Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako kuhati hranu?

elitemadzone.org :: MadZone :: Kako kuhati hranu?

Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 15036 | Odgovora: 78 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bananaphone
Amsterdam

Član broj: 326748
Poruke: 463



+1328 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 16:38 - pre 94 meseci
Citat:
DaliborP:
I u Irskoj nema teletine :)


Ima u NL koliko hoces irske teletine ;)))). Ako bude lepo vreme za vikend - moglo bi biti i na rostilju ;)
 
Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240
Poruke: 1181



+835 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 16:39 - pre 94 meseci
Bas me zanima sta bi na to rekao Anthony Bourdain.
https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Bourdain


Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
*.web.vodafone.de.



+7169 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 16:41 - pre 94 meseci
@bananaphone, da ali hrana (kuhinja) evoluira - mozda izmenjeni rezultat sa nekim pirincem nece biti "italijanski rizoto" ali ce postati nesto novo i ukusno.

Poenta: rezultat NIJE odredjen poreklom, moze biti u*ran a moze biti i bolji od originala. Kad je neko u Italiji ukombinovao paradajz i spagete dobio je odlican rezultat sa prekookeanskim sastojkom a danas je to... tradicija.

Ti mozes navoditi lose primere ja mogu dobre - poenta je da ima i jednih i drugih. I "tradicionlno" jelo je u jednom momentu bilo novo, nismo dobili jelovnik od bozanstva u momentu kreacije univerzuma. Naravno da ima stvari koje kvare recepte ali ima i stvari koje ih poboljsavaju iako nisu "original".

Citat:

Ima u NL koliko hoces irske teletine ;)))). Ako bude lepo vreme za vikend - moglo bi biti i na rostilju ;)


Ma iz nekog razloga Irci ne jedu nesto teletinu, ali je izvoze :)
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

bananaphone
Amsterdam

Član broj: 326748
Poruke: 463



+1328 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 16:54 - pre 94 meseci
Citat:
DaliborP:
Citat:
bananaphone: Pa ukus, miris, boja, tekstura, mekoca itd.

Nema to nikakve veze sa geografskim poreklom, vec kvalitetom proizvoda koji jedes.

Ali da se vratimo na pocetak, ti si rekao da je glupost da se nekom ishrana u Srbiji bazira na ribi i maslinama ili nekom u Holandiji na svinjetinu.
Ne vidim zasto bi to bilo nemoguce, a kamoli zasto bi to bila "glupost" dok god je nekom dostupan kvalitetan proizvod, i naravno da je ljubitelj hrane koju jede.




Pa naravno ako imas kvalitetan proizvod - onda svakako da ces jesti sta hoces.

Pa mislim neces umreti ni ako ne jedes kvalitetne proizvode, nekom je hrana samo nuzno zlo, izracunas potrebnu kolicinu proteina/ugljenih hidrata/soli/vode stavis u lonac prokuvas, sameljes na blenderu i eto ga rucak, siguran sam da mozes tako da zivis 100g ;))))...

Ja pricam o slucaju kad nemas kvalitetnu ponudu, ja nemam kvalitetnu svinjetinu u NL a volim je, ali dzabe, prilagodjavam se i koristim junetinu, glupo mi je da inzistiram na svinjetini kad je jednostavno losa. Ne znaci da je ne jedem uopste, s'vremena na vreme idem preko pola grada do jedne mesare koja ima ok svinjetinu i ispecem je u rerni ili narucim celo peceno prase i mislim nema problema, zato ovde imas odlicnu ribu, sireva 1000 vrsta i koje cega jos, i jednostavno nasa nedeljna dijeta ukljucuje mnogo vise ribe a manje svinjetine nego u Srbiji.
 
Odgovor na temu

DaliborP

Član broj: 113174
Poruke: 1173



+3258 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 16:59 - pre 94 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic:Ma iz nekog razloga Irci ne jedu nesto teletinu, ali je izvoze :)

Valjda imaju neku averziju prema teletini, ne znam zasto...ali zato imaju jako dobre bifteke.
 
Odgovor na temu

bananaphone
Amsterdam

Član broj: 326748
Poruke: 463



+1328 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 17:23 - pre 94 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic:
@bananaphone, da ali hrana (kuhinja) evoluira - mozda izmenjeni rezultat sa nekim pirincem nece biti "italijanski rizoto" ali ce postati nesto novo i ukusno.

Poenta: rezultat NIJE odredjen poreklom, moze biti u*ran a moze biti i bolji od originala. Kad je neko u Italiji ukombinovao paradajz i spagete dobio je odlican rezultat sa prekookeanskim sastojkom a danas je to... tradicija.

Ti mozes navoditi lose primere ja mogu dobre - poenta je da ima i jednih i drugih. I "tradicionlno" jelo je u jednom momentu bilo novo, nismo dobili jelovnik od bozanstva u momentu kreacije univerzuma. Naravno da ima stvari koje kvare recepte ali ima i stvari koje ih poboljsavaju iako nisu "original".

Citat:

Ima u NL koliko hoces irske teletine ;)))). Ako bude lepo vreme za vikend - moglo bi biti i na rostilju ;)


Ma iz nekog razloga Irci ne jedu nesto teletinu, ali je izvoze :)


I glupi Brazilci kupuju istu tu irsku teletinu i bacaju je na rostilj, zajedno sa urugvajskom i brazilskom :))))...

Vidi - nema tradicije od porekla univerzuma - pogotovo u kuhinji i nije tradicija nesto sto je u osnovi izmisljeno lokalnom pamecu, tradicionalno zagorsko jelo je purica (curka) sa mlincima ili u Austriji, apfelstrudel :). Curka - poreklo Amerika, pita sa jabokom - poreklo Turska.

Kazem opet - mislim da ne provodis mnogo vremena za sporetom, modifikacije se PODRAZUMEVAJU u svakom receptu, i recept nije munjom u kamenu ispisan, odnos namernica, dodavanje i izbacivanje nekih su potpuno normalna stvar, ja recimo pravim osso bucco sa korenom celera - onim sto ide u supu, i ako se orginal pravi sa stabljikom celera, ne stavljam mnogo bibera zato sto ga moja zena ne voli, i ne stavljam lovor, ali stavim malo vegete i dosta vise paradajza, sto italijani sigurno ne stavljaju :)))). Ali osnovni postulati su tu, dugo kuvanje telece kolenice sa koskom u smesi od povrca+supa+vino+paradajz, moj recept je i dalje osso bucco i ako dosta modifikovan, sad otvori na google-u osso bucco - videces da postoji 100 modifikacija istog jela, neko cak ne stavlja paradajz, imas recept sa testeninom itd...

Svako tko priprema hranu ima svoje neke dorade i pomeranja, na nivou restorana/porodice, ma na nivou onog sto priprema hranu, ali recept je i dalje taj isti, teletina ispod saca moze na 100 nacina da se doradi, ali je i dalje teletina ispod saca, teledina na rostilju moze da 100 nacina da se tretira, ali je i dalje teledina na rostilju.

Kad neka namernica postane kvalitetna i siroko dostupna na domacem trzistu, bilo lokalnim uzgojem ili uvozom, onda krene i kuhinja da se prilagodjava i posle nekog vremena nastanu tradicionalni recepti.

Prema tome nazad na pocetak diskusije, tradiciju ne treba ignorisati, recept je tu zato sto je oprobano dobar sa lokalno dostupnim sastojcima.
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 17:29 - pre 94 meseci
Citat:
Ovaj, pobrkao si me sa nekim, ja uopste ne dovodim u pitanje da grcki i srpski giros nisu isti, vec da je upravo razlika u ukusu jedina stvar koja sama po sebi ne znaci da je jedan bolji od drugog.

Jedino sto se brka je kvalitet.Dostupnos proizvoda u Srbiji i Nemackoj ( 80 mil/stanovnika) pricam o domacim je jako velika.

Slikacu ako stignem kada budem isao koliki kajmak se dobije od mleka ( direkt iz vimena :) i kolikom broju ljudi je to u Srbiji dostupno

a koliko u Nemackoj..Toliki broj stanovnika se treba nahraniti i tu nema bas pomeranje krava na pasnjacima,gde se poje na izvoru.

To mleko i taj kajmak nema pojma od isto da kazemo sa Dojce kravom koja je hranjena nekom automatizacijom i gmo pasnjak travom (senom).

Jesmo tehnoloski zaostali ali mislim da mozemo imati kvalitetniju hranu od bilo koga,bas zbog osakacenosti po pitanju industrije (zagadjivaca).

Jagnje sa pestera je jagnje sa pestera,Zlatibora i da ne davim odakle god jos,cistog podneblja.

Kamo srece da se prodamo sa ovom sicom od duga (25miliardi €) i pocnemo nezavisno da proizvodimo samo hranu.

p.sSamo nemoj da treci put pominjes klesanje u stenu.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
*.web.vodafone.de.



+7169 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 21:01 - pre 94 meseci
Ne znam sta da ti kazem, nisam ljubitelj nemacke kuhinje a srpska mi se svakako vise svidja ali sumnjam da mogu to isto da kazem za bilo koga drugog, kamo li milione ljudi. Cenim da ne mozes ni ti objektivno :)

Bolje se mani tih generalizacija, kad stavis milione ljudi na gomilu sto se hrane tice imas hiljade ukusa. Niti ce svi biti odusevljeni tvojim kajmakom niti usoljenim haringama iako ces naci one koji se kunu u jedno ili drugo.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 22:09 - pre 94 meseci
Ma slazem se ja sa tobom po pitanju kolicine ljudstva i ukusa.Ovde polemisemo da nacin spremanja treba biti adekvatan zemlji

iz koje izvorno potice hrana zbog samog ukusa.Kao ova domaca jajca.Nema da se rastura a gibanica,palacinke,zute.

Cisto da skrenem paznju sa kajmaka.:).Organsko,neprskano.Zna se kada je vreme paradajzu i do tada nema ni mirisa ni ukusa.

Steta sto ovo nije zemlja hrane nego ono sto ide posle nje.

Ako mogu da uglavim slicicu egza,psenica plus trava plus crvici.:).

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2610 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 22:26 - pre 94 meseci
Lave, nekako mi bledunjava ta jajca. Tesko da su domaca, a mozda samo slika vara.
(c) 1982 sinclair research ltd
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 22:33 - pre 94 meseci
Ako imas ful domaca bez grama koncentrata,baci na tiganj pa slikaj.Kod mene nema foliranja.Ono sto kazem,tako je.
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 22:37 - pre 94 meseci
Inace,domace jaje kada neko nudi,nema isti oblik,velicinu kao ni boju.

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2610 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 22:39 - pre 94 meseci
Ma verujem ti. Nemam domaca odavno vec. Iako zivim na selu, sve manje ljudi drze zivinu, kao i ostale zivotinje. Ranije bilo svega...
Bas cu da potrazim, mozda se nadje da neko prodaje...
(c) 1982 sinclair research ltd
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 22:45 - pre 94 meseci
Zao mi je sto to citam,evo ti manastirske koke,ekipa.Sarenolika.


Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
*.ip.telfort.nl.



+7169 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 22:46 - pre 94 meseci
@Lavlja_Jazbina,

Za paradajz se slazem ali za jaja... Ne znam, pre nekoliko meseci sam zaista probao slepi test sa seoskim i "industrijskim" i kajgana bila ista. Mozda je industrijsko bilo dovoljno dobro ili moj ukus nije istancan, samo kazem kakav je rezultat bio.

Sa druge strane, bljutav paradajz ne mogu a da ne prepoznam.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2610 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 22:49 - pre 94 meseci
Nisu ni seljaci vise kao sto su nekad bili. Sada i oni hrane te kokoske sa raznim koncentratima i glupostima. Nema vise da koke bauljaju po dvoristu i kljucaju insekte, travu i po koje zrno kukuruza i prekrupe sto dobiju...


(c) 1982 sinclair research ltd
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 22:56 - pre 94 meseci
Ok po pitanju ukusa,necu reci da sam siguran ali boja palacinki,gibanice,proje je ocigledna.

I sama kolicina kajgane je malo veca od industrijskih.Ko pravi kolace,torte zna kakvo je cudo u kombinaciji mleko-jaja.

Ali kao sto kaze Venturin prijatelj u svastabasti,kome ja da prodam domace pile kada u supermarketu ima jeftinije-smrdljivije.

Cena kaze svoje.Ja imam ali ta opcija nije zagarantovana po pitanju kolicine za svaki dan.Od 30 koka posle zime ima po jedno

dnevno a posle (ovo vreme)izmedju 20 i 25. To nije industrija ali jeste ukus.

Za sve vece opcije i trgovinu je koncentrat,sijalica i rokaj 6 meseci dok koka ne postane sundjer,teska 600gr maksimum.
 
Odgovor na temu

bananaphone
Amsterdam

Član broj: 326748
Poruke: 463



+1328 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 22:57 - pre 94 meseci
Citat:
gilopile: Nisu ni seljaci vise kao sto su nekad bili. Sada i oni hrane te kokoske sa raznim koncentratima i glupostima. Nema vise da koke bauljaju po dvoristu i kljucaju insekte, travu i po koje zrno kukuruza i prekrupe sto dobiju...


Ali i industrija se pomerila ka seljaku, sad imas u supermarketima u NL, jaja, jaja od koka koje jedu kukuruz, jaja od koka koje jedu kukuruz i slobodno setaju, bioloska jaja, bioloska jaja od koka koje slobodno setaju, jaja sa omega3, da ne nabrajam dalje ;)
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
*.ip.telfort.nl.



+7169 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 23:01 - pre 94 meseci
@Lavlja_Jazbina, verujem da mozes naci dovoljno ljudi spremnih da plate ekstra za pile koje nije "industrijsko" - ima i u Srbiji dovoljno ljudi koji imaju prihode koji im dopustaju da plate ukusniju hranu vise, cak i dosta vise.

Drugo pitanje je distribucija. Da li si siguran da i u supermarketu vec nema seoskih free-range pilica koji su soobodno kljuckali prirodnu hranu?
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 11572



+2610 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 23:05 - pre 94 meseci
@bananaphone, ee, to je druga prica kad imas izbora.

Bas mi fali domaca koka i krompirici. Nikakvi zacini i gluposti, posolis je, naseces kilo krompira i u rernu na 2 sata i cao.

Ovi, da tako kazem, moderni kuhari mi se popeli na onu stvar kada vidim kako kuvaju i sta sve stavljaju od zacina, ccc. Na kraju dobijes komad mesa koji nema ukus na meso, nego na pitaj Boga sta.

Tako upropaste i gulase i ribu...
(c) 1982 sinclair research ltd
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Kako kuhati hranu?

Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 15036 | Odgovora: 78 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.