Drmaj_storija
Član broj: 340738 Poruke: 128 *.dynamic.a1.rs.
|
Verovali ili ne ali sam u nekom novom tekstu, okačiću ga kasnije, ako već nisam pročitao i ovo:
Ne preterujte sa veličinom staklenika jer ćete imati problema sa pregrevanjem čak i zimi!
Oni ne daju za prijemnu površinu staklenika više od 20% osnove kuće, a kod mene je čak i preko 100%! Mogu toplotnu energiju da šaljem termoelektrani kao višak :)
Šalu na stranu, još se nisam latio matematike, ali je jasno da će viška biti, ako zastaklim ceo južni front. Ponovo na mala vrata u priču o akumulaciji ulazi bazen unutar staklenika. To mi je bila ovdašnja želja, a i ovde smo se bili dotakli te ideje. Sad je pitanje da li može i jare i pare varijanta tzv. diversifikacije energije, u smislu da imam više opcija trošenja i čuvanja toplote, kad je bude dovoljno ili u višku. Prioritet bi mogao da bude deo koji ulazi kroz prozore, posebno pre podne. Kod mene neće biti masivnih unutrašnjih zidova, samo zapadni i istočni, a još kalkulišem sa severnim (u smislu načina gradnje), a južni se podrazumeva. I onda, u piku od podne do zalaska treba sakupiti sunca za akumulatore. Jedan bi mogao i trebao biti pod nogama, a drugi eventualni bazen. Ako bi se koristio za plivanje, a bilo bi šteta nemati tu rekreaciju u kući :), čak i zimi, njegova forma bi mogla biti 10x2 sa dubinom 90cm što je onih potrebnih 18 kubika. Pošto je to više akumulacije od potrebne količine pitanje je kako definisati prioritete u korišćenju i kako to realizovati.
Potpuno nezavisno sam razmišljao i o sledećem. Ako uradim horizontalnu zmiju od betonskih blokova pod podom, imao bih 1 do 2 ulazna kanala koja prihvataju topao vazduh iz 1 do 2 ventilatora-kanala. Na severnom zidu mi je u planu dimnjak, verovatno kao deo zida, a sa severa garaža sa galerijom dole 4.5x10 gore 4x10 (tačnije 4x8.3 jer će sa zapada biti lođa). Grejanje garaže nema smisla eventualno jedan radijator po potrebi jer je garaža i radionica, pa za neke doktorske majstorije, ali je grejanje galerije sada logično. Ako je smatram, a ona to i jeste, stambenom površinom to ispada onda lepih 133 kvadrata. Dakle, solarna opcija bi zahtevala da se iz vazdušnog kanala duva i u galeriju i onda bi staklenik bio čak i mali ili da se i severni zid napravi težak radi makar manje akumulacije za grejanje galerije iza. Druga opcija je podno grejanje koje bi se razvelo i u podu galerije, a napajala bi se toplom vodom iz bazena preko TP, i na kraju opcija loženja. Pošto je galerija bar 2m iznad kotla koji bi bio u garaži, ima li smisla da se kroz punioce u AB ploči proteruje topao vazduh da greje samu košuljicu ili eventualno vodu u cevima podnog grejanja, ili je to ipak prevelika temperatura za tako nešto. Znam da se penje i preko 200 stepeni, ali bi pre nego ode napolje, prolazio kroz neku zmiju sa vodom ili antifrizom koja bi bila između kotla i punioca. Neko filtriranje dima se podrazumeva, ali je problem što su punioci u horizontali, verovatno lupetam svašta...
Dakle, bazen vraća vodu u priču :)
|