Prvo, parkiranje na trotoaru je zabranjeno, a uopste ne postoji znak kojim bi se ta zabrana jos jednom potvrdila. Ako postoji plavi znak sa belim P to znaci da je parkiranje na trotoaru dozvoljeno i tu ispod obicno postoji dodatna tabla koja ilustruje u kako je dozvoljeno parkirati (pola na kolovozu pola na trotoaru ili sasvim na trotoaru. Time sto si potvrdio da znak ne postoji, ti si sebe osudio na kaznu. Okrugli znak sa plavo-crvenom krstacom se ne odnosi na trotoar vec na kolovoz. Cudo jedno kako je neko delio ljudima vozacke dozvole a da nisu naucili saobracajne znakove.... Dakle da pojasnim:

Gornji znak se odnosi iskljucivo na kolovoz. Ako ga nema, zaustavljanje je dozvoljeno, a ako ga ima onda je zabranjeno.
Donji znak se odnosi iskljucivo na trotoar. Ako ga nema, parkiranje zabranjeno, a ako ga ima, parkiranje je dozvoljeno.
Ja da sam sudija, ja bih za takvo neznanje gledao ako je ikako moguce da ti trajno oduzmem dozvolu, pa da ides u auto skolu da polazes ponovo.
A sada drugo, ti se zalis da tebi policajac nije omogucio da prodjes jeftinije tako sto ce ti dati papir u ruke i sto ces platiti u roku od 8 dana? Pod pretpostavkom da si ti zaista zeleo da platis pola kazne, a nisi imao nikakvu sansu da to uradis, to jeste neprijatna situacija i meni je zao sto si bez potrebe ostao bez nekoliko crvenih. Ta mogucnost je uvedena radi obostrane ustede - tebi manja kazna, a drzavi manji trosak jer nema zasedanja sudije, nema zapisnicara, nema svedoka, nema presude. Tu bih ja bio u potpunosti na tvojoj strani da si ti na samom pocetku protestovao, insistirao da se sudjenje ne odrzi nego da se omoguci da platis pola kazne, cak mi se cini da u zakonu stoji da je pre pocetka sudjenja moguce sklopiti sporazum o priznanju krivice i odreci se svake odbrane pod uslovom da se kazna prepolovi. Medjutim sta - ti aktivno ucestvujes u sudskom procesu, dajes izjave, pominjes znakove, trazis suocenja i tek na kraju kad ishod nije po tvojoj volji ti se setis da si na pocetku mogao proci upola jeftinije?! E, pa takvim redosledom nece da moze. Drzava je na tebe ulupala veliki trosak, omogucila ti je sve moguce prilike da se odbranis, ti u tome nisi uspeo i razumljivo sledi ti puna kazna, nema mogucnosti da sad kazes "e, hajte da ne odrzavamo sudjenja i ne pravimo troskove", kad su sudjenja odrzana i troskovi napravljeni.
Sve u svemu, moj savet za onog ko je bez svoje krivice ostao bez mogucnosti da plati pola kazne je da PRE POCETKA SUDJENJA od sudije trazi da mu se omoguci pravo koje u takvoj situaciji optuzenim ljudima pripada, a njemu nije pripalo. Naravno, da se procita zakon o prekrsajima i prouce vazni delovi kao sto su sporazum o priznanju krivice i povracaj u predjasnje stanje - to je nekoliko recenica pa ne vidim zasto bi se neko informisao na forumu od ljudi koji su uglavnom laici sa mozda pogresnim shvatanjima, umesto da sam procita tih nekoliko recenica i iz njih zakljuci da li ima neko pravo ili ga nema.