Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 72754 | Odgovora: 248 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mrle 011

Član broj: 143142
Poruke: 234
*.ptt.rs.



+8 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello03.01.2010. u 12:45 - pre 174 meseci
Citat:
Lesli: ... Nista to Imlek mleko iz flase nije drugacije od ovog iz kesa ...


to skupo, "u flasi" mleko je sterilizovano - kuvano, tj. tacnije receno, oni ga prelivaju preko nekih ploca zagrejanih na vise od 130 stepeni.
ono je totalno mrtvo .... belancevine su koagulirale ...... secer je sprzen, postao je "vredan" otprilike koliko i obican beli secer (to je ono sto daje "ukus" tom mleku) ...... enzimi, vitamini, minerali itd. mrtvi, razvaljeni ..... nema tu vise nista od kalcijuma, gvozdja, fosfora ....

u zadnje vreme je postalo hit ('it - sto bi rek'o milic vukasinovic) da se nakon toga, u to takvo, totalno obezvredjeno, mleko sipaju kojekakvi sinteticki vitamini i ostale gluposti - pa onda na njemu pise "vitaminizirano", "obogaceno kalcijumom" isl..... a onda ovi "pomodari" samo trce da to kupuju.

na ovo sve treba dodati i nacin kako te tamo krave zive, kakvim djubretom se i one hrane, kakvim se sve vakcinama i antibioticima futaju, kako ne vide dnevnu svetlost itd.... pa da bi se stekla prava slika koliko je to mleko "zdravo".

zato danas i imas situaciju da, na primer, deca vec u osnovnoj skoli imaju gomilu pokvarenih zuba, krive kicme, rahitise, probleme sa zglobovima, sa varenjem, probavom ...... a trebalo bi da je sasvim obrnuto, s obzirom koliko se navodno kalcijuma unosi ishranom, tj. s obzirom da se jede mleka i mlecnih proizvoda vise nego ikada.
.... posle im ovi strucnjaci valjaju vakcine, lekove, cetkice za zube sa specijalnim dlacicama i elektromotorima, specijalne paste za zube sa "jedinstvenom formulom" .... i jos svasta nesto.

---------

ovo jeftino, "u kesi" mleko je pasterizovano - zagrevano na nekih 80-ak stepeni.
i ono je denaturisano, obezvredjeno ko i ovo prvo, al' mozda za nijansu manje.
njemu se (valjda?) ne pridodaje ona sintetika.


Citat:
Ivan Dimkovic: ....
Sad pitanje je sta je zdravije - mleko koje si pomuzao iz krave i koje moze imati patogene (za koje ipak moras imati analizu da bi znao) ili dugotrajno mleko koje ima poneki aditiv ali je bakterijski provereno ispravno....


1) mleko (normalno, prirodno, nekuvano) je hrana malim coveculjcima, nasim bebama, u prvom periodu zivota.
to im je tada JEDINA hrana, dakle sadrzi sve zivo sto im je potrebno.
.... i to u periodu zivota kada su najranjiviji, najnezasticeniji .... kada im se jos nije razvio imuni sistem itd...

2) ovo pod "1)" ne vazi samo za nase bebce, vec i za mladunce svih vrsta sisara na ovoj planeti.

3) opisano pod "1)" i pod "2)" je tako vec milijardu godina.

e sad .....

4) nauka (citaj - trzisna ekonomija) je otkrila - posle milijardu godina, je li - da to mleko nije zdravo, tj da nas iz njega vrebaju razni zlotvori, TBC-i, brucele i ostali bacili-azdaje?

pa kako bre prezivesmo, mi i svi ostali sisari, proteklih milijardu godina?

.... a vakcine sa susedne teme su zdrave, tj. nema naucnih dokaza da nisu?

istocni balkan je poznat po tome sto se u mnogim krajevima (istocna i juzna srbija, bugarska, istocna bosna ...) zadrzala tradicija ne kuvanja mleka.
poumirase tamo svi od TBC-a?

u USA si, tamo do negde prve polovine proslog veka, imao svuda automate sa nekuvanim mlekom ... one masine - ubacis novcic, pa uzmes casu mleka.
.... to su ljudi pili .... to gasi zedj bolje od piva.

i sta ? ..... poceli amerikanci tada da oboljevaju od TBC-a, pa su ti automati danas zamenjeni ovima sa zdravom hranom - koka-kolom, fantom, lilihipima, cokoladicama ...?

idi bezi bre dimke.

---------

.... mislim, da ne bi bilo zabune - jer si ti opasan, pa ' oces da obrises post, zakljucas temu, nazoves coveka lazovom itd... - pokusacu ovo sve da ti "prevedem".

dakle ...

ovo sto tvrde tvoji naucnici i sto ti pises je TACNO.
moguce je da, u nekim situacijama, od mleka mozes da dobijes neku zlu bakteriju .... TBC, brucelu, "patogenu azdahu", ovo, ono .... to onaj superbakutaner zna bolje da objasni ...

... ALI ....

... tvoja nauka obrce redosled desavanja, "zamenjuje teze", izvrce uzroke i posledice....

redosled desavanja je sledeci - hronoloski poredjano:

- prvo se ti lose hranis, izmedju ostalog i tim mrtvim mlekom.
- polako postajes bolestan, talozis u sebi otrove, stvaras klice bolesti ....
- tek posle toga popijes/pojedes nesto, pa zle bakterije TBC-a krenu da se razmnozavaju po tebi.

prema tome, one nisu uzrok bolesti, vec posledica.
one i sad zive u svakome od nas i oduvek su zivele, pa nikom nista.

njihova uloga u prirodi i jeste da razlazu ono STO VEC JESTE BOLESNO.

na sta bi licila planeta da nema njih?
pa citava povrsina bi bila prekrivena bolesnim, mrtvim, trulim ..... lesevima biljnih i zivotinjskih vrsta, ljudskim lesevima ....

-----------

onaj ko je zdrav moze da pije mleko tuberkolozne krave bez ikakvih problema.
probleme moze da ima onaj ko vec jeste bolestan.



Citat:
bttp: Ovo je recept za povišen holesterol, jer punomasno mleko dovodi do toga. Naravno to ne važi ako se povremeno konzumira. Za svakodnevno konzumiranje je preporučljvo piti ono 1,6% MM, i tako nešto. Mislim da kod nas ni nema 3,8%, bar ja nisam video. Najmasnije je 3,2%. Mada ne pijem nešto mnogo mleka u poslednje vreme pa je moguće da sam nešto propustio.


zapravo sustina problema nije u holesterolu, koji je btw. jako vazan za rad naseg srca.

u principu, on pocinje da se talozi po krvnim sudovima - zbog cega danas umire svaka druga belchuga na planeti - ne zato sto ga se unosi previse, vec zato sto se unosi bez lecitina, koji je njegov (holesterolov) prirodni regulator i kontrolor koji ga odrzava u pravilnom, prirodnom odnosu u krvnoj supstanci.

dakle .... lecitin se, za razliku od holesterola, unistava tokom termicke obrade, tako da ti, kada popijes pasterizovano/sterilizovano mleko, unosis u sebe samo holesterol, a od lecitina nema nista ........ i zdravo, to ti je dobitna kombinacija za poviseni holesterol u krvi .... zakrcenje sudova ... visok krvni pritisak (moze da bude i nizak, uzrok je isti, samo tada se sudovi rastezu) ..... pa posle ti ide angina pektoris ..... pa onda ides da te seku ........posle te kljukaju "lekovima" .... itd....... ako se ni tada ne prizoves upamet, onda oce da pripali i mozdani udar posle svega .... i to ti je to.

jaja su poznata kao najveci sadrzalac holesterola, ali jedi svaki dan po 10 zivih jaja i nece ti se desiti nista.
kada ih skuvas/isprzis, znaci toplotom unistis lecitin u njima, onda ona postaju vrlo losa hrana.

----------------

najveca steta koju nam trzisna ekonomija nanosi termickom obradom hrane je u slucaju ulja.
tu je najdrasticnija razlika u onome sto unesemo u sebe sa prirodnim, hladno cedjenim uljem i onim sto unosimao u sebe sa ovim rafinisanim uljima.

taj luj paster je bio malo povrsan u svom radu, nije on imao zle namere ali je jednostavno prevideo neke stvari ........ a onda je trzisna ekonomija prihvatila njegovo ucenje oberucke.
to je za nju raj.
to rafinisano ulje, belo brasno, konzerve i sve to ...... to moze da stoji godinama i decenijama, a onda je to za trzisnu ekonomiju milina jedna - mogu to da vozaju po planeti gde god hoce, da manipulisu cenama na trzistu, da ga povuku iz prodaje ako im odgovara itd.....

.... pa eto ... i to mleko na primer.... rok trajanja "kravici" 4-5 meseci.
milina jedna, umesto da ga razvozi do prodavnice svaki dan, on to moze da radi jednom mesecno.

 
Odgovor na temu

Srđan Pavlović
Specijalna Edukacija i Rehabilitacija MNRO
Vojvodina, Bačka Palanka

Srđan Pavlović
Član broj: 139340
Poruke: 5571
77.46.145.*

Sajt: www.oligofrenolog.com


+382 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello03.01.2010. u 13:11 - pre 174 meseci
Znaci mogu da biram - da uzivam svaki dan u duploj kafi s nezdravim mlekom
koje ne smrdi i zivim 60 godina, ili da izmuzam kravu pravo u solju s kafom, da
pijem to sto smrdi na stalu i zivim 75 godina pijuci smrdljivu kafu s mlekom sve te godine.

(i umesto rostilja cepam leblebije)

Nije jedini cilj ziveti 100 godina, bitno je valjda i kako ih provedes.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7176 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello03.01.2010. u 13:24 - pre 174 meseci
Citat:
mrle011
.... pa eto ... i to mleko na primer.... rok trajanja "kravici" 4-5 meseci.
milina jedna, umesto da ga razvozi do prodavnice svaki dan, on to moze da radi jednom mesecno.


Ako nisi primetio, svaki proizvodjac mleka proizvodi i kratkotrajno pasterizovano i dugotrajno sterilizovano mleko i u svakoj prodavnici mozes kupiti oba, kad god zelis.

Ima nesto i sa nama, kupcima, ono... neki ljudi vise vole dugotrajno mleko, sto iz prakticnih (recimo da ne ides svaki bogovetni dan u prodavnicu, a da ne pricamo da nemaju svi kravu u podrumu ili bar prepelice) a sto iz razloga ukusa, jer sterilizovano mleko ima za mnoge lepsi ukus... a ima mleka za sve, i za nas - i za one koji imaju misljenje kao ti.

Ali to je taj deo koji ti ne kontas, i tu nastaje kratki spoj - jer u svemu vidis zaveru i "interes burzoazije". Mora da je jako tuzan taj crno-beli pogled iz takvog mozga, moram primetiti.

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Isak666
DE

Član broj: 178292
Poruke: 758
109.192.97.*



+586 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello03.01.2010. u 13:27 - pre 174 meseci
@Ivan @Mrle

Upravu ste oboje i niste ;)

Procesi kojim se mleko obradjuje jednim delom smanjuju kvalitet, ali obzirom da vecina ljudi ne zivi u uslovima istocne Bosne i ne mogu priustiti da pomuzu frisko mleko - moraju da kupuje u prodavnici.

E sad, ti ne moras kupiti mleko koje je najjeftinije i industriji najisplativije za proizvodnju i transport, te se mozes iskeziti koji cent vise za neko bio mleko.
Ili promeniti nacin zivota i odseliti se na salas.


Mada, kolicina mleka koju prosecan potrosac unese u sebe kroz razne pavlake, margarine, slatkise i sl prelazi kolicine koje su optimalne.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7176 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello03.01.2010. u 13:40 - pre 174 meseci
A ne - optimalna kolicina mleka odrasle osobe je 0.000 litara, jerbo priroda nam nije namenila mleko od neke tamo krave, vec leblebije... i mozda preprelice.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Srđan Pavlović
Specijalna Edukacija i Rehabilitacija MNRO
Vojvodina, Bačka Palanka

Srđan Pavlović
Član broj: 139340
Poruke: 5571
77.46.145.*

Sajt: www.oligofrenolog.com


+382 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello03.01.2010. u 13:50 - pre 174 meseci
E, pazi - sama ta sintagma "priroda namenila" mi vec stavlja question-mark nad glavu :)


 
Odgovor na temu

Isak666
DE

Član broj: 178292
Poruke: 758
109.192.97.*



+586 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello03.01.2010. u 14:57 - pre 174 meseci
Interesantno je to, da pojacana kampanja o stetnosti kravljeg mleka se poklapa sa bumom makrobioticke industrije koja je otkrila odavno poznatu cinjenicu da sastav -gle cuda- nije savrsen ;)

 
Odgovor na temu

vladd

Član broj: 37217
Poruke: 12059
93.87.148.*



+5251 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello04.01.2010. u 00:42 - pre 174 meseci
Pa naravno da nas muntaju, a sada bi jos neki pojedinci da smrdockaju do stote.

Uzivajte u makrobiotici i mleku, ako ne, onda kontra, uzivanje u alkoholu i rostilju, ionako je plan da se smanji populacija

Poz
 
Odgovor na temu

llux

Član broj: 63288
Poruke: 419
*.opera-mini.net.



+253 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello04.01.2010. u 07:27 - pre 174 meseci
Znaci biti zdrav znaci samo duze ziveti? A ja mislio bice mi tesko, izgubicu zivotnu energiju, bolece me u grudima, nece mi biti do zivota a kamoli do uzivanja u hrani, izgledacu ocajno i ko zna sta jos
 
Odgovor na temu

milanbergh

Član broj: 167394
Poruke: 31
*.adsl-a-1.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello05.01.2010. u 21:49 - pre 174 meseci
Citat:
ovo sto si napisao se vazi za normalno mleko.
dakle za mleko koje nije skuvano/pasterizovano/termicki obradjeno.
ono ne moze da se pokvari, vec se samo pretvara u kiselo mleko sve vise i vise ... i na kraju u sir.
... cak i posle toga, kada pocne da se skuplja ono zeleno (penicilin) po njemu - i tada moze to da se skine nozem, a ono sto ostane da se pojede.


Nije tačno, itekako može da se pokvari. Tehnološki postupak pasterizacije mleka podrazumeva termičku obradu mleka koja traje 30 minuta na temperaturi od 63,5 C, nakon čega preživljavaju samo sporogene i termorezistentne bakterije, a to su najčešće enterokoke, mikrokoke i rodovi Bacillus i eventualno Clostridium. Dakle, pasterizacija odstranjuje 95-99% mikroorganizama u sirovom mleku, ali nikako ne uništava SVE. Zbog toga usled neadekvatnog skladištenja i baratanja mlekom može da dođe do kvara i to ne samo "kiselog", nego i proteolitičkog (razlaganje proteina tj. trulež), sluzavosti mleka itd. Naravno, mnoge patogene bakterije se mogu razviti u neadekvatno skladištenom mleku - vrste roda Proteus, Serratia, Bacillus i Clostridium kao i mnoge druge.

Što se tiče "onog zelenog" tj. plesni (najčešće Penicillium, ali i Aspergillus i dr.), NIKAKO ali NIKAKO ne odstranjivati plesan i zatim jesti! Mnogi sojevi vrsta Penicillium i Aspergillus sintetišu vrlo potentne toksine (aflatoksini, ohratoksini, zearalenon i dr.) koji su vrlo kancerogeni. Plesni luče toksine koji prodiru u supstrat (u ovom slučaju sir) i ostaju u njemu, vrlo su termorezistentni (raspadaju se na preko 200 C) pa plesnive proizvode nikad ne treba konzumirati.

Citat:
bakterije mlecne kiseline koje zive u mleku ne dozvoljavaju nikakvim drugim bakterijama da se tu nastane.


Apsolutno netačno.

Citat:
kada se to normalno mleko pasterizuje (skuva), onda se u njemu pobiju sve bakterije mlecne kiseline i ono, pored toga sto mu je hranljivost skoro totalno obezvredjena - cak stavise, mnogi sastojci se pretvaraju u vrlo nezdravu hranu, to mleko postaje vrlo brzo utociste za raznorazne strane bakterije iz okoline .... osim, naravno, dok je hermeticki zapakovano u tetrapaku.


Voleo bih da vidim neku studiju koja pokazuje da se pasterizacijom uništavaju svi hranljivi sastojci mleka.

Citat:
zbog toga imate situaciju da ovo mleko iz prodavnice (termicki obradjeno) ima rok trajanja i po pet meseci dok je u tetrapaku - a kada se otvori, moze da opstane u frizideru tek par dana, a van frizidera jos mnogo krace.
..... i tada se vrlo brzo pretvara u tezak otrov.


Pasterizovano mleko se pakuje u sterilnu ambalažu koja se hermetički zatvara i kao takvo stiže na tržište. U njemu postoji toliki broj mikroorganizama da se u može garantovati određeni rok trajanja mleka a taj rok trajanja predstavlja vreme pre kog se garantovano neće razmnožiti dovoljan broj mikroorganizama koji će izazvati kvar. Otvaranjem takvog pakovanja neminovno dolazi do kontaminacije mleka (iz vazduha itd) čime se drastično povećava broj mikroorganizama u mleku i što dovodi do njihovog rapidnog umnožavanja i kvara.
Po važećem Pravilniku o mleku sveže mleko mora da se u roku od 2 sata od muže ohladi na temperaturu od 8 C, a u narednih 2 sata na 4 C, i što pre se dopremiti u mlekaru na proces pasterizacije ili sterilizacije.



Citat:
prema tome ..... ovo sto si napisao, ne da nije tacno, vec moze da bude vrlo opasno - ako se radi o pasterizovanom mleku.


Isto važi i za Vaš post.

Citat:
ovo cozmovo mleko je najverovatnije negde, nakon pasterizacije, bilo u dodiru sa okolinom.
primetio sam i da ti cepovi cesto nisu dobro zavrnuti.


Vrlo moguće, mada mi to više liči na hemijsko-fizički kvar, tj. propust u tehnološkom postupku, možda kod homogenizacije.

 
Odgovor na temu

mrle 011

Član broj: 143142
Poruke: 234
*.ptt.rs.



+8 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello05.01.2010. u 23:22 - pre 174 meseci
@ milanbergh

e, imam jednu zagonetku za tebe....

u svim zooloskim vrtovima na svetu je zabranjeno hraniti zivotinje termicki obradjenom/denaturisanom/pasterizovanom hranom.

zasto za nas ljude vaze jedni "propisi", a za te zivotinje totalno drugaciji?


Citat:
llux: Znaci biti zdrav znaci samo duze ziveti? ...


ne, to nema teorije da neki ljudi shvate razliku izmedju zdravlja i duzine zivota.

nemoguce im je zamisliti da npr. neko moze biti bolestan citav zivot, pa i od samog rodjenja .... a da dozivi, tako bolestan, i duboku starost.
... ili npr. da i covek koji je citavog zivota, do sudnjeg dana, bio zdrav, na kraju umre ..... jednostavno zato sto je dosao do kraja svog bioloskog puta, a bez da je bio bolestan.
 
Odgovor na temu

mrle 011

Član broj: 143142
Poruke: 234
*.ptt.rs.



+8 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello06.01.2010. u 09:37 - pre 174 meseci
niko ne zna odgovor na zagonetku!?
 
Odgovor na temu

milanbergh

Član broj: 167394
Poruke: 31
*.adsl-a-1.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello06.01.2010. u 16:55 - pre 174 meseci
Da, ljudi su sigurno _toliko_ uviđavni da životinjama obezbeđuju samo zdravu i prirodnu hranu (dok ih pritom drže u kavezima 2x2m), dok je smisao postojanja zloj prehrambenoj industriji da uništi čovečanstvo pasterizovanim mlekom.

Ili zaista smatraš da ljudi treba da se okanu kuvanja i da jedu presno meso i ostale proizvode?
 
Odgovor na temu

NoneVi
Novi Sad

Član broj: 116972
Poruke: 17
*.dynamic.sbb.rs.



+24 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello06.01.2010. u 18:05 - pre 174 meseci
Citat:
milanbergh: Da, ljudi su sigurno _toliko_ uviđavni da životinjama obezbeđuju samo zdravu i prirodnu hranu (dok ih pritom drže u kavezima 2x2m), dok je smisao postojanja zloj prehrambenoj industriji da uništi čovečanstvo pasterizovanim mlekom.

Ili zaista smatraš da ljudi treba da se okanu kuvanja i da jedu presno meso i ostale proizvode?


Ti ocigledno nisi upoznat sa subverzivnim delovanje druga Mrleta. Covek je zakasnio da se rodi jedno 60 godina, pa sad svoje bitke protiv mrskih mu neprijatelja, umesto bombama i puskom, vodi ljutim trolovanjem i gluposcu.
On a long enough timeline, the survival rate for everyone drops to zero.
 
Odgovor na temu

mrle 011

Član broj: 143142
Poruke: 234
*.ptt.rs.



+8 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello06.01.2010. u 18:38 - pre 174 meseci
Citat:
milanbergh: ... Ili zaista smatraš da ljudi treba da se okanu kuvanja i da jedu presno meso i ostale proizvode?


pa evo, napisacu ti sta se danas obedovalo u mojoj porodici (najmladji clan ima nesto vise od 2 ipo godine i hrani se kao i svi ostali):

DORUCAK: musli, standardno .... nisam ih ja pravio, a nisam nesto ni zagledao, ali uvek ide nesto od sledeceg - neko zito ... seme bundeve/suncokreta/lana/susama ... kiki-riki/orah/lesnik/badem .... banana ... suvo grozdje/smokve/sljive/kajsije .... med .... malo maslinovog ulja .... i presno mleko.

dakle .... sve presno, s tim sto uglavnom koristimo jogurt (termicki obradjeni mlecni proizvod) umesto mleka, ali opet to je zbog toga sto vrlo retko mogu da dospem do mleka.

RUCAK: inace ne jedemo bas nesto mnogo mesa ... ali eto, bas danas smo cepali govedju prsutu, susenu - znaci presno meso, susene crne masline i (posto je padala kisa, pa me mrzelo da idem na pijacu) iskombinovao sam neko jelo od onog povrca sto sam imao u frizideru - neki komorac, keleraba, cvekla, list persuna .....

....... uglavnom opet sve presno, osim sto za one masline nisam siguran, ne mogu da saznam dal' ih kuvaju pre susenja ili ne.
nigde ne pise na konzervi.

VECERA: neko je do'vatio jednu dunju sto je bila u kuci, neko jabuku, krusku ......

skuvao sam i jedan caj od nevena, ali klot, pa se to onda i ne racuna u hranu ...... i junioru je keva cedila neki sok, pojma nemam sta, cvekla, sargarepa, jabuka ...? ..... uglavnom sve presno.

---------

eto ti ..... sve presno ... i mleko, i meso, i sve ...... osim sto, kazem ti, za masline nisam siguran i sto ujutru uglavnom koristimo jogurt za musli, al' eto bas danas smo cepali mleko.

ukupno gledano, ne hranimo se iskljucivo presnom hranom, al' otprilike ... sta znam .... sad preko zime je mozda 70% presno, a leti dosta vise.

-----------

i eto, aj' sad ti meni reci sta smo to mi danas pogresno jeli .... koja namirnica tu ne valja i zasto ..... sta bi ti tu izbacio, a predlozio nam nesto drugo ... i zasto ..... itd....

sta ti smatras da smo mi danas pogresno uradili, sto se tice ishrane, i zasto?

zasto smatras da je lose sto smo jeli presno mleko za dorucak i presno meso za rucak?

aj' odgovori mi na konkretnom primeru sta mislis.

ja sam evo tebi odgovorio - smatram da treba tako da se hranim, i moja porodica i ja .... a za ostale ljude ne smatram nista, bas me briga kako se hrane, njihov problem.

--------------

ovaj tvoj odgovor na moju zagonetku nisam shvatio.
 
Odgovor na temu

milanbergh

Član broj: 167394
Poruke: 31
*.adsl-a-1.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello06.01.2010. u 22:13 - pre 174 meseci
Citat:
pa evo, napisacu ti sta se danas obedovalo u mojoj porodici (najmladji clan ima nesto vise od 2 ipo godine i hrani se kao i svi ostali):

DORUCAK: musli, standardno .... nisam ih ja pravio, a nisam nesto ni zagledao, ali uvek ide nesto od sledeceg - neko zito ... seme bundeve/suncokreta/lana/susama ... kiki-riki/orah/lesnik/badem .... banana ... suvo grozdje/smokve/sljive/kajsije .... med .... malo maslinovog ulja .... i presno mleko.

dakle .... sve presno, s tim sto uglavnom koristimo jogurt (termicki obradjeni mlecni proizvod) umesto mleka, ali opet to je zbog toga sto vrlo retko mogu da dospem do mleka.


Musli - termički obrađene cerealije. Seme bundeve/suncokreta/lana/susama ... kiki-riki/orah/lesnik/badem - sve je termički tretirano. Suvo grožđe itd - termički tretirano. Maslinovo ulje - termička obrada.

A zaboravih, to što detetu dajete nekuvano mleko... pa ne bih da te uvredim ali da se ja pitam uveo bih zatvorske kazne za to. Pij ti i jedi šta ti je volja, ali deca su posebno ugrožena i osetljiva, a presno mleko može da se kontaminira na bezbroj načina, počevši od primarne kontaminacije (zaražena krava), do sekundarne - vime, koža, štala, pribor, kanta itd itd i to može biti kontaminirano fekalnim bakterijama, salmonelom, ešerihijom, fekalnim enterokokama, protozoama... sa vrlo vrlo ozbiljnim posledicama.

Citat:
RUCAK: inace ne jedemo bas nesto mnogo mesa ... ali eto, bas danas smo cepali govedju prsutu, susenu - znaci presno meso, susene crne masline i (posto je padala kisa, pa me mrzelo da idem na pijacu) iskombinovao sam neko jelo od onog povrca sto sam imao u frizideru - neki komorac, keleraba, cvekla, list persuna .....

....... uglavnom opet sve presno, osim sto za one masline nisam siguran, ne mogu da saznam dal' ih kuvaju pre susenja ili ne.
nigde ne pise na konzervi.


Čim je konzerva to znači da je najverovatnije sterilisano, dakle termički tretirano.

Citat:
VECERA: neko je do'vatio jednu dunju sto je bila u kuci, neko jabuku, krusku ......

skuvao sam i jedan caj od nevena, ali klot, pa se to onda i ne racuna u hranu ...... i junioru je keva cedila neki sok, pojma nemam sta, cvekla, sargarepa, jabuka ...? ..... uglavnom sve presno.

---------

eto ti ..... sve presno ... i mleko, i meso, i sve ...... osim sto, kazem ti, za masline nisam siguran i sto ujutru uglavnom koristimo jogurt za musli, al' eto bas danas smo cepali mleko.

ukupno gledano, ne hranimo se iskljucivo presnom hranom, al' otprilike ... sta znam .... sad preko zime je mozda 70% presno, a leti dosta vise.

-----------

i eto, aj' sad ti meni reci sta smo to mi danas pogresno jeli .... koja namirnica tu ne valja i zasto ..... sta bi ti tu izbacio, a predlozio nam nesto drugo ... i zasto ..... itd....

sta ti smatras da smo mi danas pogresno uradili, sto se tice ishrane, i zasto?

zasto smatras da je lose sto smo jeli presno mleko za dorucak i presno meso za rucak?

aj' odgovori mi na konkretnom primeru sta mislis.

ja sam evo tebi odgovorio - smatram da treba tako da se hranim, i moja porodica i ja .... a za ostale ljude ne smatram nista, bas me briga kako se hrane, njihov problem.

--------------

ovaj tvoj odgovor na moju zagonetku nisam shvatio.


Nisam ja tvrdio da se ti hraniš pogrešno, nego si ti tvrdio (a nisi potkrepio dokazima) da se oni koji jedu termički tretiranu hranu hrane loše.

Na zagonetku sam pokušao sarkastično da odgovorim.
Ali aj da probam i ovako. Ljudi već milenijumima koriste vatru i termički obrađuju namirnice te se i gastrointestinalni trakt prilagodio tom načinu ishrane i dosta se razlikuje od životinjskog. Inače, nisam baš ubeđen da se životinje hrane isključivo presnom hranom jer pod pretpostavkom da bi im to škodilo, ne verujem da su ljudi toliko odgovorni prema njima.

[Ovu poruku je menjao milanbergh dana 06.01.2010. u 23:34 GMT+1]
 
Odgovor na temu

mrle 011

Član broj: 143142
Poruke: 234
*.ptt.rs.



+8 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello09.01.2010. u 19:20 - pre 174 meseci
a bre genije, na tebe sam i zaboravio.

vidi da ti objasnim ....

Citat:
milanbergh: Musli - termički obrađene cerealije. Seme bundeve/suncokreta/lana/susama ... kiki-riki/orah/lesnik/badem - sve je termički tretirano. Suvo grožđe itd - termički tretirano. Maslinovo ulje - termička obrada.


musli mozes dobiti na dva nacina.

prvi je da odes u hiper-mega-market i kupis onu najlon kesu na kojoj pise musli.
to unutra je mrtva hrana, termicki tretirana - na kesi i pise "stabilizovano", dakle to je zdravo, nema bakterija i ostalih zlikovaca.

drugi nacin da dobijes musli je da posebno pokupujes zive semenkice i sve ostalo sto ti treba, pa da sam to spremis.
tako rade ludaci - em ima bakterija, em je skuplje, em je komplikovano.

postoje vrlo jednostavni nacini da se utvrdi dal' je npr. zrno psenice zivo - znaci nezdravo i puno bakterija, ili je denaturisano/termicki-tretirano/zdravo.
uzmes malo vate, natopis je vodom i stavis tu zrno.
ako proklija, znaci da je zrno zivo, tj. nezdravo.
te proklijale klice jedu bas oni totalni ludaci, to je bas prepuno bakterija i ostalih nasih neprijatelja.

--------------

slicna situacija ti je i sa svime ostalim.

na primer .... pored ovih zdravih ulja koja se kupuju u hiper-mega-marketima, koja su zdrava zato sto u njima nema bakterija jer su tretirana na po nekoliko stotina stepeni ..... postoje i hladno cedjena ulja koja kupuju teoreticari zavere i ostali ludaci.
u tim uljima ima bakterija i to jedu ovi teoreticari zavere.
oni su ludaci, npr. placaju litar hladno cedjenog maslinovog ulja po 10 evra, a imaju ova zdrava ulja u prodavnici po 100 dinara (1 evro).

i za ulja postoje nacini da se utvrdi dal' je termicki tretirano, al' me sad mrzi da ti objasnjavam.

---------------

pored ovog kiki-rikija za koji ti znas, postoji da se kupi i sirovi kiki-riki.
u njemu ima bakterija i nije zdrav ko ovaj posoljeni i uprzeni na zejtinu.

-------------

....... itd.......

btw. prvi put cujem u zivotu da se orah i lesnik termicki tretiraju.
gde si to cuo?
u tim tvojim strucnim knjigama?

ja orahe i lesnike poberem, tj. orahe pomlatim sa grana pa skupim, oljustim onu ljusku i onda to jedem.
pojma nisam imao da i to mora da se kuva, ili sta!?

jel' to zbog bakterija koje vrebaju iz oraha?


Citat:
milanbergh: A zaboravih, to što detetu dajete nekuvano mleko... pa ne bih da te uvredim ali da se ja pitam uveo bih zatvorske kazne za to. Pij ti i jedi šta ti je volja, ali deca su posebno ugrožena i osetljiva ...



je li strucnjak, posto ti ne znas odgovor na onu moju zagonetku, jel' mogu ja da probam da pogodim ovu tvoju zagonetku?

ti nemas decu, al' si zato mnogo pametan i naucio si napamet strucne izraze kao sto je "gastrointestinalni", pa volis da se brines o tudjoj deci?

jel' sam pogodio?
 
Odgovor na temu

k.u.m.
RS

Član broj: 246295
Poruke: 9
77.46.226.*

Jabber: k.u.m.@elitesecurity.org


+2 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello15.01.2010. u 17:52 - pre 173 meseci
Svaka čast mrle, skidam kapu!
Jesi slučajno naleteo na dela Anthony Bove? Sličan vam je izgovor, naglašavanje nekih mikroelemenata, pa pitam.

Elem,
Prilikom postupka pasterizacije stvarno dolazi do degradiranja mleka jer visoka temperatura uništava velik procenat hranjljivih enzima , kao i veći deo mikroelemenata u njenom sastavu. Tim postupkom od hrane koja se drugačije naziva bela krv dobijamo "prazne"(prazne u smislu oslobodjene od enzima i vitamina) kalorije u tečnosti popularno nazvane pasterizovano mleko. Veoma loše, veoma nezdravo.
Ali moje nije da vas ubeđujem - šta "trpate" u sebe je vaša stvar i nema uticaja ne mene i moju okolinu, pa sam zato hteo da ostanem nem na ovom postu.
Ipak, sa vremena na vreme, pojave se ljudi kao što je mrle, koji se zapravo zapitaju o kvalitetu svog života i koje treba podržati na njihovom putu.


@Ivan Dimkovic
taman kreneš diplomatski
Citat:
Ima nesto i sa nama, kupcima, ono... neki ljudi vise vole dugotrajno mleko, sto iz prakticnih (recimo da ne ides svaki bogovetni dan u prodavnicu, a da ne pricamo da nemaju svi kravu u podrumu ili bar prepelice) a sto iz razloga ukusa, jer sterilizovano mleko ima za mnoge lepsi ukus... a ima mleka za sve, i za nas - i za one koji imaju misljenje kao ti.


i sve pokvariš sa
Citat:
Ali to je taj deo koji ti ne kontas, i tu nastaje kratki spoj - jer u svemu vidis zaveru i "interes burzoazije". Mora da je jako tuzan taj crno-beli pogled iz takvog mozga, moram primetiti.


Ti čoveče kao da si advokat iz Diznilenda, plaćen da obeshrabriš svaki pokušaj naroda da se zapita "Koliko je ispravno društveno uređenje koje me okružuje".
Daj odmori malo. Nisi u pravu. Ili to ili si stvarno iz Diznilenda.
Imaš knjige da čitaš.
 
Odgovor na temu

Nenad Vranjanac
nbg

Nenad Vranjanac
Član broj: 36176
Poruke: 2840
91.148.84.*



+3 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello15.01.2010. u 18:28 - pre 173 meseci
Citat:
I ja im stvarno cestitam na tome sto ipak postoji neko da ceni potrosace, ne zbog poklona, vec sto me zovu da dodjem, pratim ceo proces do finalnog proizvoda i da odem u kontrolu proizvoda i sve proverim. Takodje, kad saznam tacno uzrok zbog kojeg se mleko pokvarilo, saopsticu svima o cemu se radi i oni s tim nemaju problem.

javi i da li zaista pokrivaju oči kravicama kad prođe kamion iz kasapnice.

Citat:
mrle: ...nema tu vise nista od kalcijuma, gvozdja, fosfora ....

šta, kao kalcijum, gvožđe i fosfor se eliminišu na 130C?

a i karijesi nemaju veze sa količinom kalcijuma, sori
Citat:
... ALI ....

... tvoja nauka obrce redosled desavanja, "zamenjuje teze", izvrce uzroke i posledice....

redosled desavanja je sledeci - hronoloski poredjano:

- prvo se ti lose hranis, izmedju ostalog i tim mrtvim mlekom.
- polako postajes bolestan, talozis u sebi otrove, stvaras klice bolesti ....
- tek posle toga popijes/pojedes nesto, pa zle bakterije TBC-a krenu da se razmnozavaju po tebi.

prema tome, one nisu uzrok bolesti, vec posledica.
one i sad zive u svakome od nas i oduvek su zivele, pa nikom nista.

njihova uloga u prirodi i jeste da razlazu ono STO VEC JESTE BOLESNO.

pa šta čekaš, olovku u ruke, nemoj da arčiš ovde uzalud skupljeno znanje.
ima jednog dana da budeš slavan ko galilej
kad imaš samo čekić, sve ti liči na eksere
postoje dve vrste ljudi: oni koji dele ljude na dve vrste i oni koji to ne cine
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7176 Profil

icon Re: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello15.01.2010. u 18:49 - pre 173 meseci
Citat:
k.u.m
Ti čoveče kao da si advokat iz Diznilenda, plaćen da obeshrabriš svaki pokušaj naroda da se zapita "Koliko je ispravno društveno uređenje koje me okružuje".
Daj odmori malo. Nisi u pravu. Ili to ili si stvarno iz Diznilenda.
Imaš knjige da čitaš.


Ovaj, postoji razlika izmedju zdravorazumske analize / kritike sistema, i totalne paranoje.

Dugotrajno mleko postoji ne zbog neke zavere proizvodjaca da ne moraju da liferuju mleko svaki dan kao sto tvrdi Mrle (gle cuda, isti proizvodjaci proizvode i mleko koje se salje svaki dan) vec zato sto je dugotrajno mleko korisna roba mnogim kupcima - onima koji ne zele da idu svako jutro po mleko. Da ne pricamo o lokacijama gde bi bilo nemoguce imati sveze mleko svaki dan.

A paranoja je upravo taj naopak pogled gde se u svemu vidi neka zavera i plan protivu "nas" obicnih gradjana.

Jos kada se to pomesa sa pseudonaukom, onda postaje cist BULLSH*T. Penn & Teller imaju jako lep serijal o tome :)

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Kako izgleda "zdravo" mleko u Srbiji - Imlek Bello

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 72754 | Odgovora: 248 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.