Citat:
plague:
@2012 Koje algoritme koristis za predvidjanje? Mislim, ne trazim konkretan algoritam nego koji tip? Da li si primenio logic regression iz Machine Learning ili nesto drugo?
Da bih mogao da ti odgovorim na pitanje koje na prvi pogled izgleda jednostavno, ali je u pozadini malo kompleksnije moramo prvo objasniti nekoliko veoma vaznih stvari koje se ticu kako tvog pitanja, a posebno dela o Machine Learning-u, a takodje i dela koji se odnosi na sportske dogadjaje koji su po svojoj prirodi malo komplikovaniji .
Prvo, ako podjemo od toga sta je Machine Learning ili da je to jedna nauka (naucna disciplina) koja se bavi izgradnjom/stvaranjem/pravljenjem prediktivnih modela koji ce na osnovi poznatih pokazatelje (nazovimo to empirijski pokazatelji ili podaci merenja i opservacije, a ako ih malo obradimo i a posteriori verovatnoca) i na osnovu tih podataka izgradnja modela predvidjanja buducih desavanja sa nepoznatim podacima onda dolazimo do klasicne statistike sa teorijom verovatnoce.
Ako tome dodamo upotrebu kompjutera koji ce samo brze racunati od nas i nista vise od toga onda dolazimo do novog naziva koji je poznat kao Machine Learning. U tom slucaju moj odgovor je DA, koristim Machine Learning-a, medjutim sta zleim da kazem da svi elemente koji se koriste u Machine Learning su ustvari elementi klasicne statisticke analize.
Kako sam ja vise pristalica “stare skole” ja jos uvek kazem da ja koristim statisticku analizu za predvidjanje i modeliranje.
E, sad dolazimo do jednog novod momenta a to je deo koji se odnosi na modeliranje ili onaj deo koji se tice finansija. Ovde se na osnovu prethodnih statistickih analiza gradi modej upravljanja rizikom jer rasporedom uplata moramo optimizirati ili jos prostije receno kompenzovati rizik promasaja, jer promasaji su neminovnost.
kad sve to saberemo onda vec ulazimo u takozvani portfolio menedzment jer komotno mozemo svaku uplatu ili svaki iznos primljenog novca posmatrati kao jednu kratkorocnu hartiju od vrednosti.
Sto se tice Logic regression , ako se drzimo striktne forme onda ne znam sta da kazem, ali ako uzmemo da se ipak radi o analizi binarne zavisnosti i analizom varijabli, uzoraka i uporedjivanju onda da kazemo da je odgovor DA samo dosta modifikovano .
Sve pocinje od pravilne opservacije, pravilnog sortiranja i grupiranja podataka, a onda polako ide ka obradi i na kraju izvrsim nekoliko Monte Carlo simulacija cisto da vidim neki uslovno recen raspon kretanja ocekivane zarade i eventualnog gubitka.
Ako te jos nesto zanima slobodno pitaj.