Citat:
FelipE Pirot:
Pozdrav svima na forumu
procitao sam dosta na temu manja potrosnja peleta , stelovanje parametara i sl. pa sam pokusavao i sam da menjam neke parametre , ali se uvek vracao na isto , ili barem priblizno sto je bilo.
Naime , jednog dana sam sa parametrima dobijao i do 2 kg manje potrosnje da bi drugog dana sa istim parametrima dobijao i do 4 kg vecu potrosnju peleta u odnosu kada je potrosnja pala za 2 kg . ??? . Pa opet drugi parametri , i tako u krug . Na kraju bih rekao da dzaba nema vise nigde grejanja , mozda je to nekad i moglo ( kupis 2 tovara kamiona sa paletama za 3000din , pa cele zime samo bagas kotao i tako to ;-) ,), ali avaj prodje i to .
Ja sam kupio ove godine commo compact 21,5kw , i za sada i do sada nisam naisao nigde na njegove parametre , pretpostavljam da se pomalo razlikuju od obicnog commo-a jer je ovo ipak podrumska varijanta , zraci samo 1 kw toplote u prostoriji , i to najvise na cuncima .
Zato evo mojih parametara nadam se da ce nekome biti od koristi , a ako neko ima bilo kakav predlog kako da se smanji potrosnja ( moja je inace za nekih 12.5 h potrosi 1 dzak(15kg) + 6 kg peleta /+-2kg /, cetri paljenja i gasenja u toku dana : 1. 6:40-9:20 2. 10:20-13:10 3. 14:20-18:00 4. 19:00-22:10 )
rado cu da probam , unapred mu hvala !!!
load pelet -05
exhaust chimny 01
cadence cleaning 20'
duration ceaning 65''
coclea power 1 1.4''
c.p. 2 2.0''
c.p. 3 3.0''
c.p. 4 4.0''
coc.pow. 5 5.1''
exhaust engine 1 1550
e.e. 2 1800
e.e. 3 2100
e.e. 4 2400
exh.eng. 5 2650
pump treshold 44 'C
ne ostaje nikakva sljaka u gorioniku,mozda tek vrlo malo , inace je pelet 'neko pirotsko djubre od peleta' , topola,vrba u kombinaciji s pretrnulom bukom
Inace grejem neizolovanu kucu,samo je malterisana(jos nisam stigo do stiropora) 90m2 u osnovi , puna cigla/prizemlje 40cm,sprat cigla i po/ , alu prozori i vrata , kara-tavan. Ove sezone grejem samo sprat,prizemlje ne. Mozda saveti od gosp. ZMajdina,Boroa,Grejaca,drugih ljudi sa foruma...
Pozdrav svima , i srecan nam put ka utopiji ;)
Pitao bih samo gospodina Mladena Jovica posto se vidi da je bas dosta ulozio u dodatnu opremu (ako ne kosta barem polovinu celokupnog grejanja :) ) za koliko godina ce mu se vratiti ulozeno, gledano u potrosnji peleta . Vidi se da je covek Meraklija , ako nista drugo
Ako od Nove Godine gas bude jeftiniji za 25%, a kvalitet bude zadovoljavajuci da za celu grejnu sezonu ne potrosim vise od 2000 m3, onda ne razmisljam i grejem se na gas. Ukoliko bude katastrofa da caj kuvam 15 minuta, onda cu na pelet. Ako nadogradim kucu, opet mogu nesto da kombinujem, ako ovo, ono, onda uvek imam mogucnost za bilo sta... Inace volim da nosim adidas i to samo najbolje i najskuplje modele... Ne zato da bih se kurcio, vec zato sto nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari, a volim da mi patike budu jako udobne i da dugo traju...
Ne mora nikada da mi se vrati ulozeno, ali bitno da ja uzivam u konforu koliko mogu i da ne razmisljam sta ako ne bude gasa ili peleta ili ne znam cega...meni ce da bude uvek onako kako mi odgovara...
[Ovu poruku je menjao mladen.jovic dana 23.11.2015. u 23:31 GMT+1]
Novi Sad,Kac
Kotao:Viadrus U22S(30KW)
Gorionik:B-Max Home 10-30KW
AT Centrometal 2xCAS 801
Razdelnik 3 kruga grejanja+TPV
Pumpa u kotl. krugu:Wilo Star RS 32/6
Pumpe u rad. krugu: 3xWilo Stratos Pico 30/1-6
Mesni i aut. u kotl. krugu:ESBE VRG 131+ESBE CRA 111
Mesni i aut. u rad. krugu:3xESBE VRG 131+ESBE CRC 141
Armatura i cevi:5/4 i Cu fi35
Radijatori:Faral Alba H500-190 reb+termoglave