Citat:
član:ne volim da idem po grobljima, ali u mladjim danima isao sam na neku turu oko Soluna, pa je izmedju ostalog bio i Zejtinlik u sklopu puta. ja sam ocigledno jedini koji nije bas bio odusevljen pricom ovog starog
Nasi stari su na ovo obicno govorili: sine, kad porastes, samo ce ti se kaz'ti ...
Verovatno si obisao to sveto mesto sa skolom, na nekoj ekskurziji, a Zejtinlik ti je bio u programu, ono sto bi se reklo "pod moranje". U to vreme verovatno si razmisljao samo o izlascima, provodu, devojcicama, svercovanju alkohola u hotel ... a to mesto si doziveo u stilu: jao, smoorrr, brate, neki matoran u uniformi, nekakvi grobovi, ma daj, kad cemo da stignemo u hotel i nalijemo se votkom, brate ... sto je i normalno. Pa neces sigurno sa 16 godina da budes drugaciji. Svasta ...
Tako da za razliku od Jove - ne osudjujem te, ne krivim te i kapiram sve sto si napisao, Jer i ja sam nekada bio mlad i glup. Sada samo vise nisam mlad, jbg ...
Ali znas kako je, s godinama shvatis da neka mesta na ovoj planeti ipak nisu za svakoga. I da poseta tim mestima zahteva izvesnu zrelost da bi uopste shvatio gde si zapravo dosao i da bi uspeo da se koliko-toliko duhovno povezes s mestom na kome si. Nazalost, masovni turizam i drustvene mere izgradile su generacije povrsnih ljudi, koji putuju po svetu, a pojma nemaju ni gde su, ni zasto su tu dosli, vec je samo ono - da mi vidi put kaput, trla baba lan, cilj teme da mi prodje vreme. I naravno, fotkaju sebe, samoga sebe i jednog sebe uz pomoc onih motki sa telefonom na vrhu, pa to jos zacine i nekakvim "statusom". A ima i onih koji "statuse" ostavljaju i ovako:
Italija traži Ivana koji je uklesao ime na Koloseumu, preti mu paprena kazna
Na stranu to sto "Ivana" tesko da ce pronaci, jer je verovatno odavno napustio Italiju ... ali cijenica je da je ovaj svet pun "Ivana" - praznoglavih ljudi, koji svet oko sebe posmatraju krajnje povrsno, konzumeristicki i nemaju ni gram postovanja prema necemu sto je mnogo starije i od njih i njihovih askurdjela. Ali bitno je da je on u taj anticki spomenik uklesao svoje cenjeno ime ... i dodao nekakvu "Hejli".
Tako da kada procitam takve stvari, onda zaista pomislim: neka, Zejtlinlik, Vido, Sveta Gora i slicna mesta i treba drzati podalje od povrsnih turista. Turisti - eno vam Venecija, Ibica, Pariz itd. pa tamo divljajte do mile volje.
Ali kao sto rekoh - s godinama covek sazri, pa shvati neke stvari ... i ti ces.
Ziv i zdrav bio! :-)
A cika-Djordju - neka je laka zemlja, pocivaj u miru, stari ratnice!