Citat:
zmajdin:
ivan1973
Na kojoj temperaturi se uključuje pumpa?
@Zmajdin:
1. cirkulaciona pumpa je non stop uključena.
2. pumpa za sanitarnu vodu je preko nalegajućeg termostata na razvodnoj ("F") cevi iz kotla, pali se na 40-45C, gasi se na 55-60C, prema termostatu koji meri temp sanitarne vode.
3. četvorokraki mešni ventil nije automatski.
4. gorionik je snage 35 -50 kW
5. peć je 40kW
Prvo i osnovno: kotao je već bio instaliran pre par godina, samo je kupljen i montiran gorionik. Ne prodajem kotao jer je na ugalj, za ne daj Bože!
Na sve to je bojler (ne akumulator!) sanitarne vode na kotlu, tek toliko da zasoli celu priču, jer je za njega potrebna delta t od 5-10C da bi grejao vodu kako valja preko cevne zmije.
Ja cenim da je ovde zec: automatizacija mešnog (u početku zatvoren , posle se otvara) i rad gorionika na manjoj snazi (u modulaciji) kada se postigne tželjeno u prostoriji.
Ovo prvo znam kako da sredim, brine me ovo drugo!
Za sve one sa malim snagama gorionika jedno pitanje:
Ajd da Vas vidim da jugom 45 (nebudženim!) preteknete auto koji ide 180 km/h na uzbrdici.
Po vašoj logici: Kreneš u preticanje, i pretičeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeš ...
Meni je sasvim normalno da gorionik bude malo jači od kotla, jer snaga gorionika je prva koja definiše da li uopšte može da se zagreje kotao, odnosno voda u mreži.
Još jedna stvar u prilog većoj snazi gorionika: zapadne lošiji pelet (recimo manja toplotna moć 15-20%) - to se kompenzuje većom snagom gorionika od potrebne.
Ako je snaga gorionika manja od kotla, eto problema kad upekne minus, jer ko je i malo studirao termotehniku, zna za šta je potrebna snaga kod grejanja/hlađenja.
To može da se kompenzuje donekle mešnim ventilom, ali ne zaboravite koji su projektni uslovi za Beograd: -15C.
Da bi se pokrili gubici od +22 do -15 potrebna je snaga gorionika i kotla! Sve ostalo pravi veliko kašnjenje odziva sistema grejanja - sporije se zagreva voda i ti se ne greješ, nego čekaš da se greješ! Ja hoću integralni odziv sistema, ne diferencijalni!
Ko ima manju snagu gorionika od potrebne, taj sigurno ne potroši mnogo peleta za sezonu, ali se teško i pošteno ogreje kad je najveći minus. Zar ne?
Ta priča sa vremenom da se postigne temperatura mi ne pije vodu!
Pozzzz
Kotao WV term (TAM Stadler) 40kW,
Gorionik B-max essential 34-50kW,
Grejem (P+S+Po)=230m2+bojler za sanitarnu vodu 140l