Citat:
superbaka:
da bi napravio preciznu smesu, treba da imas znanja o potrebama odredjene kategorije zivotinja, i te podatke koje trazis... ne znam za net, ali tih podataka ima recimo u praktikumu za predmet Ishrana domacih zivotinja sa veterinarskog fakulteta...
da li taj praktikum sadrzi oboje - i podatke o sastavu biljaka i bioloskoj vrednosti, kao i potrebama zivotinja? Jer jedno bez drugog meni ne znaci nista.
Citat:
ne vidim razloga zasto bezis od potpunih smesa (koncentrata), kad je kod nasih proizvodjaca to sve organsko, tj. oni samelju sve sto bi i ti samleo i upakuju u dzak...
Pa pretpostavljam da onda identicna jaja imam da kupim u C marketu za sitne pare, pa se gubi smisao drzanja kokoski u zadnjem delu dvorista. Tezim tome dadobijem zdrava jaja a nije toliko bitno da li ce da izadju 10, 20 ili 30 dinara po komadu... kad moja devojka moze da kupuje neki tonus hleb za 300 dinara po kilogramu, gde je logika da se skrtari na jajima... Ne mora da ih bude mnogo, sasvim je ok da imam 3 jajeta dnevno, razmisli sam, malo je porodica koje potrose vise od 100 jaja mesecno...
Sklon sam misljenju da je za prirodna jaja neophodno ispostovati 3 uslova:
- prirodno poreklo kokoski, znaci ne GMO nego stare rase domacih kokoski u idealnom slucaju izlezene na prirodni nacin, ispod kvocke
- zivot u prirodnim uslovima, znaci ne kao na farmi da kokoska u zivotu ne vidi nebo i ima par decimetara kvadratnih zivotnog prostora, vec da zivi na otvorenom, u travi i medju drvecem
- ishrana onakvom hranom kakvu divlja ptica moze da nadje u prirodi, a to je po mom misljenju zrnevlje i hrana. Nekako mi pije vodu prica da ptica ne moze da svari zrnevlje kojem je kao preteznoj hrani prilagodjena tokom milion godina evolucije... gde ptice u prirodi mogu da nadju mlevenu hranu?
Citat:
sto se tice zrnevlja i sena.... kokoske ne vare celulozu, pa se zato zrnevlje melje radi bolje iskoriscenosti jer je spoljni omotac vecinom od celuloze, pa je sasvim normalno da cela zrna samo prodju kroz digestivni trakt nesvarena...
Ovo se jednostavno ne dogadja u prirodi. Ja kokoskama dajem iskljucivo integralno zrnevlje vec godinu dana i one su zive i zdrave. Visok sadrzaj energetskih materija omogucava im da provedu zimu na otvorenom, uz minimalan zaklon od vetra i kise nocu, nista topliji od onog koji bi mogle naci u prirodi. Zive bez ikakvih lekova i hemikalija a smrtnost ne postoji.
Ipak, i ja sam zabrinut zbog celuloze. Razmisljam da im narednih dana kupim lucerkino brasno i samo time ih hranim mesec-dva, da vidim kako ce se pokazati, na prvi pogled po sastavu deluje bolje od kukuruza. Znam da u prirodi ptice ne mogu naci lucerkino brasno, ali ako zasejem lucerku ona treba da ostane tu sledece 3 godine, bez veze je da zasejem pa ako nisam zadovoljan preorem posle par meseci... Osim toga lucerka bi trebalo da je odlicna za popravljanje kvaliteta zemljista - taj deo placa se koristi za bastu poslednjih 30 godina, pa je kvalitet zemlje opao a pojavili su se za baste karakteristicni korovi u ogromnim kolicinama, pa sam sklon misljenju da ce lucerka prirodnim putem da ih iskoreni zbog cestog kosenja koje ti korovi ne trpe. Nadam se da su posle ovoga jasnije moje potrebe, nekakav kompromis izmedju useva za popravljanje zemljista i dobre hrane za ptice, pa ako neko ima bolju ideju slobodno neka kaze.