Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Ekonomično grejanje i kuvanje

elitemadzone.org :: TechZone :: Grejanje :: Ekonomično grejanje i kuvanje

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 52358 | Odgovora: 43 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 804+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje12.01.2011. u 16:02 - pre 130 meseci
Citat:
Darko Nedeljković:Ventilator o kojem pricam mogao bi biti ili usisni (na vrhu dimnjaka) ili protocni (na ulasku cevi u dimnjak, ili bilo gde u dimnjaku ako ga je negde zgodno ugraditi). On bi se koristio u kombinaciji sa mnoooogo cevi, koje bi uzele svu toplotu iz dima. Energija koju ventilator potrosi, bila bi visestruko manja od one koja bi se mogla dobiti oduzimanjem toplote iz dima. Toplota bi se mogla oduzeti sve do sobne temperature.


Odgovor iz drugog foruma:

Citat:
Ovo je citat iz prvog posta na ovoj stranici o vrsti lozista kojem pricamo. Ili ne pricamo o takvom nacinu rada ?

Navedeni proizvod kotao tipa FK kako se navodi u tehnickom uputstvu za montazu i upotrebu ne radi uopste na ovim principima, nema odsisni ventilator, nema lambda sondu niti elektroniku koja regulise proces sagorevanje.

FK je rekao bih klasicni kotao bez regulacije rada povratnom spregom, i to je tzv. klot - bez obavezne pratece opreme koja je nuzno neophodna da bi se pustio u rad.

Na stranici 11 sa http://www.radijator.rs/products/tehuputstvo2.pdf

je popis i shema povezivanja te pratece opreme uz izuzetak da je solarni kolektor opcija koja nije nuzna za rad kotla.

Koliko kosta prema tvojim informacijama takav komplet kotla sa opremom, uz prosecnu cenu ugradnje ukljucivo i fazu pustanja u rad?

Okvirna cena koju sam naveo navode vlasnici sistema sa kotlom uz lambda regulaciju u Austriji i Sloveniji, materijal + rad, a to je jedini reper koji je meni dostupan. Ne znam za domaca iskustva ni da li kod nas ima upotrebi takvih sistema.

Ovaj sistem FK kotla sa uduvavanjem primarnog vazduha sam probao, i po mom iskustvu ima nekoliko jasnih mana u praksi:

- posto je pod natpritiskom unutar lozista nema prirodni dovod vazduha za sekundarno sagorevanje cime bitno opada stepen iskoriscenja goriva

- svako otvaranje bilo kojih vrata lozista u toku rada dok radi ventilator obavezno dovodi do zadimljavanja prostorije i izlaska otrovnih izduvnih gasova

- mora da se iskljuci kotao kada se dodaje gorivo

- ne postoji pouzdana informacija o samom efektu sagorevanja, sastavu izduvnih gasova osim posredno preko temperature na izlazu iz kotla (pri cemu se potpuno gubi informacija sta se dalje desava u sklopu dimnjaka i stepenu hladjenja dimnih gasova tj. kondenzacije.

Kod novijih sistema sa odsisnim ventilatorom na kraju putanje dimnih gasova uz ugradjenu sondu za merenje sadrzaja kiseonika (lambda sonda kao kod automobila) otpadaju ili su skoro zanemarive mane gore navedene.

Racunar prati sastav izduvnih gasova i mnogo preciznije upravlja procesom sagorevanja tako da kondenzacija moze da se prakticno izbegne odrzavanjem kotla uvek u rezimu najboljeg moguceg sagorevanja.

Ja sam navodio cenu za takav kotao - grejni sistem imajuci u vidu citirani tekst ideje sa drugog foruma znaci ventilator odvoda vrelih dimnih gasova nakon sagorevanja a ne ventilator dovoda hladnog obicnog vazduha.

Koliko znam cena jednog i drugog tipa ventilatora se dosta razlikuje.

Inace, svakako pozdravljam domaci (u uputstvu pise Berreta, Italija) ? razvoj na poboljsanju efikasnosti rada i ekologije kotlova za primenu cvrstih goriva.


===================================================================================

Radijator Kraljevo nudi i kotao serije GR, kako oni zovu gasogenerator koji najpribliznije odgovara opisanom procesu sagorevanja sa visokim stepenom iskoriscenja tvrdog goriva.

http://www.radijator.rs/products8.htm


Citat:
Kod kotla serije GR dimni gasovi se dejstvom centrifugalnog ventilatora vode vertikalno nadole, ispod ložišta, u prostor ispunjen odlivcima od sivog livenog gvozda i specijalnih keramičkih masa. U tom prostoru koji se vremenom zagreje do visokih temperatura dimni gasovi dodatno sagorevaju, tako da imamo dodatno i potpunije sagorevanje goriva. Ovo je princip poznat kao pirolitički. Potvrda da dimni gasovi zaista potpunije sagorevaju je modronarandzasti, gotovo plavi plamen koji može da se vidi kroz okular donjih vrata. Pri korišćenju punog drveta, procenta vlažnosti ispod 25%, procent iskorišćenja serije GR je 90%.

GR kotao mora da radi u režimima pune snage, tako da je njegovo priključenje na instalaciju nemoguće bez akumulatora tople grejne vode AK.

• Visok stepen iskorišćenja od 90% je sigurno i potvrda vrlo niske emisije štetnih materija i gasova u okolinu sto je prednost GR konstrukcije u odnosu na sve ostale.

• Štelovanje količine primarnog i sekundarnog vazduha je ručno.

• Obavezna upotreba akumulatora tople grejne vode omogućava kontrolu celog procesa sagorevanja čvrstog goriva.


Uputstva za montazu i upotrebu nije ponudjeno na sajtu, kao ni karakteristike elektronskog upravljanja.

S obzirom da je stelovanje vazduha kako primarnog tako i sekundarnog rucno verovatno nema ni automatike sa povratnom spregom u ponudi za potpuno samostalan automatski nadzor procesa sagorevanja.


 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 292
*.dynamic.isp.telekom.rs.+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje12.01.2011. u 22:29 - pre 130 meseci
Citat:
eloiza[Ovu poruku je menjao eloiza dana 11.01.2011. u 12:00 GMT+1]Da eloiza tako izgleda ćunak, a peć sa svih strana ima zalemljene vertikalne profile, bitno je da se pomogne cirkulacija toplog vazduha. Na smederevcu ili bilo kom šporetu se može staviti oklopljeni ćunak u obliku slova S koji će sa jedne strane imati ventilator, a na drugoj strani se taj zagrejani vazduh može sistemom ćunaka provesti u drugu prostoriju. U istu svrhu se može oklopiti štediša.
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 804+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje13.01.2011. u 01:46 - pre 130 meseci
Citat:
dishi68:....a peć sa svih strana ima zalemljene vertikalne profile......

To već otežava situaciju pre svega finansijski jer zahteva veće troškove kupovinom MNOGO limova i zahteva MNOGO varenja.

Citat:
dishi68:...Na smederevcu ili bilo kom šporetu se može staviti oklopljeni ćunak u obliku slova S koji će sa jedne strane imati ventilator, a na drugoj strani se taj zagrejani vazduh može sistemom ćunaka provesti u drugu prostoriju....

Slovo "S"?????!!!!!?????

Citat:
dishi68: ....U istu svrhu se može oklopiti štediša.

O tome sam već razmišljao, ali sam odustao iz ovih razloga:

Citat:
[url]eloiza[/url]: 

Citat:

.......a temperatura dimnog gasa na izlazu iz šporeta, a pre ulaza do solundara, je bila oko 180 step. C uz intenzivno loženje.....

............

Tu ste u pravu što se tiče "...dodate kojekakve cevi i kanali koji uzimaju toplotu iz dima, isti princip kao tzv. štediša koji se kod nas prodaje i rado dodaje na odvod dima...". Imam i ja štedišu i da, iako snižava temperaturu dimnih gasova za oko 20 do 50 step. C (temperatura dimnog gasa posle štediše je oko 95 do 120 step. C), nisam zadovoljan jer imam utisak da nije dovoljno efikasan za dodatno grejanje iste prostorije (vel. 6 x 4 m) gde je šporet, tj. da je jedva podnošljiv boravak za vreme spoljašnjih niskih temperatura od -10 pa na niže step. C.

Razmišljao sam i ja da dodam ventilator za štedišu tj. da obmotam štedišu limom, unutra stavim dve prepreke radi bolje razmene toplote sa vazduhom, ali sam odustao nakon najnovijih rezultata merenja temperature dimnog gasa posle štediše jer temperatura dimnog gasa na izlazu iz odžaka ne sme da bude ispod 120 - 150 step. C da se ne bi stvorili talozi gara što se meni na žalost i dešava, pa sam prinuđen da svake dve nedelje kompletno očistim i šporet, i štedišu i solundar.


Citat:
Osim H2O i CO2 kao proizvoda idealnog sagorevanja nastaje i citav niz drugih produkata a jedan od njih je kreozot.

..................................

Pomenuti kreozot je materija koja ostaje u dimnim gasovima nakon sagorevanja drveta i ne moze da sagori / da se oksidise.

.................................

Pa ako ohladimo dimne gasove toliko da imamo kondenz u obliku cvrstih cestica imamo trajan problem, a jeste dobili smo i bolje iskoriscenje goriva.

Da bi izbegli ostecenje dimnjaka koje sigurno nastaje talozenjem kreozota (i drugih hemijskih spojeva) moramo kao neophodan uslov odrzavati temperaturu dimnih gasova u celoj visini dimnjaka iznad temperature kondenzacije za dato gorivo (citati vrstu drveta).

U praksi je to obicno negde iznad 210 C.

........................................

Talog kreozota je veoma eksplozivan a dimnjak natopljen talozima se lako samozapali (cak i eskplodira) sto dovodi do njegovog unistavanja.


 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 292
*.dynamic.isp.telekom.rs.+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje13.01.2011. u 19:51 - pre 130 meseci
Treba varenja ali može i otpadni lim.

Slovo S može se napraviti, (ustvari već je napravljen), od čunka ili rebrastog aluminijumskog savitljivog ćunka za aspirator.

Takav kalorifer je već napravljen
 
Odgovor na temu

Darko Nedeljković

Član broj: 191820
Poruke: 1631
*.mts.telekom.rs.+2053 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje13.01.2011. u 21:48 - pre 130 meseci
Pustite varenje i izmisljanje tople vode. Najvecu povrsinu daju a najlaksi su za pravljenje cunkovi od dva bureta:
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 804+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje13.01.2011. u 22:04 - pre 130 meseci
Citat:
Darko Nedeljković: Pustite varenje i izmisljanje tople vode. Najvecu povrsinu daju a najlaksi su za pravljenje cunkovi od dva bureta:

Šta je to na slici?
 
Odgovor na temu

Darko Nedeljković

Član broj: 191820
Poruke: 1631
*.mts.telekom.rs.+2053 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje15.01.2011. u 11:17 - pre 130 meseci
To je cunak. Sastoji se od dva bureta, veceg i manjeg. Unutrasnja povrsina manjeg bureta emituje toplotu. Prostor izmedju spoljasnje povrsine manjeg i unutrasnje povrsine veceg je prostor kroz koji prolazi dim. Spoljasnja povrsina veceg bureta isto emituje toplotu. Tako se kroz uzan prolaz izmedju 2 bureta postize velika brzina protoka izduvnih gasova a istovremeno se postize i ogromna dodirna povrsina, a ne gubi se efikasnost kao kod resenja koje je prethodno predlozeno.
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 804+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje15.01.2011. u 11:24 - pre 130 meseci
OK!

Da li možete da mi navedete link odakle ste uzeli sliku?

Zahvaljujem.
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 292
*.exe042.net.+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje15.01.2011. u 13:13 - pre 130 meseci
jedan moj drug ima mini pec na drva Spasoje Čačanske firme cini, nego nigde nema slike, na sajtu stoji u cini muzej.
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 292
*.exe042.net.+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje15.01.2011. u 13:22 - pre 130 meseci
jedan moj drug ima mini pec na drva Spasoje Čačanske firme cini, nego nigde nema slike, na sajtu stoji u cini muzej.
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 804+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje15.01.2011. u 13:36 - pre 130 meseci
Poznat mi je taj mini šporet Spasoje - proizvođač CINI - Čačak:No, ne znam šta ste time hteli reći.

[Ovu poruku je menjao eloiza dana 16.01.2011. u 00:57 GMT+1]
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 292
*.dynamic.isp.telekom.rs.+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje16.01.2011. u 00:41 - pre 130 meseci
Citat:
eloiza: Poznat mi je taj mini šporet Spasoje - proizvođač CINI - Čačak:No, ne znam šta ste time hteli reći.

[Ovu poruku je menjao eloiza dana 16.01.2011. u 00:57 GMT+1]


Htedoh reći, da ne bilo loše nabaviti veću fotku, gde bi se video princip sagorevanja i tehnički podaci itd.
 
Odgovor na temu

Darko Nedeljković

Član broj: 191820
Poruke: 1631
*.mts.telekom.rs.+2053 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje16.01.2011. u 08:59 - pre 130 meseci
To je standardni sporet efikasnosti ~30%. Mi ovde pricamo o iskoriscenju energije u rasponu od 50% do 100%.
 
Odgovor na temu

Darko Nedeljković

Član broj: 191820
Poruke: 1631
*.mts.telekom.rs.+2053 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje16.01.2011. u 09:00 - pre 130 meseci
Citat:
eloiza: OK!

Da li možete da mi navedete link odakle ste uzeli sliku?

Zahvaljujem.

http://www.bioenergylists.org/.../Heating%20Stoves%20LO-RES.pdf
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 292
*.dynamic.isp.telekom.rs.+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje25.02.2011. u 23:31 - pre 128 meseci
Evo šta treba uraditi da bi dobili drugostepeno sagorevanje.


http://www.youtube.com/watch?v...j8&feature=player_embedded

I još po nešto

 
Odgovor na temu

tihi2
Novi Sad

Član broj: 254648
Poruke: 1601
*.dynamic.isp.telekom.rs.+93 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje26.02.2011. u 08:41 - pre 128 meseci
Baš lepo i poučno. Retko ko misli o tome. Svi smo, kao, rođeni sa znanjem kako se loži. A vredi poslušati.
Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 804+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje26.02.2011. u 09:06 - pre 128 meseci
Da li može neko pisanim tekstom tu da prenese suštinu sekundarnog sagorevanja odnosno drugostepenog jer ne znam engleski.
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 292
*.dynamic.isp.telekom.rs.+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje26.02.2011. u 09:40 - pre 128 meseci
Slabo znam engleski, ali ukapirao sam da ložište mora biti super vruće, a to se postiže onim ciglama valjda su su šamotne, zatim se pri vrhu peći dovodi već ugrejan vazduh, s kojim se vrši dodatno sagorevanje nastalih gasova.

Evo još nekih kombinacija.

Wood gas stove u čarobnoj peći.


Jednostavna proizvodnja gasa iz drveta u kučnoj varijanti.

 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 804+9 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje26.02.2011. u 10:03 - pre 128 meseci
Citat:
dishi68: Slabo znam engleski, ali ukapirao sam da ložište mora biti super vruće, a to se postiže onim ciglama valjda su su šamotne, zatim se pri vrhu peći dovodi već ugrejan vazduh, s kojim se vrši dodatno sagorevanje nastalih gasova.

Savršeno sam te razumeo, samo sam hteo biti 100% siguran.

Već imam ideju da napravim skroz novi šporet smederevac sa rernom od crnog lima na bazi ROCKET stove-a (estetika mi nije važna, važna je funkcionalnost) i da sa jednim punjenjem drva ima da traje, nadam se, najviše 12 sati a da ne izgubi efikasnost što se tiče grejanja prostorije i kuvanja uopšte.
 
Odgovor na temu

mitebo
sasa milic
limar,metalprom
zajecar

Član broj: 271871
Poruke: 83
*.adsl.eunet.rs.+4 Profil

icon Re: Ekonomično grejanje i kuvanje27.02.2011. u 00:57 - pre 128 meseci
o svemu sto ste pricali uopste mi niste jasni sta je vas cilj.ljudi shvatite sve je izmisljeno.lepo je truditi se i to cenim i postujem ali cini mi se da ovde neki idu u pogresnom smeru i dzabe trose materijal.to sto pricate da cunkove za vise iskoriscenja toplote,stavite stedisu i to je to.ili ajde da napravimo cunkove po celoj kuci i onda ce grejati mnogo vise jos ventilator kad ubavimo to ce biti strava.eloiza na sporetima se rerna greje do 300c kako mislis da ce ono tvoje cudo zagrejati rernu ako ti je temperatura na cunku 180c.i sta kada se napravi pepeo u lozistu sta ce vuci toplotu u cunak.ljudi pricate o ekonomicnosti i boljem ucinku sporeta, ja sam napravio sporet za parno grejanje koji greje 100m2 sa potrosnjom drveta od 12m3 za zimsku sezonu i to je po sobama cele zime 25c. nisam mnogo razmisljao o boljem iskoriscenju obicnog sporeta na drva jer sam ja vise za sporete i kotlove za parno grejanje,ali evo dacu vam jedan predlog kako bi mozda malo poboljsali odavanje toplote kod obicnog sporeta.na primer izbacite gusanu resetku i kroz ceo sporet postavite cevi.ali tako da krajevi cevi budu izvan sporeta.pregrada kod lozista prema rerni isto napravite od cevi i isto da izlaze van sporeta.pokusajte da iskoristite tako sav prostor u sporetu ali nemojte da preterujete i da menjate mnogo standardne mere da ne bi doslo do nekih gresaka.cevi neka budu odvojene jedna od druge da bi se nesto toplote oslobadjalo i na spoljnom limu sporeta.posto ovako ne bi postojao samot za zastitu emajliranih delova sporeta,sporet bi se morao malo drugacije konstruisati ali to sada ne mogu da objasnjavam.puno pozdrava
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Grejanje :: Ekonomično grejanje i kuvanje

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 52358 | Odgovora: 43 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.