Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Da li bi komunizam preporodio Srbiju?

elitemadzone.org :: MadZone :: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 15162 | Odgovora: 342 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

B3R1
Berislav Todorovic
NL

B3R1
Član broj: 224915
Poruke: 518+366 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?07.06.2021. u 09:28 - pre 4 meseca
Citat:
alimamnekolikokuća:
Samo da ga podsetim šta mu je Tito ostavio i koliko je to značajno za preporod Srbije:

Vidi, nijedna istorijska epoha ne moze da se posmatra 100% crno-belo ... doba SFRJ je svakako imalo svoje dobre strane. Imali smo solidno zdravstvo (nije bilo svetski vrh, ali je nama bilo ok), solidne skole (nisu ni one bile svetski vrh, ali su nama bile ok), besplatne studije ... ok, ovo poslednje je oduvek bilo i u Nemackoj, s tim sto su u Nemackoj studije bile besplatne do PhD nivoa, a u SFRJ do nivoa osnovnih studija, cisto da se zna. Naravno, sve to je finansirano kreditima, ali i solidnom privredom, koja je bila rentabilna do odredjenog trenutka ... kada su kola krenula nizbrdo.

Medjutim, dok komunisti nisu dosli na vlast nisu Srbi samo pasli travu i cuvali koze i bili nepismeni, kao sto su nam to predstavljali po skolama ...

Kao sto sam to vec rekao, ta slavna priveda SFRJ je nastala surovom otimacinom imovine predratnih industrijalaca. Mahom srpskih, jer je srpska industrija bila vodeca u Kraljevini Jugoslaviji. Ta industrija je nastala na temeljima koje su tokom 19. veka postavili Misa Anastasijevic, Djordje Vajfert, Luka Celovic i mnogi drugi. Znate li, recimo, da su samo u Beogradu pre II svetskog rata postojale cak tri fabrike aviona? Gotovo sve fabrike koje pominjete kao ponos Juge, poput Prve Petoletke, Staklare Paracin, Zastave, Krusika, Magnohroma - su nastale pre II svetskog rata. To su fabrike koje su otete vlasnicima. Pogledajte web sajtove pomenutih preduzeca, pa se uverite.

Naravno, mi o tome mahom nemamo pojma ... niti mozemo da shvatimo razmere te otimacine, jer smo rodjeni pred sam kraj te crvene bajke. Kada je Tito umro ja sam recimo imao 11 godina. Sta balavac od 11 godina moze da zna o kapitalizmu, komunizmu i pojmu drzave i drustvenog poretka? I cak i da mu to neko pomene u skoli, to ce uciti napamet, bez razumevanja, dok razmislja o svojim decjim idiotarijama. Mnogi od nas su o svemu tome saznavali tek kasnije. Od roditelja, familije, deda, baba ... delom sredinom 80-ih kada su stvari pocele da izlaze na videlo.

Eh da ... jos jedan mit koji je dugo kruzio po komunistickim skolama je bio kako nam Nemci nisu nikada isplatili ratnu odstetu. Pa je kasnije mit dopunjen drugim, jos smesnijim, kako je Tito oprostio te pare Viliju Brantu. Kad ono, realnost je sasvim drugacija: https://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_reparations#Yugoslavia ... Jugoslavija je inace bila medju prvima koja je dobila te pare. 36 miliona dolara su tada bile ogromne pare.
 
Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

Član broj: 36595
Poruke: 1119
87.116.163.*+425 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?07.06.2021. u 09:35 - pre 4 meseca
Citat:
B3R1:  Znate li, recimo, da su samo u Beogradu pre II svetskog rata postojale cak tri fabrike aviona?


Ne znamo :)

Predratne fabrike aviona u Srbiji:

ROGOŽARSKI AD

Prva Srpska fabrika aeroplana Živojin Rogožarski AD, osnovana je 1923., i radila je pod tim imenom sve do završetka Drugog svetskog rata kada je integrisana sa IKARUS-om i Zmajem.

Prvi poslovi ove fabrike su bili servisiranje i popravka aviona iz Prvog svetskog rata, kao i izrada krila drvene konstrukcije za Mali Branderburg. Rogožarski pre ovoga ima stolarsku proizvodnju; pa i iskustvo u izradi drvenih konstrukcija što mu je omogućilo ovu proizvodnju. Ubrzo posle toga počela je proizvodnja aviona sopstvene konstrukciji te proizvodnja po stranim licencama. Najpoznatiji proizvodi ove fabrike su; mali Brandenburg, Fizir FN, Sim 14, R-100, Hurricane Mk , kao i IK 3 inžinjera Sivčeva i Zrnića koji je proizveden pred drugi svetski rat. Dizajn IK 3, vrlo uspešna koncepcija , te stabilnost i upravljivost , ovog lovca niskokrilca, učinile su ga popularnim kod tadašnjih pilota lovaca. Počelo je opremanje eskadrila RV aparatima tipa IK 3 , pripremljena je i varijanta sa znatno snažnijim motorem što bi ga učinilo superiornim u odnosu na lovce tog vremena. Rat je sve prekinuo.

Kompanija Rogožarski je za svog postojanja proizvela 286 aviona, nalazila se u Knez Danilovoj Ulici broj 25, gde se danas nalazi fabrika IKL.


IKARUS AD

IKARUS AD, tvornica aero i hdroplana, Šumadijska 12, Novi Sad, osnovana je 1923. a fabrika u Zemunu sa sopstvenim aerodromom za ispitivanje aviona podignuta je1927 godine. U Zemunskoj fabrici su proizvođeni aviona domaće konstrukcije i aparati po stranim licencama. Dobro poznati avioni proizvedeni u IKARUS-u su: Potez 15, Hawker Fury, Bristol Blenheim, IK-2 Orkan.

Posle rata 1946, ZMAJ i ROGOZARSKI su integrisani sa IKARUS-om ; tako je nastala nacionalna fabrika za proizvodnju aviona tadašnje Jugoslavije gde su proizvođeni; S-49 lovac, Tip 213 i Tip 522 koji su služili za obuku pilota, Tip 214, i Tip 452 sa dva mlazna motora.

IKARUS je proizveo ukupno 475 aviona do 1962, kada je i prekinuta proizvodnja za avio industriju. Proizvodni proces je prebačen u BiH gde je formirana nova kompanija sa imenom „SOKO” koja je radila uspešno sve do izbijanja građanskog rata 1990 godine.

Fabrika IKARUS se nalazila u Zemunu - Avijatičarski put 19, između ulice Palmira Toljatija i hotela „Jugoslavija”.


ZMAJ

Fabrika aeroplana i hidroaviona ,,ZMAJ’’ je proizvodila avione i hidravione-amfibije koje je dizajirao tim Petrovići - Šterić. Zmaj je osnovan 1927 u Zemunu bio je treća fabrika aviona u Srbiji. Na početku su se proizvodili avioni po francuskoj licenci, da bi 1932 fabrika počela sa sopstvenom proizvodnjom. Avioni koji su proizvođeni u Zmaju su; Dewoitine, Fizir, FP-2, Hawker Fury, Hawker Hurricane, i putnički Spartan po specifikacijama AEROPUT-a. U Zmajevoj fabrici je proizvedeno 359 aviona do 1946, kada je fabrika preorjentisana na proizvodnju poljoprivrednih mašina. Fabrika je bila locirana u Zemunu u Karađorđevoj ulici br. 18. ćošak Karađorđeve i ulice Đure Đakovića.


INDUSTRIJA AEROPLANSKIH MOTORA AD

Osnovana 1927 kao mešovita kompanija sa 50% stranog kapitala sa proizvodnom halom u Rakovici. Fabrika je nacionalizovana 1936. kada je i počela sa proizvodnjom avionskih motora po licenci; Jupiter (Gnome-Rhone), K-7, K-9 i K-14.

U ovoj fabrici je po licenci proizveden i prvi kamion „PRAGA” 1940. godine.

Posle Drugog svetskog rata je preimenovana u Industrija Motora Rakovica - IMR, gde je deo pogona i dalje nastavio da proizvodi motore za avio industriju.


FABRIKA AVIONSKIH MOTORA S.VLAJKOVIĆ i SIN

Stolarska kompanija Svetozara Vlajkovića počela je sa proizvodnjom aviona 1925 godine, pravila je Breguet XIV, kao i avionskih motora Walter NZ. Nalazila se u Pozorišnoj ulici 63 (današnja Francuska ulica).


TELEOPTIK AD

Prva Srpska fabrika telefona, optike i precizne mehanike;osnovana je1922 u Beogradu u Francuskoj ulici 61. da bi 1928 počela da proizvodi i avionske instrumente. Na početku se radilo po stranim licencama da bi od 1935 godine fabrika počela da radi i sa sopstvenim proizvodima. Fabrika je preseljena u Zemun 1940 godina gde se i danas nalazi.

1985 godine Teleoptik je podeljen na dve , gde je novoformirana fabrika počela da radi pod imenom „TELEOPTIK ŽIROSKOPI”, a od 1989 postala je posebno preduzeće nezavisno od matične kompanije.

Fabrika i dalje posluje pod istim imenom, linija proizvoda je povećana, radi se oprema i instrumenti za avione. Fabrika se nalazu u Zemunu u ulici Cara Dušana 139-141.


NESTOR AD

Fabrika je osnovana 1938. u Beogradu, proizvodila je instrumente za domaće proizvođače aviona i za vojnu industriju. Fabrika se nalazila u Kralja Aleksandra 312.

Posle rata fabrika je nacionalizovan i pripojena PRECIZNOJ MEHANICI.


MIKRON

Pogon za optiku i preciznu mehaniku koji je osnovan 1931. u Beogradu proizvodio je instrumente za avione. Fabrika je radila na testiranju i podešavanju aviona i optičkih instrumenata.

Posle rata 1947 godine pogon je priključen fabrici TESLA.

Mikron je bio lociran u ulici Kralja Aleksandra 94, preko puta današnjeg Elektrotehničkog fakulteta.


JASENICA AD

Prva fabrika u Srbiji koja je proizvodila svećice po licenci. Bavila se i popravkom avionskih motora LOREN. Proizvodne hale su bile u Smederevskoj Palanci.


UTVA DD

Osnovana je u Zemunu 1937 kao fabrika za proizvodnju jedrilica. Premeštena u Pančevo 1939/1940 godine gde je počela da radi na održavanju aviona za trening; Bucker.

Posle rata, 1948 godine, fabrika je počela sa proizvodnjom aviona; Trojka, Tip 212, Tip 213, Utva-65, Utva-66, Utva-75, a danas proizvodi avion za obuku pilota ,,LASTA’’ domće konstrukcije; proizvodi delove za Orla i G4 Super Galeb , kao i delove i opremu za strane partnere. U fabrici je proizvedeno oko 900 aviona.

Fabrika je integrisana u maju 1996. sa Fabrikom alatnih mašin „LOLA” iz Železnika.

Nalazi se u Pančevu, Jabučki put bb.


FABRIKA PADOBRANA KNEBL I DITRIH

Fabrika je osnovana 1923 u Inđiji kao „Fabrika za letačku opremu, padobrane i letačka odela”.

Bila je prvi proizvođač padobrana u Srbiji, krenulo se sa licencom američke kompanije „IRWIN”, a kasnije je proizvođen padobrana „SPAS”, koji je patentiran u saradnji sa partnerom kompanije; Miroslavom Ditrihom. Od 1930. godine do Drugog svetskog rata fabrika je proizvela oko 2500 raznih padobrana a posle rata je nacionalizovana i preimenovana u „FRANjO KLUZ”.
Nemoj da pricas?
 
Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

Član broj: 36595
Poruke: 1119
87.116.163.*+425 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?07.06.2021. u 09:36 - pre 4 meseca
DRŽAVNA FABRIKA AVIONA Kraljevo

Septembra 1926. na Divljem polju kod Kraljeva otpočela je izgradnja vojnog zavoda za izradu i popravuku aviona metalne konstrukcije, za što su korišćena sredstva i mašine dobijene od Nemačke na ime reparacije za štete učinjene u Srbiji za vreme Prvog svetskog rata. Juna 1927. sklopljen je ugovor sa poznatim francuskim proizvođačem aviona Lujom Bregeom, kome je ustupljena nova fabrika sa svom opremom, uz obavezu da u njoj organizuje proizvodnju 425 tada čuvenih lakih bombardera i izviđača metalne konstrukcije brege19 i obuči domaći tehnički i proizvodni kadar za samostalnu izradu ovih aviona .

Prvih 75 avion izrađeno je u potpunosti u Francuskoj i samo je sklapanje izvršeno u Kraljevu, a zatim je postepeno povećavan procenat delova i opreme prozivedene u Jugoslaviji, tako da je od treće serije iz 1929. od 125-tog aviona proizvedena u potpunosti u Kraljevu uz kooperaciju sa Ikarusom i nekim drugim domaćim firmama, a delom od domaćih sirovina. U ove avione je ugrađivano više tipova rednih i zvezdastih motora među kojima Hispano, Loren i Jupiter u rasponu od 420 do 680 KS. Poslednja serija od 50 aviona brege19-8 koja je imala nova krila zaobljenog oblika, smatrana je rezervom i ostala je nedovršena sve do 1937. kada su u Ikarusu na ove avione ugrađeni motori rajt-ciklon od 778 KS. Prerada je bila delo domaćih konstruktora koje je predvodio inženjer Zrnić . Po okončanju proizvodnje brege19 , fabriku je početkom 1933. preuzeo Vazduhoplovno tehnički zavod , koji je nastavio sa izradom rezervnih delova i vršio reviziju i popravku isporučenih aviona koji su postali okosnica borbenih eskadrila RV kraljevine Jugoslavije.

Kada je u okviru programa modernizacije vojnog vazduhoplovstva od Nemačke 1938. kupljena licenca za proizvodnju dvomotornih bombardera Dornije DO-17 , u koje su po zahtevu naših stručnjaka ugrađivani motori Gnom ron K-14 od 860 KS proizvedeni u fabrici u Rakovici. Proizvodnja ovih aviona je prvobitno bila poverena Aeroplanskoj radionici Vazduhoplovno tehničkog zavoda . Pokazalo se ubrzo da zamršeni vojni administrativni propisi sputavaju proizvodnju ovih tada vrlo modernih i složenih bombardera, pa je izlaz nađen u formiranju posebne Državne fabrike aviona, kao autonomnog državnog preduzeća koje je poslovalo na industrijsko-komercijanoj osnovi. Ova fabrika počela je da radi od maja 1939. i u pogonima gde su ranije izrađivani Bregejci, organizovala je proizvodnju prve serije od 36 DO-17 Kb . Prvih 16 bombardera bilo je spremno za isporuku već polovinom 1940., a cela serija je isporučena krajem 1940.

Poznato je da avioni nisu naoružavani niti potpuno opremani u Kraljevu, to je naknadno rađeno tek posle pregleda Dornijerovih kontrolora. Tako su naši avioni imali bolje karakteristike i opremu od Nemačkih. Otpočela je izrada druge serije od 40 DO-17 , tako da je u fabrici bio gotov deo sklopova u trenutku napada na Jugoslaviju. Naša vojska minirala je u aprilu 1941. godine fabriku i onesposobila je za proizvodnju. Neprijatelj je uspeo da uključi fabriku u svoju ratnu proizvodnju u minimalnom obimu. Oktobra 1941. kada su partizanske jedinice opkolile Kraljevo i kada su Nemci uplašivši se masovnog ustanka u gradu, streljali građane Kraljeva i okoline, ubijeno je preko 470 radnika i službenika fabrike aviona. Oskudni mašinski park preostao po miniranju fabrike je razvučen, a kao su glavna postrojenja i hale ozbiljno oštećeni , posle rata proizvodnja aviona u Kraljevu nije obnavljana.

http://www.elitemadzone.org/t489674
Nemoj da pricas?
 
Odgovor na temu

Turmen
Software Quality Assurance Engineer
Wireless Media
Beograd

Član broj: 317274
Poruke: 190
95.180.116.*+45 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?07.06.2021. u 09:45 - pre 4 meseca
Nekada je Tile i KPJ oduzimala fabrike i firme i nacionalizovala i nastavljala sa proizvodnjom, često je i unapređivala proizvodnju. A danas, ako otvoriš firmu ili fabriku, posle mesec dana ti dođu par ćelavih i nabildovanih intelektualaca, koji imaju zaleđinu onih koji se pitaju i kažu "ako želiš da nastaviš sa poslovanjem, moraš da uplatiš toliko i toliko na račun taj i taj svakog prvog".

Šalu na stranu, moj utisak je da je običan, pošten, radan i vredan čovek mogao da živi dobro, na granici ljudskog dostojanstva. Moji roditelji su bili radnička klasa, ćale elektroničar, keva knjigovođa i od svojih plata su mogli sebi da priušte stan, nov auto, da letuju, zimuju, kupuju šta im se svidi i da ne misle mnogo na sutra. Čak je i ćale od plate napravio kuću.

Ja zarađujem više od proseka, živim kao podstanar, štekam paru na paru za učešće za stan (za koji ću da se zaglavim u kredit do sudnjeg dana), vozim tinejdžera i ono kao odem jednom godišnje na more i planinu. I ja nisam prosek, ja sam daleko iznad proseka, ne smem da pojmim kako žive oni sa 40000 - 50000din mesečno.

Jbga bogati industrijalci su izgubili mnogo, saradnici okupatora su ležali na golom otoku, nisi smeo da vikneš "Tito Smrdi" u kafani, nisi smeo ni da pomisliš da prekršiš zakon, ako imaš "više nego što ti treba" država bi taj višak uzela od tebe i dala nekom ko nema ništa (zaštićenim podstanarima). Šta meni danas znači to što smem da kažem da je On Pe***, što možeš da se bogatiš preko svake mere ako si umrežen sa vlastima, ako većina ljudi živi na ivici egzistencije?

[Ovu poruku je menjao Turmen dana 07.06.2021. u 11:01 GMT+1]
 
Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

Član broj: 36595
Poruke: 1119
87.116.163.*+425 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?07.06.2021. u 09:56 - pre 4 meseca
Ta eto čist komunizam, da i ćelavi imaju jednako ko i oni sa kosom, pre tita naravno proizvodnja nije nastavljana i unapređivana nego prekidana i unazađivana, a isto i posle :)
Nemoj da pricas?
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16219
..1e1:dd00:35e3:9500:351f:ed65+7026 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?07.06.2021. u 09:56 - pre 4 meseca
Citat:
B3R1
da su samo u Beogradu pre II svetskog rata postojale cak tri fabrike aviona?


Da, ali broj fabrika moze jako da vara - za pocetak, krije uopste karakteristike trzista u to vreme.

Na primer, Nemacka je imala 86 automobilskih proizvodjaca samo momenat pre kraha svetske berze 1929.

Danas je broj: 12 - sta mozemo da zakljucimo o vremenu pre 1929 na osnovu broja 86? Nista osim da je u DE i tada ocigledno bilo interesa za automobile.

U odnosu na danasnji broj: apsolutno nista. Ono sto ti treba su kolicine, prihodi i profit - i poredjenje toga sa industrijom.

Meni podatak o 3 fabrike aviona samo kaze da je ocigledno bilo avio entuzijasta pre WWII - ali koliko je taj biznis bio veliki, kakav je bio u odnosu na konkurenciju i sl. i dalje se ne vidi.

Evo ja sam nasao neke podatke:

Ikarus: od osnovanja 1923 do WWII je proizvedeno 477 aviona
Utva: od osnivanja 1937 do WWII je proizvedeno 39 jedrilica
Zmaj: od osnivanja 1927 do WWII je proizvedeno: 358 aviona

Ako ovo uporedimo sa produkcijom nekih Fokker modela, recimo:

Fokker F10: 65 komada
Fokker F.III: 66 komada
Fokker D.XVII: 11 komada

Onda se moze napraviti neka mentalna referenca da su u pitanju ozbiljne kolicine za to vreme a ne neka za*bancija.

Sa druge strane, ti avioni i te kolicine su vrlo drugaciji nego danas - sto isto treba napomenuti. "3 fabrike aviona" pre WWII svakako nisu danasnji Boeing, Airbus i Lockhead Martin

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Turmen
Software Quality Assurance Engineer
Wireless Media
Beograd

Član broj: 317274
Poruke: 190
95.180.116.*+45 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?07.06.2021. u 10:12 - pre 4 meseca
Citat:
MajorFatal:
Ta eto čist komunizam, da i ćelavi imaju jednako ko i oni sa kosom


Ja protiv ovog modela nemam ništa. Naravno do te mere da ako ja zarađujem XYZW evra mesečno, može isto toliko da zarađuje i neki lekar, ekonomista, pravnik, profesor univerziteta. Ako neki DB administrator zarađuje XYZ evra, neka zaradi isto toliko i neki knjigovezac, staklorezac, vidar, zidar. Naravno ne mislim da treba da se menja kompletno uređenje da bi se zbrinuo minorni procenar zgubidana, nego čisto da postoji neki balans. To da u kapitalizmu možeš da "zaradiš onoliko koliko si sposoban" ili da "za toliko i toliko godina napreduješ od portira do direktora" - pa u praksi to baš i ne ide tako.
 
Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

Član broj: 36595
Poruke: 1119
*.dynamic.a1.rs.+425 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?07.06.2021. u 11:44 - pre 4 meseca
Ni ja protiv ovog modela nemam ništa efikasno, ni protiv bilo kog modela oko koga se ljudi dogovore, nek zaradi koliko ko hoće trudim se da ne gledam tuđu zaradu, ali kad boko haram otme 200 učenika imam i protiv proizvođača oružja, i protiv liferanata, u godini epidemije dali smo 8 puta više u vojnu industriju nego u bolnice, a vojna industrija je prilično ćelava u opisu složićeš se. I sad xyz, šta xyz?
Nemoj da pricas?
 
Odgovor na temu

B3R1
Berislav Todorovic
NL

B3R1
Član broj: 224915
Poruke: 518+366 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?07.06.2021. u 11:56 - pre 4 meseca
Citat:
MajorFatal:
Ta eto čist komunizam, da i ćelavi imaju jednako ko i oni sa kosom, pre tita naravno proizvodnja nije nastavljana i unapređivana nego prekidana i unazađivana, a isto i posle :)

Normalno ... zato sto kada svako dobija iste pare prestaje da bude motivisan da radi kvalitetno, jer zna da ce dobiti te pare, radio ne radio ... A s druge strane, kada radnika na odgovornoj poziciji placas mizerno rizickujes ogromnu stetu, a ponekad i neku katastrofu ili tragediju, jer ne mozes da trazis odgovornost od nekoga koga neces da platis. Zasto kontrolori leta imaju ogromne plate cak i u najsiromasnijim zemljama sveta, iako nemaju fakultetske diplome? Razmislite ...

I to je bas i razlog zasto je socijalizam u Rusiji i zemljama bliskim ex-Sovjetima pukao.

Mozda kapitalizam nije najsavrseniji sistem koji moze da se izmisli, ali na ovom stupnju razvoja ljudske svesti nema neku funkcionalnu alternativu. Naravno, trebalo je da prodju milenijumi da bi ljudi shvatili da je najefikasniji bič zapravo novac. I bas kao sto su u vreme faraona robovi umirali pod udarcima (fizickog) bica, tako u moderno doba robovi poput ovog lika umiru jer sami sebe sibaju da rade bez prestanka ... da bi dobili lepe pare, privilegije, benefite i sve ostalo sto londonske banke nude. S tom razlikom sto su se robovi starog tipa bunili i zato smo i doziveli evoluciju od robovlasnistva, preko feudalizma do kapitalizma i globalizacije ... dok se ovi moderni robovi utrkuju da rade i po 500% vise nego sto se to od njih ocekuje, samo ako mogu da dobiju dodatne $$$$$$$$$. Zato i nema promene, niti pokusaja da se nadju neka alternativna resenja sirih razmera.

Zalosno je i to sto takvi streberi dizu letivcu i ljudi koji zele da normalno rade da bi pristojno ziveli moraju da udju u tu istu suludu trku kako bi preziveli.

Jedina alternativa tome je napustanje velikih korporacija, betonskih dzungli i lux rezidencija sa vestacki zelenom travicom ... i odlazak u prirodu, pridruzivanje nekoj izolovanoj off-grid komuni, sto ljudi sve cesce rade. Ali opet, to nije nesto sto se desava na tako sirokoj skali.

Ako ikada nastane neka siroka promena savremenog drustva to ce se najpre desiti u skandinavskim zemljama, jer je tamosnja svest ljudi nekih par vekova ispred svih ostalih drustava na ovoj planeti. Njihov model drustva je zapravo ono o cemu su radnici tokom 19. veka sanjali kada su strajkovali i nosili crvene barjake ...
 
Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

Član broj: 36595
Poruke: 1119
87.116.163.*+425 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?07.06.2021. u 19:45 - pre 4 meseca
Citat:
B3R1: Normalno ... zato sto kada svako dobija iste pare prestaje da bude motivisan da radi kvalitetno, jer zna da ce dobiti te pare, radio ne radio ... A s druge strane, kada radnika na odgovornoj poziciji placas mizerno rizickujes ogromnu stetu, a ponekad i neku katastrofu ili tragediju, jer ne mozes da trazis odgovornost od nekoga koga neces da platis. Zasto kontrolori leta imaju ogromne plate cak i u najsiromasnijim zemljama sveta, iako nemaju fakultetske diplome? Razmislite ...


Da, ali to nije razlog da ne podeliš plate tako da bude 10% razlike od najmanje do najveće, ili 10x, a ne 1000x kao da neko ljudsko biće može da bude vrednije 10.000 puta od nekog drugog. Plus dobiješ mufljuza brejvika koji se rodio na području gde su plate velike pa još i pobije ljude u direktnom prenosu na fejzbuk, a Nikola Tesla ti umre u siromaštvu, avaj.

Citat:
I to je bas i razlog zasto je socijalizam u Rusiji i zemljama bliskim ex-Sovjetima pukao.


:) No koment

Citat:
Mozda kapitalizam nije najsavrseniji sistem koji moze da se izmisli, ali na ovom stupnju razvoja ljudske svesti nema neku funkcionalnu alternativu. Naravno, trebalo je da prodju milenijumi da bi ljudi shvatili da je najefikasniji bič zapravo novac. I bas kao sto su u vreme faraona robovi umirali pod udarcima (fizickog) bica, tako u moderno doba robovi poput ovog lika umiru jer sami sebe sibaju da rade bez prestanka ... da bi dobili lepe pare, privilegije, benefite i sve ostalo sto londonske banke nude. S tom razlikom sto su se robovi starog tipa bunili i zato smo i doziveli evoluciju od robovlasnistva, preko feudalizma do kapitalizma i globalizacije ... dok se ovi moderni robovi utrkuju da rade i po 500% vise nego sto se to od njih ocekuje, samo ako mogu da dobiju dodatne $$$$$$$$$. Zato i nema promene, niti pokusaja da se nadju neka alternativna resenja sirih razmera.


Da, treba ljudska svest da se vrati Svetosavlju, tu srebroljubci i kir janje nikad nisu bili na ceni :)

Citat:
Zalosno je i to sto takvi streberi dizu lestivcu i ljudi koji zele da normalno rade da bi pristojno ziveli moraju da udju u tu istu suludu trku kako bi preziveli.


Neki čak odu i "na zapad" zamisli, samo da bi zaradili pare, a šta će posle sa parama kad ih zarade, pa da ih potroše naravno, lud svet :)

Citat:
Jedina alternativa tome je napustanje velikih korporacija, betonskih dzungli i lux rezidencija sa vestacki zelenom travicom ... i odlazak u prirodu, pridruzivanje nekoj izolovanoj off-grid komuni, sto ljudi sve cesce rade. Ali opet, to nije nesto sto se desava na tako sirokoj skali.


Eto ti sad, jedina alternativa, a ja mislio da mirno idem na posao do kraja života?

Citat:
Ako ikada nastane neka siroka promena savremenog drustva to ce se najpre desiti u skandinavskim zemljama, jer je tamosnja svest ljudi nekih par vekova ispred svih ostalih drustava na ovoj planeti. Njihov model drustva je zapravo ono o cemu su radnici tokom 19. veka sanjali kada su strajkovali i nosili crvene barjake ...


Nisam znao ovo, podseti me molim te, koji je njihov model društva tačno, daj odmah da prepišemo?
Nemoj da pricas?
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16219
*.telemaxx.net.+7026 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?07.06.2021. u 21:31 - pre 4 meseca
Citat:
Turmen:
Citat:
MajorFatal:
Ta eto čist komunizam, da i ćelavi imaju jednako ko i oni sa kosom


Ja protiv ovog modela nemam ništa. Naravno do te mere da ako ja zarađujem XYZW evra mesečno, može isto toliko da zarađuje i neki lekar, ekonomista, pravnik, profesor univerziteta. Ako neki DB administrator zarađuje XYZ evra, neka zaradi isto toliko i neki knjigovezac, staklorezac, vidar, zidar. Naravno ne mislim da treba da se menja kompletno uređenje da bi se zbrinuo minorni procenar zgubidana, nego čisto da postoji neki balans. To da u kapitalizmu možeš da "zaradiš onoliko koliko si sposoban" ili da "za toliko i toliko godina napreduješ od portira do direktora" - pa u praksi to baš i ne ide tako.


Cak i ako bi uzeli da je tacno da je ideja "jednakosti ishoda" ili njena starija (OG) varijanta "svakome prema potrebama, od svakoga prema sposobostima" dobra, svaka prakticna implementacija komunizma pati od fatalnog problema:

Taj fatalni problem je taj sto je kao resenje uvek nametnuta neka super-struktura (ljudi, naravno) koja odlucuje sta kome treba da pripada. Sto je implementacija ozbiljnija, ide se ka vecim ovlascenjima te superstrukture - petogodisnji planovi (totalna kontrola ekonomije), cistke, totalna kontrola informacija i sl.

Bez ikakvog ulazenja u dobre zelje i namere, prakticni rezultat ovoga je jednostavno garantovan.

Stavise, nema ni jednog drugog sistema koji je konzistentno pokazan kao univerzalno katastrofalan, na N implementacija sirom planete.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

plague
Software Developer
Auckland, NZ

Član broj: 46734
Poruke: 623
54.240.193.*+372 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?08.06.2021. u 07:24 - pre 4 meseca
Citat:
B3R1:
Zalosno je i to sto takvi streberi dizu letivcu i ljudi koji zele da normalno rade da bi pristojno ziveli moraju da udju u tu istu suludu trku kako bi preziveli.


Mislim da ovo nije bas tako. Problem je sto se sada pristojnim zivotom smatra imati:
- kucu
- televizor 50''
- moderan telefon
- internet
- auto
- spremati hranu ali ne proizvoditi
- putovati s vremena na vreme
- itd

Dakle, po meni je problem sta vecina ljudi smatra "pristojnim".
Sve ovo iznad je veoma daleko od pecine i pravenja zamki za zeceve.

Ako je "normalan posao" onaj koji je prosecno placen, u vecini drzava sa tim pristojnim poslom mozes imati solidan broj stvari iznad. Mozda neces ziveti u prvih 10 najvecih gradova u drzavi, ali sigurno neces biti na ulici.

Problem je nekopatibilnost ljudskih prohteva i sposobnosi.

Sve to iznad treba da se plati.
Ako neko hoce, a ne moze da prisuti, postoje dve opcije:
- neko drugi ce zaraditi to za njega
- otimacina

U principu ove obe stvari iznad su komunizam in a nutshell. :D
 
Odgovor na temu

SlobaBgd

Član broj: 70350
Poruke: 2263+4977 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?08.06.2021. u 07:53 - pre 4 meseca
Problem je što se za pristojan život (pristojnu platu, pristojno opremljen stan...) smatra relativno skup život, visoka plata itd. Što implicira (ma kako se mi zaklanjali iza "to se samo tako kaže") da je niska plata, život bez putovanja, kuće i auta - nepristojan! I ne, to nije samo jezička zamka, u svesti ljudi, pa i onih koji u svojem jeziku nemaju isti izraz za bogatstvo i pristojnost, u mnogim društvima siromaštvo je izjednačeno sa nečim lošim, nemati (ili nemati mnogo) je isto što i biti neuspešan, biti bez (najamnog) posla je sramota i odraz nesposobnosti, a izgubiti posao jednako je biti za to kriv. Ne znam koji su koreni ovakvog razmišljanja, ne prepoznajem ih u hrišćanstvu, bar onoliko malo koliko ga poznajem. Biće da je to proizvod kapitalizma (kada su "svi dobili šansu da se obogate" i nekog izvitoperenog protestantizma.

Kako bilo da bilo, aršini su pogrešni, kategorizacija ljudi je takođe pogrešna, čak dotle da se čovek izjednačava sa svojim zanimanjem. Pri upoznavanju, prvo pitanje koje ćete postaviti novom poznaniku je "čime se bavite", kao da ga to definiše na socijalnoj, humanoj i obrazovnoj skali. Ako je neko lekar, onda ćemo sve njegove postupke i stavove gledati kroz prizmu očekivanja od lekara, ako je štampar, zna se šta može da se očekuje i intelektualno i obrazovno od štampara, ako je trgovac, odmah ga poistovećujemo sa stereotipom o trgovcima, i tako dalje. Čovek se meri po tome kako doprinosi zajedničkom bogatstvu (i proizvodeći i kupujući), i to je postala i uloga čoveka u današnjem zapadnom društvu (zapadnom po definiciji koju je dao @pisac, a koju je retko ko primetio i zapamtio) - da radi i troši.
 
Odgovor na temu

Turmen
Software Quality Assurance Engineer
Wireless Media
Beograd

Član broj: 317274
Poruke: 190
95.180.116.*+45 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?08.06.2021. u 09:00 - pre 4 meseca
Citat:
Ivan Dimkovic

Taj fatalni problem je taj sto je kao resenje uvek nametnuta neka super-struktura (ljudi, naravno) koja odlucuje sta kome treba da pripada. Sto je implementacija ozbiljnija, ide se ka vecim ovlascenjima te superstrukture - petogodisnji planovi (totalna kontrola ekonomije), cistke, totalna kontrola informacija i sl


Sa ovim se slažem.. Mora da postoji neki standard, a ne da neko po svom nahođenju određuje ko koliko treba da zarađuje. Lepo je da svi imaju isto (pritom nisam ja pobornik da svi imaju isto - već da svi imaju istu priliku da se školuju, obrazuju, napreduju, pokažu), da svi imaju plate i zarade shodno svojim sposobnostima i shodno svom doprinosu zajednici. Ne kažem da kasirka ili kafe kuvarica treba da zarađuje isto kao kontrolor leta, ali mi je takođe skandalozno da neki balavac iz opštinske uprave Grocka koji ispija kafe zarađuje kao kariohirurg. Znam ja da je sve to nemoguće, ali jbga, spucao sam skoro 35god u du*e a i dalje sam naivni utopista :)

Citat:
plague:

Sve to iznad treba da se plati.
Ako neko hoce, a ne moze da prisuti, postoje dve opcije:
- neko drugi ce zaraditi to za njega
- otimacina

U principu ove obe stvari iznad su komunizam in a nutshell. :D


Ove dve stvari su politika in a nutshell :)

Citat:
SlobaBgd: Problem je što se za pristojan život (pristojnu platu, pristojno opremljen stan...) smatra relativno skup život, visoka plata itd.


Konzumerizam i potrošačko društvo nas tome uče. Pogledaj bilo koji tim posle 1980e godine. Frajeri se vozikaju besnim kolima, izležavaju po Bahamima, "dobre ribe" ganjaju te frajere i životni san im je da imaju 200 pari cipela u ormanu. Ako nemaš kuću sa 4 kupatila, 6 soba, tri auta (SUV, limuzinu i sportski auto) ti si neuspešan, nesposoban, ljudi koji žive sa roditeljima se smatraju ludim.. Hteo ne hteo, čovek mora da se povinuje tim standardima.
 
Odgovor na temu

dule_ns
Novi Sad

Član broj: 123863
Poruke: 252
*.oriontelekom.rs.+677 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?08.06.2021. u 09:13 - pre 4 meseca
Citat:
SlobaBgd
...
Kako bilo da bilo, aršini su pogrešni, kategorizacija ljudi je takođe pogrešna, čak dotle da se čovek izjednačava sa svojim zanimanjem. Pri upoznavanju, prvo pitanje koje ćete postaviti novom poznaniku je "čime se bavite", kao da ga to definiše na socijalnoj, humanoj i obrazovnoj skali. Ako je neko lekar, onda ćemo sve njegove postupke i stavove gledati kroz prizmu očekivanja od lekara, ako je štampar, zna se šta može da se očekuje i intelektualno i obrazovno od štampara, ako je trgovac, odmah ga poistovećujemo sa stereotipom o trgovcima, i tako dalje. Čovek se meri po tome kako doprinosi zajedničkom bogatstvu (i proizvodeći i kupujući), i to je postala i uloga čoveka u današnjem zapadnom društvu (zapadnom po definiciji koju je dao @pisac, a koju je retko ko primetio i zapamtio) - da radi i troši.

OK, ali da li je ikad bilo drugacije? Da li je pre recimo 300-400 godina neko predstavljan svojom profesijom (ili titulom ako je ima, sto opet dodje kao neka vrsta profesije)? Ili pre recimo 50 godina?
Da li u danasnjem svetu imamo neko drustvo koje nije "zapadno"? Recimo S. Koreja ili Kuba. Da li je i tamo ista stvar kod upoznavanja?

I nevezano za ovo: Znam da je komunizam u Jugoslaviji trajao samo 45 godina i da je to suvese kratak rok, ali da li je za to vreme uspeo da dobije oblike klasnog drustva (klasnog sa negativnom konotacijom) gde se deca u vecini slucajeva bave profesijom svojih roditelja, sa posebnim fokusom na klasu politicara?
 
Odgovor na temu

SlobaBgd

Član broj: 70350
Poruke: 2263+4977 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?08.06.2021. u 09:16 - pre 4 meseca
@Turmen
Pa ne mora da se povinuje. Ili bar ne bez kritike, bez mere i svesti zašto to radi.
Ali je tako lakše, manje umnog napora zahteva slediti opštenametnuti narativ i standarde, nego uključiti mozak i savest. Doduše, ako neko kaže da mozak i savest ne donose 'leba na astal, složiću se da je to tačno. Ali samo za one koji ne uključuju mozak i savest.

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 08.06.2021. u 10:37 GMT+1]
 
Odgovor na temu

SlobaBgd

Član broj: 70350
Poruke: 2263+4977 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?08.06.2021. u 09:36 - pre 4 meseca
Citat:
dule_ns:
Citat:
SlobaBgd
...
Kako bilo da bilo, aršini su pogrešni, kategorizacija ljudi je takođe pogrešna, čak dotle da se čovek izjednačava sa svojim zanimanjem. Pri upoznavanju, prvo pitanje koje ćete postaviti novom poznaniku je "čime se bavite", kao da ga to definiše na socijalnoj, humanoj i obrazovnoj skali. Ako je neko lekar, onda ćemo sve njegove postupke i stavove gledati kroz prizmu očekivanja od lekara, ako je štampar, zna se šta može da se očekuje i intelektualno i obrazovno od štampara, ako je trgovac, odmah ga poistovećujemo sa stereotipom o trgovcima, i tako dalje. Čovek se meri po tome kako doprinosi zajedničkom bogatstvu (i proizvodeći i kupujući), i to je postala i uloga čoveka u današnjem zapadnom društvu (zapadnom po definiciji koju je dao @pisac, a koju je retko ko primetio i zapamtio) - da radi i troši.

OK, ali da li je ikad bilo drugacije? Da li je pre recimo 300-400 godina neko predstavljan svojom profesijom (ili titulom ako je ima, sto opet dodje kao neka vrsta profesije)? Ili pre recimo 50 godina?
Da li u danasnjem svetu imamo neko drustvo koje nije "zapadno"? Recimo S. Koreja ili Kuba. Da li je i tamo ista stvar kod upoznavanja?

Ne razumeš. Nije bitno kako se neko predstavlja, već kako ga ljudi gledaju i kako ga svrstavaju i određuju.
Kako se ti predstavljaš? Pretpostavimo da si programer, da li sebe vidiš kao programera, da li to što si programer određje tebe kao osobu, tvoje stavove, moralna pravila, stav prema društvu, porodici i poslu? Da li svi programeri dele iste stavove i moralna načela, da li su svi programeri jednako intelektualno razvijeni i slično obrazovani, da li su svim programerima interesovanja ista (posao, rekreativno bavljenje sportom u balonu ili na terenčetu iza zgrade, brak posle tridesete, vole li svi farmerke i duks/majicu...), Pretpostavljam da je odgovor na ova pitanja - ne. Po čemu onda ima smisla insistirati na zanimanju ili obrazovnoj tituli? Ti si taj koji si, i to te definiše u svakom pogledu. To te definiše i u poslu, i u porodici, i u društvu, svuda i u svakom slučaju. Više ti kao osoba utičeš na svoj obrazovni, profesionalni ili porodični aspekt nego što tvoja profesija utiče na tvoju ličnost, porodične stavove ili obrazovanje.

Reč - dve o društvima koja danas jesu/nisu zapadna. Ne, nema ni jednog društvenog uređenja koje nije "zapadno", jer zapadno znači kapitalističko. I tu je zamka u koju mnogi upadaju. Misle da žive u demokratiji, a zapravo njima vlada kapitalizam, u suštini jednak i u Americi, i u Švecke i u Južnoafričkoj republici. I to je ono najopasnije što nas je snašlo. Nije kapitalizam uspešan zato što je najbolji već zato što se najbolje nametnuo i najefikasnije počistio konkurenciju. Što mekom moći što tvrdom silom.
 
Odgovor na temu

jovajovic100

Član broj: 325194
Poruke: 124+2152 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?08.06.2021. u 10:57 - pre 4 meseca
Citat:
alimamnekolikokuća:
Samo da ga podsetim šta mu je Tito ostavio i koliko je to značajno za preporod Srbije:
Na mestu današnje zgrade Hemijskog fakulteta, nekada su umesto studenata zatvarani prestupniciNjakalo obicno sa velikim usima , Glavnjaca je ostecena za vreme rata , ali ju je tvoj Tito
ekspresno popravio i na opste narodno veselje radila je do 1953 godine , dok narodna vlast
nije izgradila pansion zvani CZ . U Glavnjaci je Nedic izvrsio samoubistvo skocivsi u okno
lifta , mada lift nije ni postojao . U njemu je bio 1948. i Andrija Hebrang , kao i gomila bivsih
Titovih desnih ruku .

Srusena je tek 1953 , sto se lako da proveriti , a fakultetska zgrada je izgradjena najvise
zaslugom Akademika Profesora Djorđa Stefanovića .
https://www.chem.bg.ac.rs/biohemija/diploma.html
https://www.sanu.ac.rs/clan/stefanovic-djordje/

Normalno kao i uvek komunisti su falsifikovali istoriju , jer ovo stoji ispred zgrade PMF kao
spomenik na trotoaru .http://beogradskikalendar.com/...an-od-prvih-politickih-zatvora

Ko se bori moze i da izgubi . Ko se ne bori vec je izgubio .
 
Odgovor na temu

B3R1
Berislav Todorovic
NL

B3R1
Član broj: 224915
Poruke: 518+366 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?08.06.2021. u 13:59 - pre 4 meseca
Citat:
jovajovic100: Njakalo obicno sa velikim usima , Glavnjaca je ostecena za vreme rata , ali ju je tvoj Tito ...

Hvala na edukativnim informacijama i uvek su ti lepi i zanimljivi postovi, ali mislim da ti malo kulture dijaloga ne bi skodilo ...

Takodje, nisi sasvim u pravu sto se tice Nedica. Da je pao sa prozora Glavnjace verovatno bi ostao ziv, jer je ta zgrada bila prizemna. Medjutim, on je bio zatocen u centrali Ozne za Srbiju, koja se nalazila u sadasnjoj zgradi Zavoda za intelektualnu svojinu (Kneginje Ljubice 5 / bivsa Zmaj Jovina 21). Ta zgrada ima 3 sprata, potkrovlje i visoke plafone u stilu stare beogradske arhitekture, tako da je visina bila sigurno oko 20 metara. Plus, ako su ga jos iz sve snage gurnuli tako da padne na glavu ...

Tacno, ta zgrada verovatno nije imala lift, ali sve zgrade gradjene izmedju dva rata su imale predvidjeno mesto za lift. Neku vrstu svetlarnika. To sam vidjao u centru grada.

Evo slika te dve zgrade, razlika u spratnosti izmedju je vise nego ocigledna:

Glavnjaca (ex-PMF)


ZSI danas (Kneginje Ljubice 5)

 
Odgovor na temu

MajorFatal
Milija Jakic
opravljam oluke, 1337LAB
Bg

Član broj: 36595
Poruke: 1119
87.116.163.*+425 Profil

icon Re: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?08.06.2021. u 14:40 - pre 4 meseca
Citat:
B3R1
Tacno, ta zgrada verovatno nije imala lift, ali sve zgrade gradjene izmedju dva rata su imale predvidjeno mesto za lift. Neku vrstu svetlarnika. To sam vidjao u centru grada.


Možda je u pitanju "teretni lift" ondašnji, na kao današnji, lift je služio za dizanje tereta, građevinskog materijala dok se sama zgrada gradi, a kasnije za unošenje, podizanje ogreva, morao je da ima prostor kao za okno ali najčešće sa spoljne strane zgrade, ali sam "lift" je više ličio na dizalicu montiranu na najgornjem spratu .. to sam viđao po Beogradu, retko koji je još danas u funkciji, a taj su prostor od okna Beograđani iskoristili da preprave u svetlarnike, vešernice, terase ..
Nemoj da pricas?
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Da li bi komunizam preporodio Srbiju?

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 15162 | Odgovora: 342 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.