Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Grejanje na pelet

elitemadzone.org :: TechZone :: Grejanje :: Grejanje na pelet
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic) (TOP topic, by vladd)
Strane: << < .. 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 8160029 | Odgovora: 18804 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

lavbanjalucki
bogoljub ivanic
Rad na određeno vreme u svojoj firmi
"Šumadija"
Banjaluka

Član broj: 298647

+21 Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.02.2013. u 11:52 - pre 149 meseci
Citat:
taneb:
Citat:
lavbanjalucki:
Dok nisam imao akumulator toplote, grejanje mi je radilo od 6.30 do 22.30,tada sam trošio malo više peleta nego sada kad imam grejanje od 00-24.00 (konstantan rad),pa ako možemo iz ovoga izvući neki zaključak...
Nego,pustio sam u rad i izmenjivač za toplu vodu i to radi odlično,međutim,ima jedan problem a ogleda se u tom da je vrlo teško podesiti prihvatljivu temp.na tuš baterijama jer,naravno,nije ista temp.iz izmenjivača kad je u akumulaciji 85C i kad je 50C,kao i kad neko u prizemlju otvori toplu vodu istovremeno kad i ja gore pa ako neko ima neko rešenje,bio bi zahvalan.Ja sam razmišljao da na izlaz postavim neki termostatski ventil na kojem bi podesio izlaznu temp.na (recimo) 41*C ali možda postoji i bolje rešenje,ako neko ima "keca u rukavu" kao što znate ja sam dobar đak i odmah ću primeniti to što mi pokažete.
Mislim da je Zmajdin ili G.Ramzay pisao o ovom ali to je meni tada izgledalo "mnogo daleko" a sad nešto baš nisam voljan da čitam sve ispočetka.

Jel ovo znači da gorionik radi 24h, ili bude neko breme i u pripravnosti?
Jel koristiš one elektro grejače i ako ih koristiš, da li si tu energiju računao u potrošnju?
Koliko je potrošnja bila sa prvom varijantom i sad sa drugom, izraženo u jedinici mere kilogram?
Na kojoj snazi ti tadi kotao sad, a na kojoj je radio bez akumulatora?
Ili nisam dobro napisao ili nisi dobro pročitao evo, da ponovimo:
Kotao sada radi na max. snazi,podesio sam parametre za max.snagu.Kad temp.u akumulaciji dostigne 85*C,kotao se gasi a kad padne na 50*C on se ponovo pali i to se događa 2 do 3 puta dnevno. Sada troši između 20 i 30 kg peleta za 24 časa a juče,kad je bilo malo hladnije,potrošio je malo manje od tri vreće za 24 časa.Električne grejače sam samo probao,da vidim kako to radi,nisam ih koristio jer imam dovoljno peleta koji mi je neuporedivo jeftiniji.Inače,posmatrajući vreme za koje kotao postigne zadatu temp. onako "odokativnim" izračunavanjem dolazim do zaključka da mu je snaga i veća od deklarisane-50KW ali to ne možemo uzeti zdravo za gotovo,nisam radio nikakva merenja da bi to mogao da tvrdim.Izgaranje peleta je neuporedivo bolje nego pre,dok je radio sa smanjenom snagom pa se palio-gasio više puta a to pokazuje i činjenica da 9 dana nisam ništa čistio,namerno sam ga pustio dok se nešto ne začepi od pepela toliko da ne može žarnica da upali pelet. Dakle:Ja imam grejanje u kući 24 sata ali iz akumulatora a koliko se puta kotao uključi,već je prestalo i da me zanima.Dopunim spremnik od 280kg i ne diram ništa 10-12 dana.Malo mi žao što nema malo jače zime,bar dva-tri dana,znao bi mnogo više o funkcionalnosti kompletne skalamerije.Što se tiče prošlogodišnje potrošnje,pre ugradnje akumulatoras,potrošio sam nešto preko 7 tona,ove godine mislim da ću izgurati sa 5,javiću na kraju sezone.

0

taneb
Guca

Član broj: 2499

Sajt: www.ecopell.rs

+17 Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.02.2013. u 12:27 - pre 149 meseci
Citat:
lavbanjalucki: Dok nisam imao akumulator toplote,grejanje mi je radilo od 6.30 do 22.30,tada sam trošio malo više peleta nego sada kad imam grejanje od 00-24.00 (konstantan rad),pa ako možemo iz ovoga izvući neki zaključak...

Citat:
lavbanjalucki: Ili nisam dobro napisao ili nisi dobro pročitao evo, da ponovimo:
Kotao sada radi na max. snazi,podesio sam parametre za max.snagu.Kad temp.u akumulaciji dostigne 85*C,kotao se gasi a kad padne na 50*C on se ponovo pali i to se događa 2 do 3 puta dnevno. Sada troši između 20 i 30 kg peleta za 24 časa a juče,kad je bilo malo hladnije,potrošio je malo manje od tri vreće za 24 časa.Električne grejače sam samo probao,da vidim kako to radi,nisam ih koristio jer imam dovoljno peleta koji mi je neuporedivo jeftiniji.Inače,posmatrajući vreme za koje kotao postigne zadatu temp. onako "odokativnim" izračunavanjem dolazim do zaključka da mu je snaga i veća od deklarisane-50KW ali to ne možemo uzeti zdravo za gotovo,nisam radio nikakva merenja da bi to mogao da tvrdim.Izgaranje peleta je neuporedivo bolje nego pre,dok je radio sa smanjenom snagom pa se palio-gasio više puta a to pokazuje i činjenica da 9 dana nisam ništa čistio,namerno sam ga pustio dok se nešto ne začepi od pepela toliko da ne može žarnica da upali pelet. Dakle:Ja imam grejanje u kući 24 sata ali iz akumulatora a koliko se puta kotao uključi,već je prestalo i da me zanima.Dopunim spremnik od 280kg i ne diram ništa 10-12 dana.Malo mi žao što nema malo jače zime,bar dva-tri dana,znao bi mnogo više o funkcionalnosti kompletne skalamerije.Što se tiče prošlogodišnje potrošnje,pre ugradnje akumulatoras,potrošio sam nešto preko 7 tona,ove godine mislim da ću izgurati sa 5,javiću na kraju sezone.

Iz prvog citata vidim da si trošio malo više nego sad, a iz drugog vidim da je to 20-30 kg.
Mislim da sam ja prvi citat dobro pročitao, i nije na odmet sto si "ponovio"!
Jedina prava prednost akumulatora je baš ta sto možes kotao da napucaš na max snagu, i zbog toga je bolje iskorišćenje goriva.
E, da li ovo može da skine potrošnju sa 7 na 5 tona? Ne verujem, na smanjenje tvoje, moje ili bilo čije druge potrošnje ove godine
u velikoj meri je uticala zima ovakva kakva jeste. Nemoj da misliš da imam nešto protiv akumulatora toplote, on jeste poželjan u svakom
sistemu, ali nije i obavezan. Reagovao sam na tvoju odokativnu jedinicu mere "malo više".
Ja i za moj način grejanja tj. način rada gorionika mislim da je grejanje 24h, pa ne smrzavam se ja u toku noći.
Do nove godine mi je u sistemu bio i sobni termostat koji je od 23:00 do 06:50 h bio podešen na 19°C, nije se gorionik palio ni jednu noć,
što znači da temperatura nije padala ispod 19°C. Iz ovog primera se vidi da je i kod mene grejanje aktivno 24h!
Meni se gorionik juče upalio 3 puta za ceo dan, naravno, ovde ne računam održavanje vatre.
Ponavljam, najveća prednost akumulatora je ta što možeš kotao/gorionik da napržiš koliko može!

“Recesija, ta opaka boljka hara i razjeda privređavanje, Amerika već određeno vreme kuburi z budžeti, Japanska se berza ljulja kao mala lađa na uzburkanom okeanu, Nemačka privreda posrće zbog ovo njihovo ujedinjenje, a bogami gospođe i gospodjo ne cveta cveće ni u naše preduzeće. Dolazi vreme reorganizacije, transformacije i sistematizacije."

0

savke_79
Nebojsa Savic
Programer
Temerin

Član broj: 276527
*.static.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.02.2013. u 12:44 - pre 149 meseci
Jedan mali info:
Kupio sam pogon za mesni ventil SELTRON AVC05 u Merkuru u Novom Sadu na nekom popustu za koji dinar ispod 7000din. Ako nekom treba vidim da ima jos jedan, pa neka potrci i kupi.
Inace dobije se dva tipa prikljucka jedan je za ESBE mesni ventil a drugi iskreno nemam pojma za sta (verovatno bas za seltrom mesni ventil).

Kada sam prosle godine kupovao ESBE pogon platio sam ga nesto preko 100e, tako da kada sam video odmah sam ga kupio.

0

taneb
Guca

+17 Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.02.2013. u 16:49 - pre 149 meseci
@lavbanjalucki
Još jedno pitanje, koliko je cena tog peleta koji ti koristiš?
“Recesija, ta opaka boljka hara i razjeda privređavanje, Amerika već određeno vreme kuburi z budžeti, Japanska se berza ljulja kao mala lađa na uzburkanom okeanu, Nemačka privreda posrće zbog ovo njihovo ujedinjenje, a bogami gospođe i gospodjo ne cveta cveće ni u naše preduzeće. Dolazi vreme reorganizacije, transformacije i sistematizacije."

0

jedanalivredan
Ni.fox

Član broj: 307672

+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.02.2013. u 17:56 - pre 149 meseci
@srecko18
@MiskoNo1
U vezi akumulatora pored Centrometala i Radijatora ima ih i u ponudi ove firme http://www.jakkagroup.com/solar.html pogledajte kataloge za solar, imali su i zaista velike modele i od 3T i od 5T cene su bile oko 0,9€/l

0

lavbanjalucki
bogoljub ivanic
"Šumadija"
Banjaluka

+21 Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.02.2013. u 19:13 - pre 149 meseci
[quote]taneb:
Citat:
lavbanjalucki: Dok nisam imao akumulator toplote,grejanje mi je radilo od 6.30 do 22.30,tada sam trošio malo više peleta nego sada kad imam grejanje od 00-24.00 (konstantan rad),pa ako možemo iz ovoga izvući neki zaključak...

Citat:
lavbanjalucki: Ili nisam dobro napisao ili nisi dobro pročitao evo, da ponovimo:

Iz prvog citata vidim da si trošio malo više nego sad, a iz drugog vidim da je to 20-30 kg.
Mislim da sam ja prvi citat dobro pročitao, i nije na odmet sto si "ponovio"!
Jedina prava prednost akumulatora je baš ta sto možes kotao da napucaš na max snagu, i zbog toga je bolje iskorišćenje goriva.
E, da li ovo može da skine potrošnju sa 7 na 5 tona? Ne verujem, na smanjenje tvoje, moje ili bilo čije druge potrošnje ove godine
u velikoj meri je uticala zima ovakva kakva jeste. Nemoj da misliš da imam nešto protiv akumulatora toplote, on jeste poželjan u svakom

Ova i prethodna zima ne mogu da se porede ali "na kraju bitke mrtvi se broje" tako da moju dosadašnju potrošnju treba uzeti sa rezervom,još nije kraj zime.Potrošnja,manje-više,biće smanjena,to je zasigurno a koliko-videćemo.Inače,cena peletao,vde kod mene u Banjaluci,u srcu Republike Srpske je oko 150 Eu,sada,u sezoni.Inače,ja sam kupio van sezone kad je cena bila niža,čak 117-120Eu/t.
Akumulator toplote je taj koji omogućava komfor u grejanju,bez njega ovo moje nebi "ferceralo"Samo jedna mala,sitna opaska-MI,U MOJOJ KUĆI VIŠE NEMAMO JORGANE-RAZDUŽILI SMO IH.

0

taneb
Guca

+17 Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.02.2013. u 19:37 - pre 149 meseci
Citat:
lavbanjalucki: Ova i prethodna zima ne mogu da se porede ali "na kraju bitke mrtvi se broje" tako da moju dosadašnju potrošnju treba uzeti sa rezervom,još nije kraj zime.Potrošnja,manje-više,biće smanjena,to je zasigurno a koliko-videćemo.Inače,cena peletao,vde kod mene u Banjaluci,u srcu Republike Srpske je oko 150 Eu,sada,u sezoni.Inače,ja sam kupio van sezone kad je cena bila niža,čak 117-120Eu/t.
Akumulator toplote je taj koji omogućava komfor u grejanju,bez njega ovo moje nebi "ferceralo"Samo jedna mala,sitna opaska-MI,U MOJOJ KUĆI VIŠE NEMAMO JORGANE-RAZDUŽILI SMO IH.

Mene je tona ogreva kostala manje od 60 eura, tako da ja što se tiče potrošnje nemam nikakav problem, i mogao bih grejati kuću na 30°C.
Grejem je na 22-23°C i preko noći se to spusti do 20°C, druga je skroz priča dal' noću treba da je 20 ili 23°, meni odgovara 20°C.
Danas je neko napisao zanimljivu stvar, a to je da sobu dogreva grejalicom u toku noći, i upravu je 100%, nema ni jedan pametan razlog
za grejanje cele kuće preko noći. E sad, postoje i ljudi koji drugačije razmisljaju i koji preko noći hoce 22-23°C u kući, ja kad ustanem u toku
noći u WC meni je svejedno dal je 20 ili 23°C.

Na ovu sitnu opasku moram da i ja na pišem jednu još sitniju.
MI SE I DALJE POKRIVAMO ĆEBETOM, JER JORGANE NISMO NI ZADUŽIVALI!

0

lavbanjalucki
bogoljub ivanic
"Šumadija"
Banjaluka

+21 Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.02.2013. u 19:48 - pre 149 meseci
JBG!!!
60 Eu/toni ogreva...zavidimo ti,svi mi,veruj nam!!!Samo te molim da više ne komentarišeše moje postove(a ja ću biti fer,tvoje neću komentarisati,bake mi moje!!!).

0

nnikki
Srbija

Član broj: 69689
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+2 Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.02.2013. u 20:01 - pre 149 meseci
Lave,cime pustas temperaturu iz akumulatora u sistem?Ne verujem da 85'C idu odjednom nego se necim to regulise
Junkers 25KW + Ecopell 35, (prizemna kuća,90kvm,5cm stiropor,drvena stolarija)
Kako izracunati snagu na Ecopell:3600s (s/h) /
23,5s+2,8s
(ciklus + vreme punjenja) = 136.88 (137 puta u satu gorionik dodaje gorivo).
137 * 2,8s = 383,6s (rad motora po satu)
383,6s * 5,1g (ubacivanje peleta u jednoj sekundi) = 1956g
1956g * 4,7KW (toplotna snaga po kilogramu peleta) = 9,19KW

0

taneb
Guca

+17 Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.02.2013. u 20:13 - pre 149 meseci
Citat:
lavbanjalucki: JBG!!!
60 Eu/toni ogreva...zavidimo ti,svi mi,veruj nam!!!Samo te molim da više ne komentarišeše moje postove(a ja ću biti fer,tvoje neću komentarisati,bake mi moje!!!).

Nema razloga da mi zavidite svi vi, nisam ja izmislio rupu na saksiji. Grejali su se ljudi na ovu vrstu ogreva i pre mene, verovatno i za manje pare.
Što se tiče komentara mojih postova slobodno ih komentariši, i ti i bilo ko drugi, ja ću tvoju molbu uvažiti i neću komentarisati.
...

0

vasic74
sasa vasic

Član broj: 153354
*.kbcnet.rs.

+3 Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.02.2013. u 20:43 - pre 149 meseci
Ima jos jedan nacin grejanja umesto grejalice, mozda najeftiniji. Preko dana mi radi gorionik na pelet a od 2 sata ujutru mi se pali klima. I to jedna 12 ca tj oko 3 KW u grejanju. Imam ih dve ali uvek ukljucujem jednu. I ona mi odrzava nekih 23 stepena na visini od 2 m od poda. Recimo da je na 80 cm od poda nekih 20C do 21C. Jer prvo trošim jeftinu struju a drugo potrošnja struje je 3 puta jeftinija nego da to radim sa grejalicom. Naravno Kada je hladnije bude i manji taj odnos ali nikada ispod 2 kw toplotne za 1 kw električne. I to kada je temperatura spoljna ispod -10C. Kada je temperatura iznad 0C, ne palim klimu.

0

lavbanjalucki
bogoljub ivanic
"Šumadija"
Banjaluka

+21 Profil

icon Re: Grejanje na pelet13.02.2013. u 02:26 - pre 149 meseci
Citat:
nnikki:
Lave,cime pustas temperaturu iz akumulatora u sistem?Ne verujem da 85'C idu odjednom nego se necim to regulise

Bude ona i preko 90C, a u radijatore puštam 45,50,55,zavisno od spoljne temperature a to odrađuje trokraki mešni ventil,za sada na gimnastički pogon,dakle,otrčim dole u kotlarnicu i pomerim ga koliko mi treba ali i to ćemo automatizovati akobogda.Naš kolega sa foruma Dušanmijat ima odlično rešenje za automatizaciju istog,vođeno po vanjskoj temp.Ima i Zmajdin,video sam to kod njega ali mi je Dušanov sistem privlačniji zato što je iz samogradnje,kao i moj akumulator.Lako je kupiti,to zna svako ali napraviti svojim rukama-e to je već izazov.Napravićemo i to čudo. Inače,u dnevnom boravku imam daljinski sobni termostat i tu mi je temp.23,dnevna a noćna 19C.

0

zeljezara
nema

Član broj: 279988
*.eblcom.ch.

+13 Profil

icon Re: Grejanje na pelet13.02.2013. u 04:55 - pre 149 meseci
Dusam Mijat
Kakva je to regulacija vodjena spoljnom temperaturom . Moze i na PP.

0

dusanmijat

Član broj: 282068
89.111.237.*

+125 Profil

icon Re: Grejanje na pelet13.02.2013. u 07:02 - pre 149 meseci
Nastala je mala zbrka
Lav je ne namjerno pomenuo regulaciju vođenu vanjskom temperaturom što je malo komplikovaniji sistem regulacije sa svim tim krivuljama grijanja. Kod mene je u pitanju regulacija polazne vode prema radijatorima a reguliše na zadatu temperaturu. Korekcija je potrebna kad napolju osciluje 10-ak stepeni a korekcija je uvrnuti potenciometar na odgovarauću stranu

0

zmajdin
Zoran Majdin
novinar
Beograd

zmajdin
Član broj: 290805
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: GrnPlt.rs

+63 Profil

icon Re: Grejanje na pelet13.02.2013. u 09:14 - pre 149 meseci
Jest mali "zbun" - moja regulacija je samogradnja, doduše od kupljenih komponenti, ali je sistem moje delo, od ideje do realizacije, na šta sam naročito ponosan: sobni termostat rukovodi elektropogonom mešnog ventila usporenog "koliko treba" puls-tajmerom, a temperatura polaznog voda je ograničena termostatski preklopnikom povezanim na elektro-pogon u povratnoj "petlji". Lepo bi bilo da imam i modul koji bi uzimao u obzir i vanjsku temperaturu, ali (za sada) to prevazilazi moje skromno (ne)znanje.
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

0

MiskoNo1
...
Earth, Europe, Serbia

Član broj: 160982
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet13.02.2013. u 11:25 - pre 149 meseci
@taneb - Grejalicu nismo ranije uključivali. Samo od nedavno, zbog bebe. Inače ja sam i navikao da spavam u malo hladnijoj prostoriji. Što se mene tiče moglo bi noću da bude i 15 stepeni, a da se pokrijem tim ozloglašenim jorganom. Više volim svežiju spavaću sobu i jorgan, nego toplu i dve čaše vode izjutra da bih mogao da progovorim zbog osušenog grla. Nažalost, moja supruga voli toplije, pa smo se našli negde na minimum 18 stepeni.

@ jedanalivredan - Neka veća akumulacija dolazi u obzir samo u slučaju da pređem na toplotnu pumpu, jer mi onda prostorija za smeštanje peleta postaje višak prostora. Mada, ne verujem da će se to desiti, jer mi po mojim proračunima i trenutnoj ceni peleta i struje (odnoso ceni u poslednje tri godine koliko koristim ovaj vid grejanja) treba više od 10 godina da isplatim investiciju u odnosu na grejanje na pelet. Ovaj sistem sam isplatio za tri godine u odnosu na grejanje na zemni gas.

0

dusanmijat

89.111.237.*

+125 Profil

icon Re: Grejanje na pelet13.02.2013. u 11:47 - pre 149 meseci
Citat:
savke_79:
Jedan mali info:
Kupio sam pogon za mesni ventil SELTRON AVC05 u Merkuru u Novom Sadu na nekom popustu za koji dinar ispod 7000din. Ako nekom treba vidim da ima jos jedan, pa neka potrci i kupi.
Inace dobije se dva tipa prikljucka jedan je za ESBE mesni ventil a drugi iskreno nemam pojma za sta (verovatno bas za seltrom mesni ventil).

Kada sam prosle godine kupovao ESBE pogon platio sam ga nesto preko 100e, tako da kada sam video odmah sam ga kupio.

savke, ako nije tajna, kakvu regulaciju koristite uz elektro pogon?
Ja sam isti takav skoro pazario za cca 53 eura

0

savke_79
Nebojsa Savic
Programer
Temerin

Član broj: 276527
*.static.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet13.02.2013. u 12:16 - pre 149 meseci
Regulacija odnosno automatika je moje delo. Sastoji se iz dva dela, jedan je u kotlarnici koji pokrece mesni ventil i pumpu i komunicira sa drugim delom koji se nalazi u dnevnoj sobi i vrsi funkciju sobnog termostata sa displejem preko kojeg se vrsi podesavanje parametara (zeljene temperature vode koja ide ka radijatorima, zadate sobne za gasnu pec i za pelet i odabir vrste grejanja). Sa oba dela upravlja po jedan mikrokontroler 16F628A. Cela logika ce ako sve bude po planu morati da se menja kada u sistem dodje i akumulacija.

0

lavbanjalucki
bogoljub ivanic
"Šumadija"
Banjaluka

+21 Profil

icon Re: Grejanje na pelet13.02.2013. u 12:46 - pre 149 meseci
Citat:
dusanmijat:

savke, ako nije tajna, kakvu regulaciju koristite uz elektro pogon?
Ja sam isti takav skoro pazario za cca 53 eura[/quote]
Dule,gde si ga našao,da i ja kupim?

0

dusanmijat

89.111.237.*

+125 Profil

icon Re: Grejanje na pelet13.02.2013. u 12:54 - pre 149 meseci
lave, ostao je još jedan Ivar oko 70 eura pa ako navratiš možeš pogledati i kupiti. Pozdrav

0

elitemadzone.org :: TechZone :: Grejanje :: Grejanje na pelet
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic) (TOP topic, by vladd)
Strane: << < .. 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 8160029 | Odgovora: 18804 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.