Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kamena ploča za picu

elitemadzone.org :: TechZone :: Bela tehnika :: Kamena ploča za picu

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 2177 | Odgovora: 54 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2091



+586 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu12.02.2021. u 14:59 - pre 18 dana i 17h
Kad se već rotira, bolje je ovako: https://youtu.be/PR4gh0EKdB0
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
Poruke: 517
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: dusanboss


+568 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu12.02.2021. u 21:37 - pre 18 dana i 10h
Da, bolje ako imaš piceriju. Ako hoćeš da ispeceš picu, dve (ko što ja uglavnom radim)... ne znaam koliko ti se isplati ovolika peć. Razmišljao sam ja i da zidam pećnicu, ali je apsolutno ne praktično za moje ili za potrebe većine privatnih koristika. Treba ti 2 sata da je zagreješ, ako ložiš drvo možda i duže plus ostale komplikacije koje idu sa drvetom.
Onako nešto od tankog lima sa što manje termalne mase je super. Narvno uvek će zidana peć biti bolja ipak nije nikako opravdana za kućnu upotrebu.
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2091



+586 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu13.02.2021. u 06:25 - pre 18 dana i 1h
Video sam negde na YT (ali sad je teško naći) nešto manju nazovi-peć, više mi je ličilo na one zidanje roštilje, vatra je npr. sa leve strane, a na desnoj postavljena manja okrugla ploča koja se okreće, praktično princip kao kod ovih većih kamenova koji se okreću, ali praktično pogodno za jednu ili dve pice, i za proces pečenja potrebno je više krugova. Ali, nigde naći taj klip :(
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

mrkii

Član broj: 60791
Poruke: 502
87.116.167.*



+841 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu13.02.2021. u 10:04 - pre 17 dana i 22h
Sinoć sam napravio najbolju picu iz rerne do sada:
- testo napravio dan unapred, a pre upotrebe stajalo još dva sata na radnoj ploči (to mi je rekao jedan pica majstor, da je najbolje da se napravi što ranije)
- testo nije klasično (brašno, so voda, kvasac) već ima i jedno jaje i jogurt, što mekše je moguće, prilično lepljivo. Sa klasičnim testom pica mi je nekako hlebasta.
- zagrejao rernu sa plehom na 250 (rerna je obična, sa gornjim i donjim grejačem... jedva čekam novu rernu sa ventilatorom da probam)
- izvadio pleh, prebacio picu na pleh (pica na pek papiru) i vratio u rernu (nisam žurio, oko 30 sekundi)
- pleh stavio skroz dole da se bolje zapeče dno pice, stajalo oko pet minuta
- prebacio pleh skroz gore i zapekao gornju površinu oko 2-3 minuta.
- prošli put sam stavio picu samo dole i čekao da se zapeče i gornji deo (što je teško jer je gornji grejač daleko), rezultat je bio da je dno pice bilo prepečeno. Rerna sa ventilatorom mislim da rešava taj problem (prema uputstvu za rernu, pica program, pica se peče u donjem delu i ventilator vrti vreo vazduh i peče površinu)
- i da ne zaboravim, kačkavalj sam stavljao tek kad je pica gotova i van rerne, pospem i on se otopi za minut
- Jedina mana, po mom ukusu, je što je dno ispalo prilično čvrsto (ispečeno). Probaću sledeći put da skratim prvu fazu kada je pica skroz dole. Znam da je cilj cele ove priče da pica bude odozdo lepo pečena, ali ja lično više volim kada je pečena ali mekana, da se parče onako savija dok se drži
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 15619



+2796 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu13.02.2021. u 11:49 - pre 17 dana i 20h
ja sam juce pekao na samom dnu rerne bez pleha a picu stavljao i pekao na pek papiru.

To mi je do sada najbolje resenje, pleh necu vise koristiti a bez papira je tesko ubaciti picu.

Moja rerna ima 3 grejaca i dupli turbo (2 ventilatora) i opet ne dobijam res pecenu donju stranu, ali opet bolje pecenje od ovoga ne umem da postignem.

Testo kao sto rekoh pravim u masini 400g brasno 200ml vode, kvasac, secer, ulje, so, masina testo tri puta greje i podize

Kod testa je jako bitna vrsta brasna koja se koristi i tacna kolicina vode.

Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
Poruke: 517
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: dusanboss


+568 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu13.02.2021. u 13:43 - pre 17 dana i 18h
Citat:
mrkii:
Sinoć sam napravio najbolju picu iz rerne do sada:
- testo napravio dan unapred, a pre upotrebe stajalo još dva sata na radnoj ploči (to mi je rekao jedan pica majstor, da je najbolje da se napravi što ranije)
- testo nije klasično (brašno, so voda, kvasac) već ima i jedno jaje i jogurt, što mekše je moguće, prilično lepljivo. Sa klasičnim testom pica mi je nekako hlebasta.
- zagrejao rernu sa plehom na 250 (rerna je obična, sa gornjim i donjim grejačem... jedva čekam novu rernu sa ventilatorom da probam)
- izvadio pleh, prebacio picu na pleh (pica na pek papiru) i vratio u rernu (nisam žurio, oko 30 sekundi)
- pleh stavio skroz dole da se bolje zapeče dno pice, stajalo oko pet minuta
- prebacio pleh skroz gore i zapekao gornju površinu oko 2-3 minuta.
- prošli put sam stavio picu samo dole i čekao da se zapeče i gornji deo (što je teško jer je gornji grejač daleko), rezultat je bio da je dno pice bilo prepečeno. Rerna sa ventilatorom mislim da rešava taj problem (prema uputstvu za rernu, pica program, pica se peče u donjem delu i ventilator vrti vreo vazduh i peče površinu)
- i da ne zaboravim, kačkavalj sam stavljao tek kad je pica gotova i van rerne, pospem i on se otopi za minut
- Jedina mana, po mom ukusu, je što je dno ispalo prilično čvrsto (ispečeno). Probaću sledeći put da skratim prvu fazu kada je pica skroz dole. Znam da je cilj cele ove priče da pica bude odozdo lepo pečena, ali ja lično više volim kada je pečena ali mekana, da se parče onako savija dok se drži


Mrki super ako se tebi svidja, ali mislim da nisi uradio dobar posao ako ti je testo tvrdo od dole. Treba da bude hrskavo, ali ne tvdo i presušeno. Ja ću večeras da probam ovo sa zagrevanjem pleha na šporetu mada nemam velika očekivanja jer se bojim da će ga to presuši. To je izgleda jedan od bitnih problema kod spremanja u rerni zato nisam siguran koliko je ventilator dobra ideja.
Takodje kao što rekoh testo ne bi trebalo bude neka mudrost. Klasika. Voda, kvasac šećer, so, malo ulja i brašno koliko je potrbno da se umesi kako treba.

Ja na mojoj rerni imam onu gril opciju. Tj. pali jedan grejač čini mi se veće snage koji i vrlo brzo zapeče nešto od gore kad hoćeš koricu da napraviš. E sad ne znam koliko je dobro za picu pošto na tom pložaju gasi ova standardna 2 grejača. Dodje mi čak da se igram malo pa da prevežem to da sve radi od jednom i da ne gasi. :) Bojim se da će nagoreti ostalo u šporetu jer nije napravljen za tolike temerature.

Isto što kaže bakara problem je što je taj donji grejač u kamenoj vuni i ispd lima tako da ne prži punom snagom kao ovaj gornji. Bojim se da bi kod mene gornja starna ostala živa dok bi se donja prepekla.

Iako očigledno da postižemo neke uspehe i unapredjujem svoje tehnike pečenja pice ipak mislim da pravu picu nije moguće ispeći u standardnoj rerni. Meni za sad najbolje deluje ona rerna na gas od bureta koju ću da sklepetam čim malo otopli.
 
Odgovor na temu

mrkii

Član broj: 60791
Poruke: 502
87.116.167.*



+841 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu13.02.2021. u 13:51 - pre 17 dana i 18h
Dušane, nidam se dobro izrazio. Nijedan je pretvrdo ispalo, prilično je i hrskavo. Samo ja više volim kada je pica mekanija, da se savija. Iz istog razloga mi se neke profesionalne pice ne svidjaju kao neke mekanije.
Ja sam zadovoljan, a sledeći put biće još bolje, samo cu manje da pečem na donjem nivou...
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 15619



+2796 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu13.02.2021. u 15:14 - pre 17 dana i 17h
Izgleda da smo svi zadovoljni ali niko nije dostigao perfekciju
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

eeestablishment
srbija

Član broj: 268550
Poruke: 742
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: eeestablishment


+467 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu13.02.2021. u 15:36 - pre 17 dana i 16h
Citat:
dusanboss:
.........................
Bojim se da bi kod mene gornja starna ostala živa dok bi se donja prepekla.
........................


To je i mene mucilo , naime volim kada je pica bogata , osim sira stavljam 3 vrste salame , sunku i

na kraju celu prekrijem tanko secenom slaninom . ( ljute papricice i maslinke su obavezne a odustao sam od jaja )

Probao sam foru sa prevrnutim plehom i sa donje strane se prepekla a odozgo dosla ko kuvana ?

Sledeci put pokusavam kombinaciju prvo dole na usijani pleh pa onda gore na rostilj. ( imam onaj posebni

gril grejac na vrhu )

Nabavio sam maslinovo ulje i namensko brasno mada mislim da je ovo (brasno ) samo neki markentiski trik .





[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 13.02.2021. u 16:56 GMT+1]
Nisu Amerikanci pobedili Sovjetski Savez zato sto su imali dobru bombu

ili zato sto su imali bolje spijune ,

nego zato sto su imali Bitlse i zato sto su imali Hemfri Bogarta . . .
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 15619



+2796 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu13.02.2021. u 21:41 - pre 17 dana i 10h
To brasno bi trebalo da je dobro...
nisam probao to za picu ali ovo obicno je odlicno.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
Poruke: 517
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: dusanboss


+568 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu13.02.2021. u 23:11 - pre 17 dana i 9h
Citat:
eeestablishment:
Citat:
dusanboss:
.........................
Bojim se da bi kod mene gornja starna ostala živa dok bi se donja prepekla.
........................


To je i mene mucilo , naime volim kada je pica bogata , osim sira stavljam 3 vrste salame , sunku i

na kraju celu prekrijem tanko secenom slaninom . ( ljute papricice i maslinke su obavezne a odustao sam od jaja )

Probao sam foru sa prevrnutim plehom i sa donje strane se prepekla a odozgo dosla ko kuvana ?

Sledeci put pokusavam kombinaciju prvo dole na usijani pleh pa onda gore na rostilj. ( imam onaj posebni

gril grejac na vrhu )

Nabavio sam maslinovo ulje i namensko brasno mada mislim da je ovo (brasno ) samo neki markentiski trik .






Koliko mačića stavljaš odgore?
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2091



+586 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu15.02.2021. u 11:11 - pre 15 dana i 21h
Mačići probaju parčence, pa ako ne polome zube ili se otruju, onda je dobra :)
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

eeestablishment
srbija

Član broj: 268550
Poruke: 742
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: eeestablishment


+467 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu24.02.2021. u 16:26 - pre 6 dana i 15h
Isprobana prva varijanta tako sto sam pleh podigao na vrh rerne ukljucio gril-grejac sacekao da se pleh usija i rezultat je pomalo i ocekivan



Druga varijanta je ista pozicija pleha , rerna zagrejana ali je iskljucen griil-grejac ( nije pregorela ali ni odozdo nije hrskava )



Nisu Amerikanci pobedili Sovjetski Savez zato sto su imali dobru bombu

ili zato sto su imali bolje spijune ,

nego zato sto su imali Bitlse i zato sto su imali Hemfri Bogarta . . .
 
Odgovor na temu

SASA M.
Pripyat

Član broj: 32850
Poruke: 2790
*.dynamic.sbb.rs.



+276 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu24.02.2021. u 21:20 - pre 6 dana i 11h
prva bi bila ok da si mogao da je zaokrenesh. btw po meni jedino crne masline imaju pravi efekat.
 
Odgovor na temu

eeestablishment
srbija

Član broj: 268550
Poruke: 742
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: eeestablishment


+467 Profil

icon Re: Kamena ploča za picu24.02.2021. u 21:26 - pre 6 dana i 10h
Malo sam eksperimentisao , pored zelenih maslina stavio sam i dva zrna belog grozdja iz tursije .

Ljuto - slatka kombinacija se bas nije dobro pokazala .

Nego , ovo sa okretanjem pizze mozda i nije losa ideja ?

Imam ovu preklapajucu mrezu ( za rostilj ) pa mozda i probam da spakujem jednu unutra .



Dokon pop . . . . . . .

[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 24.02.2021. u 22:38 GMT+1]
Nisu Amerikanci pobedili Sovjetski Savez zato sto su imali dobru bombu

ili zato sto su imali bolje spijune ,

nego zato sto su imali Bitlse i zato sto su imali Hemfri Bogarta . . .
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Bela tehnika :: Kamena ploča za picu

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 2177 | Odgovora: 54 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.