Citat:
Ivan Dimkovic:
@bananaphone, da ali hrana (kuhinja) evoluira - mozda izmenjeni rezultat sa nekim pirincem nece biti "italijanski rizoto" ali ce postati nesto novo i ukusno.
Poenta: rezultat NIJE odredjen poreklom, moze biti u*ran a moze biti i bolji od originala. Kad je neko u Italiji ukombinovao paradajz i spagete dobio je odlican rezultat sa prekookeanskim sastojkom a danas je to... tradicija.
Ti mozes navoditi lose primere ja mogu dobre - poenta je da ima i jednih i drugih. I "tradicionlno" jelo je u jednom momentu bilo novo, nismo dobili jelovnik od bozanstva u momentu kreacije univerzuma. Naravno da ima stvari koje kvare recepte ali ima i stvari koje ih poboljsavaju iako nisu "original".
Citat:
Ima u NL koliko hoces irske teletine ;)))). Ako bude lepo vreme za vikend - moglo bi biti i na rostilju ;)
Ma iz nekog razloga Irci ne jedu nesto teletinu, ali je izvoze :)
I glupi Brazilci kupuju istu tu irsku teletinu i bacaju je na rostilj, zajedno sa urugvajskom i brazilskom :))))...
Vidi - nema tradicije od porekla univerzuma - pogotovo u kuhinji i nije tradicija nesto sto je u osnovi izmisljeno lokalnom pamecu, tradicionalno zagorsko jelo je purica (curka) sa mlincima ili u Austriji, apfelstrudel :). Curka - poreklo Amerika, pita sa jabokom - poreklo Turska.
Kazem opet - mislim da ne provodis mnogo vremena za sporetom, modifikacije se PODRAZUMEVAJU u svakom receptu, i recept nije munjom u kamenu ispisan, odnos namernica, dodavanje i izbacivanje nekih su potpuno normalna stvar, ja recimo pravim osso bucco sa korenom celera - onim sto ide u supu, i ako se orginal pravi sa stabljikom celera, ne stavljam mnogo bibera zato sto ga moja zena ne voli, i ne stavljam lovor, ali stavim malo vegete i dosta vise paradajza, sto italijani sigurno ne stavljaju :)))). Ali osnovni postulati su tu, dugo kuvanje telece kolenice sa koskom u smesi od povrca+supa+vino+paradajz, moj recept je i dalje osso bucco i ako dosta modifikovan, sad otvori na google-u osso bucco - videces da postoji 100 modifikacija istog jela, neko cak ne stavlja paradajz, imas recept sa testeninom itd...
Svako tko priprema hranu ima svoje neke dorade i pomeranja, na nivou restorana/porodice, ma na nivou onog sto priprema hranu, ali recept je i dalje taj isti, teletina ispod saca moze na 100 nacina da se doradi, ali je i dalje teletina ispod saca, teledina na rostilju moze da 100 nacina da se tretira, ali je i dalje teledina na rostilju.
Kad neka namernica postane kvalitetna i siroko dostupna na domacem trzistu, bilo lokalnim uzgojem ili uvozom, onda krene i kuhinja da se prilagodjava i posle nekog vremena nastanu tradicionalni recepti.
Prema tome nazad na pocetak diskusije, tradiciju ne treba ignorisati, recept je tu zato sto je oprobano dobar sa lokalno dostupnim sastojcima.