovo ipak podrumska varijanta , zraci samo 1 kw toplote u prostoriji , i to najvise na cuncima .
Zato evo mojih parametara nadam se da ce nekome biti od koristi , a ako neko ima bilo kakav predlog kako da se smanji potrosnja ( moja je inace za nekih 12.5 h potrosi 1 dzak(15kg) + 6 kg peleta /+-2kg /, cetri paljenja i gasenja u toku dana : 1. 6:40-9:20 2. 10:20-13:10 3. 14:20-18:00 4. 19:00-22:10 )
rado cu da probam , unapred mu hvala !!!

load pelet -05
exhaust chimny 01
cadence cleaning 20'
duration ceaning 65''
coclea power 1 1.4''
c.p. 2 2.0''
c.p. 3 3.0''
c.p. 4 4.0''
coc.pow. 5 5.1''
exhaust engine 1 1550
e.e. 2 1800
e.e. 3 2100
e.e. 4 2400
exh.eng. 5 2650
pump treshold 44 'C

ne ostaje nikakva sljaka u gorioniku,mozda tek vrlo malo , inace je pelet 'neko pirotsko djubre od peleta' , topola,vrba u kombinaciji s pretrnulom bukom
Inace grejem neizolovanu kucu,samo je malterisana(jos nisam stigo do stiropora) 90m2 u osnovi , puna cigla/prizemlje 40cm,sprat cigla i po/ , alu prozori i vrata , kara-tavan. Ove sezone grejem samo sprat,prizemlje ne. Mozda saveti od gosp. ZMajdina,Boroa,Grejaca,drugih ljudi sa foruma...
Pozdrav svima , i srecan nam put ka utopiji ;)

Pitao bih samo gospodina Mladena Jovica posto se vidi da je bas dosta ulozio u dodatnu opremu (ako ne kosta barem polovinu celokupnog grejanja :) ) za koliko godina ce mu se vratiti ulozeno, gledano u potrosnji peleta . Vidi se da je covek Meraklija , ako nista drugo
Ako od Nove Godine gas bude jeftiniji za 25%, a kvalitet bude zadovoljavajuci da za celu grejnu sezonu ne potrosim vise od 2000 m3, onda ne razmisljam i grejem se na gas. Ukoliko bude katastrofa da caj kuvam 15 minuta, onda cu na pelet. Ako nadogradim kucu, opet mogu nesto da kombinujem, ako ovo, ono, onda uvek imam mogucnost za bilo sta... Inace volim da nosim adidas i to samo najbolje i najskuplje modele... Ne zato da bih se kurcio, vec zato sto nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari, a volim da mi patike budu jako udobne i da dugo traju...
Ne mora nikada da mi se vrati ulozeno, ali bitno da ja uzivam u konforu koliko mogu i da ne razmisljam sta ako ne bude gasa ili peleta ili ne znam cega...meni ce da bude uvek onako kako mi odgovara...

[Ovu poruku je menjao mladen.jovic dana 23.11.2015. u 23:31 GMT+1]
Novi Sad,Kac
Kotao:Viadrus U22S(30KW)
Gorionik:B-Max Home 10-30KW
AT Centrometal 2xCAS 801
Razdelnik 3 kruga grejanja+TPV
Pumpa u kotl. krugu:Wilo Star RS 32/6
Pumpe u rad. krugu: 3xWilo Stratos Pico 30/1-6
Mesni i aut. u kotl. krugu:ESBE VRG 131+ESBE CRA 111
Mesni i aut. u rad. krugu:3xESBE VRG 131+ESBE CRC 141
Armatura i cevi:5/4 i Cu fi35
Radijatori:Faral Alba H500-190 reb+termoglave

0

FelipE Pirot

FelipE Pirot

+48 Profil

icon Re: Grejanje na pelet23.11.2015. u 22:58 - pre 115 meseci
Ne vezano za temu , i ja volim da nosim dobre i skupe patike , ali volim da ih menjam često, ne čekam da vidim koliko dugo traju ;)
Nisam imao losu nameru , neki zajednički cilj svima nama je da za što manje para prodjemo što bolje , valjda ? U tvom slucaju , na sve uloženo pitam samo kada će to da ti se vrati , tj vredi li toliko bacati novac na sve to da bi ustedeo , lupam, recimo pola tone godišnje. Ali , mogu i da razumem. Kad nesto radis radi kako valja i idi do kraja ;)
Imas li mozda neki savet za mene , Pozdrav i sve najbolje ti želim ;)

0

eetl
EEinzenjering

Član broj: 331022

icon Re: Grejanje na pelet24.11.2015. u 00:37 - pre 115 meseci
Citat:
zmajdin:

eetl

Uopšte uzev, ovde je velikin problem sa serviserima, onima koji su spona između proizvođača i korisnika. Bez obzira na to, Compact je izvrstan kotao. Termoflux takođe.

Da li je elektronika ova dva kotla slicna?
Da li su mogucnosti korisnickog podesavanja u menijima na strani domaceg?
Koji kotao moze odrzavati stabilno manju snagu?
Da li je tacno, da je jednostavnije odrzavanje/ciscenje Termofluxa, a da se on po potrebi moze koristiti i sa drvima, kada nema peleta?

0

zmajdin
Zoran Majdin
novinar
Beograd

zmajdin
*.dynamic.sbb.rs.

+63 Profil

icon Re: Grejanje na pelet24.11.2015. u 06:33 - pre 115 meseci
1. Slična jeste, ali nije ista: na Kompaktu je Tieme elekttronika, na Termofluksu MicroNova.
2. Tu su negde: Tieme ostavlja malo više prostora, ali ne nešto dramatično.
3. I u ovome su "tu negde" - cca 7 lW.
4. Opet "tu negde": održavanje je kod oba jednostavno, s tim da Termofluks može da guta i drva, a Kompakt ne.

0

elitemadzone.org :: TechZone :: Grejanje :: Grejanje na pelet
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic) (TOP topic, by vladd)
Strane: << < .. 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 8169403 | Odgovora: 18804 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.