Citat:
MajorFatal:
Cela godina, leto, i sva tri letnja meseca pojedinačno, su bili najtopliji ikad od kako se merenja vrše, tako da bi trebalo sebi da čestitamo na rekordu.
Prošle godine 2023. smo čestitali sebi zato što je u odnosu na prethodnu 2022. posečeno manje kišne šume u Južnoj Americi, oko 7 miliona hektara u odnosu na 10, na žalost ove godine 2024. izgorelo je 11 puta više šume nego one prethodne tokom letnjih i rekordnih vrućina. Problem sa ovolikim požarima je što i ogromna kišna šuma koja se proteže preko celog kontinenta, umesto da apsorbuje co2 počinje da ga emituje, zbog dima koji se ispušta u atmosferu tokom požara.
Za mene ovo nije bila najtoplija godina, nego najsušnija! Tri meseca ili celo leto bez kiše! A toplije je bilo pre 11-12 godina otprilike, kad je deset dana temperatura bila viša od 43 stepena. Ove godine ja sam izmerio najviše 38°. Ali sam i izvan grada, kući imam dosta zelenila i drveća. Jedino što je to bio dug period, umorili smo se od tolike vrućine. U betonu okovanim ulicama bez hladovine,...jasno da je viša.
Inače, malo sarkazma, nedavno otkrili da ustvari okeani, plankton proizvodi najviše kiseonika a ne šume, zato... plus koliko je ove godine dima otišlo u atmosferu od uništenih ruskih rafinerija nafte, koje su nedeljama gorele crnim dimom, kao i onomad ona hemijska fabrika u Leskovcu....