Regulacija grejanja vođena spoljnjom temperaturom se kod mene nije pokazala dobrom. Zašto? Kuća je dobro izolovana, dnevne sobe su sa južne strane i pošto se senzor stavlja na severnu stranu u hlad, kada je sunčan dan prokuvasmo. Senzor to ne može da kompenzira jer ne može da razlikuje sunčan od oblačnog dana već samo meri temperaturu.
Zadnje 3 godine regulacija je preko upravljanog mešnog ventila (onim motorom od brisača sa stojadina i zupčanicima od bicikla) na osnovu zahteva za toplotom u kući: Ako postoji zahtev za toplotom (temperatura u sobi ispod 22.5*C) otvara se skroz, ako je temperatura unutar zadato+0.25*C (tolerancija) onda se zatvara svakih 1 minut po 10* (ima ukupno 9 koraka). Ako se utvrdi da temperatura polazne vode raste, ventil se ponovo zatvara za 10*. Ako je temperatura preko 22.5+0.25 onda se ventil skroz zatvara. Elektronika radi svašta, ima 11 senzora temperature, na svakoj cevi, u sobi i napolju, pamti sve podatke svakih 20 mnuta i to čuva 20 dana, rađeno za 4 pumpe, 2 mešna ventila, upravljano i kontrolisano računarom.

Rezultat toga je

Da sada radim ovo ponovo, uradio bih mnogo jednostavnije. Ova pomeranja mešnog ventila su suviše troma i za efekat je potrebno da prođe previše vremena (i nekoliko minuta). Zato bih sada to rešio tako što bi na povratni vod iz kuće stavio ventil koji se otvara motorom (imam takvo rešenje u kotlarnici i pokazalo se dobro i jeftino: naime, ventil je termostatski za radijator od 3/4" a umesto termo glave sam stavio on/off motor za termo glavu, sve ukupno oko 40 evra). Taj ventil bi se otvarao samo kada se dostigne zadata temperatura i tada bi se mešala polazna i povratna voda i ulazila u kuću (praktično bi simulirala mešni venti sa 3 položaja: skroz otvoren, poluotvoren i skroz zatvoren).
Inače, moji prijatelji imaju kotao na gas koji radi na osnovu spoljnje temperature i radi im super zato što na kuću nikada ne pada sunce (ima senku od komšijske trospratnice). Ispada da je i to važno.
Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo