kod nas i te vize daju selektivno, nije isto kad dodje normalan gradjanin (vecina nas) i kad dodje tajkun sa visemilionskom eur zaledjinom. Tajkunu vizu daju odmah bez ikakvih papira, znaci "udjes, izadjes i gotovo", a vrlo je moguce da vizu moze dobiti i telefonskim putem sa svojim kontaktom u ambasadi (ne retko i samim ambasadorom), pa samo odnese pasos da se pecatira.
Mada i za normalne ljude postoji okolnost da poslovno saradjuju sa nekim poslovnim partnerom iz EU, pa da mogu da dobiju dugorocne poslovne (6 meseci/godinu dana) multi entry vize, sto je dobra stvar posto onda mozes da ides koliko hoces puta u EU.
Ono sto meni na prvi pogled nije jasno, a to je kako Hrvati mogu da idu u Italiju sa licnom kartom, ali kad pogledas u Hrvatskoj ima jako puno Italijanske manjine, a i bliske su zemlje pa i logicno je da ih Italijani vole.
Prijatelj iz Hrvatske mi kaze, da njima nikad nije trebala viza za Austriju i Italiju od EU zemalja a verovatno i za Nemacku (nije siguran), a evo bas pre neki dan i Britanci su im ukinuli vize tako da sada mogu da putuju kroz celu EU bez viza.
I onda shvatam u kakvom sam ja qrcu sa ovim pasosem koji imam, ako nista ostaje mi da se tesim da i gradjani BiH, Makedonije i Albanije moraju da se *ebavaju sa vizama kao mi.
PS.Da li ima ikakve novosti oko bele shengen liste za nas
[Ovu poruku je menjao Stefano dana 10.03.2006. u 14:21 GMT+1]
Sta ce biti za 5 meseci vise niko ne sme ni da predvidi,ali ako dozivimo 6-ti mesec vi cete biti nas nezamenjiv covek