Citat:
Sprečo: O formulama i njihovom značenju razmišljao sam dublje i temeljitije od Ivana, Odina i Nedeljka zajedno. Navedena dva iskaza samo su po nečemu jednaki i dobro razmisli po čemu.
Ta dva izraza nisu isto i svaki trebaš posebno razmatrati i analizirati.
Lako ti mogu pokazati da nisu jednaki, odnosno po čemu jesu isto , a po čemu nisu isto (nije isto dvaput roditi trojke i triput roditi dvojke, ako ne vjeruješ pitaj žene koje se porađaju).
Zato, što sam o Ajnštajnovim i Lorencovim formulama razmišljao dublje i temeljitije od samog Ajnštajna (jesam li skroman?!), tvrdim da se Ajnštajnove ili Lorencove veličine mogu iskazati pomoću "izmjerene dužine l_0 " jednako dobro i valjano pomoću bilo kojeg od sljedećih "faktora":
1.)

ili
2.)

.
To što Nedeljko Stefanović ovo naziva "lupetanje" nimalo neće promijeniti fizičku, geometrijsku i logičku istinu "algebarskog iskaza geometrijskog opisa fizičkih zbivanja", koje izračunam (formulama) i nacrtam (prikažem crtežima i slikama), koristeći jedan - "priznati", ili drugi - "nepriznati", "faktor".
A cuj Spreco ja vidim da tu uopce nije problem fizika vec matematika, posto ti ne priznas matematicki aparat. Molim te nemoj usporedivati matematiku
i zene :). Pazi, asocijativnost, distributivnost, komutativnost su valjane matematicke osobine. E sad ono sto sam ti htio pokazati a vezano uz proslu
poruku.
Uzmimo za primjer ovkakv izraz: v=s/t
Sta kaze matematika za njega?
Pa nista previse, kaze da nazivnik u razlomku nesmije biti nula je nije definirano djeljenje nulom.
Za matematiku v, s i t su samo varijable, brojevi, nista drugo.
Takoder s=v*t i t=s/v su ista stvar.
E a sta kaze fizika?
Pa za pocetak uzima sva pravila matematickog aparata, znaci i dalje vrijede sva pravila kao i u
matematici (zabranjeno dijeljenje nulom, postupci rada sa jednadzbama.....). Medutim u fizici smo
se dogovorili da v oznacava brzinu, da s oznacava put koji mjerimo u metrima, a metar je SI jedinica.
Takoder t je dogovorena oznaka sa vrijeme a osnovna jedinica u SI sustavu je sekunda.
I sta smo na kraju dobili? Od 3 varijable bez znacenja dosli smo do formule za jednoliko gibanje.
Ono sto sam ti htio pokazati da fizika nije nista drugo nego matematika koja samo varijablama dodaje
fizicko znacenje i smisao te eventualno dodaje neke druge restrikcije.