....pa, nebih se bas kladio da karat tavan ( ili kara tavan ) izdrzava sto godina...mozda 50, i to tesko....ja sam do pre dva meseca trazio kucu za kupovinu i ulozio u kojekakve budjose od kuca , izmedju ostalog video sam ispucalih plafona do zla boga...uleglih, sa sve tendencijom da u roku od 15 godina mi se strmoglave na glavu....e sad, da li je u pitanju samo podneblje nepovoljno za karat tavane :LOL: ili su ih skoro sve radili nestrucnjaci pre tridesetak godina to stavrno ne znam....a to je utoliko starsnije kada sam zalazio u kuce sa cistim zemljanim plafonom...znaci bez ikakve daske da drzi sve to, i video sam tih plafona u mnogo boljem stanju ( mada ni tu nije bog zna koliko svetla situacija ) ...elem,potrebno je biti iskren, i znati da je to od prirodnog materijala "koji dise" ( sto svi naglasavaju za prirodne materijale ) ...e samim tim sto dise to znaci i da truli, da se rasushuje i da ima tendenciju da padne ako deluje suprotno gravitaciji :LOL: ....Ali da je najeftinija moguca zamena danasnjoj verziji plafona od fert gredica, fert ispuna, i betona to DA...ali samo pod uslovom da se nece koristiti tavan kao stambeni prostor ili da se zeli gore zidati sprat....;)
.....ne znam da li je trska toliko neunistiva...tj, kao sto sam ovde video pisanje da stiropor postaje krt jer gudi svoja izolaciona svojstva....elem evo jednog citata sa
http://www.svezakucu.co.yu/www/tips.php?tipno=7&pageno=2
Moramo imati na umu da izolacioni materijali poput staklene vune, ploča od sintetičkih materijala, a naročito prirodni izolacioni materijali (kao npr. trska)sa vremenom gube svoje izolacione karakteristike usled dejstva vremena i vlage, tako da, ako je Vaš dom ikada i zadovoljavao standarde toplotne provodnosti, sada zasigurno radi "sa gubitkom".
;)
Mislim, sve je to OK...feng shui, i kojekakve josh fensi i trendi pomodarne aktivnosti, jer ipak se treba vratiti prirodi, ali ne iz mode nego iz zelje za kvalitetnijim prozivljavanjem ovozemaljskog zivota ;) ...ali mene, sve i da dubi neko na glavi i da mi titra bele burege, nebi me mogao naterati da zidam sendvich zid zbog trske, jer mi je to veci izdatak u vec do pucanja nategnutom budzetu za gradjenje kuce na prolece......jedino da mi neko pokloni ciglu za dz pa onda i moze :) ...kapirash.....ako se ima para mozesh sve, a ovako, sirotinja uvek naebe ;)
Pozzzzz