Dok nisam imao akumulator toplote, grejanje mi je radilo od 6.30 do 22.30,tada sam trošio malo više peleta nego sada kad imam grejanje od 00-24.00 (konstantan rad),pa ako možemo iz ovoga izvući neki zaključak...
Nego,pustio sam u rad i izmenjivač za toplu vodu i to radi odlično,međutim,ima jedan problem a ogleda se u tom da je vrlo teško podesiti prihvatljivu temp.na tuš baterijama jer,naravno,nije ista temp.iz izmenjivača kad je u akumulaciji 85C i kad je 50C,kao i kad neko u prizemlju otvori toplu vodu istovremeno kad i ja gore pa ako neko ima neko rešenje,bio bi zahvalan.Ja sam razmišljao da na izlaz postavim neki termostatski ventil na kojem bi podesio izlaznu temp.na (recimo) 41*C ali možda postoji i bolje rešenje,ako neko ima "keca u rukavu" kao što znate ja sam dobar đak i odmah ću primeniti to što mi pokažete.
Mislim da je Zmajdin ili G.Ramzay pisao o ovom ali to je meni tada izgledalo "mnogo daleko" a sad nešto baš nisam voljan da čitam sve ispočetka.
Jel ovo znači da gorionik radi 24h, ili bude neko breme i u pripravnosti?
Jel koristiš one elektro grejače i ako ih koristiš, da li si tu energiju računao u potrošnju?
Koliko je potrošnja bila sa prvom varijantom i sad sa drugom, izraženo u jedinici mere kilogram?
Na kojoj snazi ti tadi kotao sad, a na kojoj je radio bez akumulatora?
Ili nisam dobro napisao ili nisi dobro pročitao evo, da ponovimo:
Kotao sada radi na max. snazi,podesio sam parametre za max.snagu.Kad temp.u akumulaciji dostigne 85*C,kotao se gasi a kad padne na 50*C on se ponovo pali i to se događa 2 do 3 puta dnevno. Sada troši između 20 i 30 kg peleta za 24 časa a juče,kad je bilo malo hladnije,potrošio je malo manje od tri vreće za 24 časa.Električne grejače sam samo probao,da vidim kako to radi,nisam ih koristio jer imam dovoljno peleta koji mi je neuporedivo jeftiniji.Inače,posmatrajući vreme za koje kotao postigne zadatu temp. onako "odokativnim" izračunavanjem dolazim do zaključka da mu je snaga i veća od deklarisane-50KW ali to ne možemo uzeti zdravo za gotovo,nisam radio nikakva merenja da bi to mogao da tvrdim.Izgaranje peleta je neuporedivo bolje nego pre,dok je radio sa smanjenom snagom pa se palio-gasio više puta a to pokazuje i činjenica da 9 dana nisam ništa čistio,namerno sam ga pustio dok se nešto ne začepi od pepela toliko da ne može žarnica da upali pelet. Dakle:Ja imam grejanje u kući 24 sata ali iz akumulatora a koliko se puta kotao uključi,već je prestalo i da me zanima.Dopunim spremnik od 280kg i ne diram ništa 10-12 dana.Malo mi žao što nema malo jače zime,bar dva-tri dana,znao bi mnogo više o funkcionalnosti kompletne skalamerije.Što se tiče prošlogodišnje potrošnje,pre ugradnje akumulatoras,potrošio sam nešto preko 7 tona,ove godine mislim da ću izgurati sa 5,javiću na kraju sezone.